Hlavní obsah
Cestování

To Sua: zajímavější šnorchlování budete na světě hledat jen těžko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neil, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

To Sua - jedno z nejzajímavějších míst na koupání a šnorchlování na světě

Souostroví americká Samoa ležící uprostřed Tichého oceánu někde mezi Havají a Novým Zélandem je jednou z nejzajímavějších turistických destinací vůbec a může za to i útvar zvaný To Sua. O co jde?

Článek

Americká Samoa

Tři malé ostrovy, které tvoří souostroví Americká Samoa, nejsou samostatným státem, nýbrž americkým národním parkem. Jedná se o park, který je ale mezi těmi ostatními vskutku unikátní. S rozlohou 36,4 kilometrů čtverečních se jedná o druhý nejmenší americký národní park. Další zvláštností je to, že tento americký národní park neleží na území USA. Za tento paradox může fakt, že Americká Samoa je takzvané nezačleněné území USA. Není ani žádným překvapením, že se jedná o národní park, který je zcela jednoznačně tím nevzdálenějším od pevninské části Spojených Států.

Foto: Pixabay

Americká Samoa je tropickým rájem uprostřed Tichomoří

Vzhledem k tomu, o jak odlehlé místo se jedná, je celkem logické, že sem ve srovnání s jinými turistickými destinacemi míří jen hrstka turistů. Konkrétně jich není ani 9 tisíc ročně. Kdo se sem vydá, může ale počítat s tím, že nudit se tady nebude. Většinu území národního parku pokrývá džungle, kde vládnou velcí netopýři a je zde možné potkat několik druhů plazů nebo pozorovat ptáky. Na turisty čekají treky rozličných obtížností nastavených tak, aby se za poznáváním místní přírody mohl vydat opravdu každý.

Také mořský život je zde velmi bohatý a pozorování ryb, korálů, želv či velryb je zážitkem na celý život. S pobytem ve vodě a potápěním pak souvisí i dost možná nejzajímavější atrakce celého amerického národního parku Americká Samoa: To Sua.

Zázrak jménem To Sua

Co je vlastně To Sua? V překladu z domorodého dialektu je to „velká díra na plavání“. Přesnější popis asi není možné vymyslet. Jedná se zkrátka o třicet metrů hlubokou propast vulkanického původu, která je systémem podzemních prostor propojena přímo s oceánem. V propasti se tak mísí sladká a slaná voda, a protože je neustále vyměňována s oceánem, je také velmi čistá. V neposlední řadě je zde při šnorchlování možné pozorovat bohatý život.

Foto: amanderson2, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Pohled z propasti To Sua

Propast To Sua je velmi oblíbená jakožto atmosférické místo pro plavání a šnorchlování. To jediné, co pro to musíte udělat je sestoupat po dlouhém žebříku, který končí na molu, z nějž již bez problému sklouznete do vody. Velmi oblíbenou aktivitou je proplavat z propasti skrz podzemní jeskyni do oceánu. Jedná se ale o aktivitu, kterou lze doporučit jen velmi dobrým plavcům, kteří navíc dobře vědí, kdy nastává příliv a odliv. Podcenění těchto fenoménů totiž může skončit i tragicky. Každopádně se jedná o skutečně fotogenické místo, které by si neměl nechat ujít nikdo, kdo navštíví Americkou Samou. Jen je potřeba zapomenout na koupání bez plavek. Na to jsou místní obyvatelé velmi hákliví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Americká Samoa

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz