Hlavní obsah
Cestování

Ponorková základna St. Nazaire: ideální výlet nejen pro fanoušky vojenské historie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Rama, CC BY-SA 2.0 FR <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/fr/deed.en>, via Wikimedia Commons

Jeden z ponorkových boxů základny St.Nazaire

Dostanete-li se při svých toulkách Francií i na pobřeží Biskajského zálivu, konkrétně k městu Nantes, neměli byste si nechat ujít návštěvu bývalé německé ponorkové základny St. Nazaire.

Článek

Základna St. Nazaire

Asi 60 km od města Nantes leží u ústí řeky Loiry do Biskajského zálivu městečko St. Nazaire. To se proslavilo především v období druhé světové války, kdy zde němečtí okupanti vybudovali jeden ze tří velkých ponorkových přístavů, ze kterých operovaly obávané „vlčí smečky“ ničící atlantické konvoje. Historie místního přístavu je ale mnohem delší.

Důležitou roli hrál přístav již během první světové války, kdy skrze něj procházeli vojáci připlouvající ze Spojených států. Na začátku druhé světové války se odtud evakuovali britští vojáci, a právě odtud vyplul parník Lancastria, který byl následně potopen, což Brity stálo 4000 mužů. Po obsazení Němci zde byla vybudována velká ponorková základna, a právě vzpomínky na tuto dobu jsou zde stále patrné a představují jeden z hlavních důvodů proč toto místo navštívit. Zajímavé to bude ale nejen pro zájemce o druhou světovou válku.

Co na základně uvidíte

Rozhodnete-li se do St. Nazaire přijet, k vidění toho budete mít opravdu hodně. V první řadě se dostanete do impozantních ponorkových boxů. Ty jsou upraveny tím nejlepším možným způsobem, tedy vůbec. Syrový betonový prostor se stále zatopeným vnitřkem na vás dýchne válečnou atmosférou a pozorný návštěvník si bude moci prohlédnout i skutečné detaily například v podobě odříznutých lišt pro jeřáby nebo ocelových výztuží betonu. Boxy jsou přístupné a volně průchozí.

Foto: Demeester, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

St.Nazaire je historickou památkou, muzeem i běžně fungujícím přístavem

Přístupná je dokonce střecha jednoho z boxů, ze které je krásný výhled na celý přístav. U ponorkových boxů ale teprve vše začíná. Přístav St. Nazaire se stal v roce 1942 cílem nájezdu britských speciálních jednotek Commandos a britského královského námořnictva. Tomuto útoku je zde také věnováno poměrně hodně prostoru v podobě informačních tabulí a vysvětlivek.

Ponorka Espandon

Tím možná největším lákadlem je však francouzská ponorka Espandon. Ta představuje jedinou přístupnou ponorku ve Francii a v jednom z boxů je navíc stále spuštěna na vodu. Tato ponorka nemá s druhou světovou válkou nic společného, neboť byla na vodu spuštěna až v roce 1957. V žádném případě to ale neznamená, že by její prohlídka nebyla zajímavá.

Foto: Autor

Espandon, první francouzská ponorka operující pod ledovým příkrovem za polárním kruhem, foto: autor

Na rozdíl od ponorkových boxů a dalších prostorů přístavu je vstup na ní zpoplatněn, vstupné ale stojí za to. Během prohlídky si projdete všechny prostory ponorky, které jsou upraveny do podoby, v jaké se nacházely v roce 1964, kdy se Espandon stal první francouzskou ponorkou, která operovala pod ledem za hranicí Severního polárního kruhu. Konkrétní informace bude vstřebávat prostřednictvím anglického audio průvodce a nemusíte se tedy bát francouzštiny. Jako bonus potom získáte i přístup do muzea za oceánské plavby.

Výlet do tohoto pobřežního městečka lze jen doporučit, vyčleňte si na něj ale raději celý den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz