Hlavní obsah
Cestování

Starobylé Palenque: jedná se o nejúžasnější mayské ruiny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Starobylé Palenque

V mexické džungli, nedaleko hranic s Guatemalou, leží ruiny města Palengue. Jejich návštěva je povinností pro každého obdivovatele předkolumbovské Ameriky. Ne náhodou jde o památku ze seznamu UNESCO.

Článek

Tikal nebo Palenque?

Za nejúžasnější mayskou památku jsou obecně považovány ruiny města Tikal ležící na území dnešní Guatemaly. Řada lidí ale staví na první místo spíše mexické Palengue. Je pravděpodobné, že srovnání je věcí subjektivního posouzení. Každopádně však platí, že návštěva Palengue se dá dobře skloubit s dalším oblíbeným místem: s vodopády Cruz Azul. Co od návštěvy tohoto místa tedy očekávat, pokud se do Mexika vydáte?

Historie Palengue a jeho poznávání okolním světem

Podle většiny badatelů má město Palenque kořeny v tzv. raně klasickém období, jak v případě Mayské civilizace označujeme periodu ohraničenou roky 200 a 600 n. l. Většina toho, co návštěvníci uvidí a co se o městě dozví, však pochází spíše z klasického období, tj. z doby 600-900 n. l.

První evropská zpráva o ztraceném městě Palenque potom pochází z roku 1567 a jejím autorem je celkem očekávatelně Španěl, konkrétně otec Pedro Lorenzo de la Nada. Právě on dal ruinám jméno. Palenque je tedy označení španělské, nejedná se o původní mayské jméno, které neznáme.

Foto: Pixabay

Pyramidy v Palenque

Dnes, 500 let po Lorenzovi de la Nada, je Palenque jedno z nejnavštěvovanějších archeologických nalezišť v Mexiku a také zdrojem vědeckých informací, z nichž badatelé čerpají podstatnou část z toho, co o mayské kultuře vědí.

Vědci totiž uvádějí, že hlavní zajímavostí Palenque není ani jeho velikost, ani jeho stáří, neboť řada jiných archeologických nalezišť je větší a mnohdy také mnohem starší. Jeho význam tkví v architektuře, skulpturách a zachovalých nápisech.

Co v Palenque uvidíte?

Asi nejvýznamnější památkou v Palenque je Templo de las Inscripciones neboli Chrám nápisů. Chrám byl postaven jako hrobka krále Pakala, a když byl objeven, byl v něm nalezen dokonce jeho honosný sarkofág i Pakal sám. Nejdůležitější částí je pohřební komora pokrytá červenými hieroglyfy a řezbami, které vyprávějí o Pakalově cestě do země mrtvých.

Další významnou budovou, která se nachází v centru starobylého města, je El Gran Palacio (Velký palác). Jejím typickým znakem je vysoká věž. Jinak je to budova s několika nádvořími, chodbami, místnostmi a dalšími vedlejšími budovami navzájem propojenými schodišti a podzemními chodbami. Stěny paláce jsou pokryty řezbami a sochami.

K vidění je toho v Palenque samozřejmě mnohem více. Atmosféra tohoto místa je prostě jedinečná.

Foto: Pixabay

Umění starých Mayů nepřestává fascinovat

Kdy a jak vyrazit?

Nejlepší doba pro návštěvu Palenque je od listopadu do března, kdy je chladnější počasí a málo prší. Pokud však nejste zvyklí na tropické počasí, vlhkost pocítíte i tak. Prosinec a leden představují pro jižní Mexiko hlavní turistickou sezónu, takže lze očekávat, že v těchto měsících se do Palenque vydá opravdu hodně turistů. Ať tak či onak, vydejte se sem nejlépe brzy ráno, abyste viděli ruiny zahalené v mlze džungle a vyhnuli se tomu největšímu horku.

Místo, kde se ruiny nacházejí, je od stejnojmenného města Palenque vzdálené asi 7 kilometrů. A právě toto městečko je pro návštěvu starobylého mayského města nejlepší základnou. Najdete zde hotely, restaurace i relativně velké autobusové nádraží. Nechybí tady ani několik ekohotelů. A co je nejdůležitější: mezi městem a ruinami jezdí pravidelná minibusová linka. Jízdné je stejně jako vstupenka poměrně nízké, rozhodně nižší, než vstupenky do míst jako je např. Chichen Itza.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz