Hlavní obsah
Cestování

Unikátní skalní útvar, o kterém si mnozí mysleli, že jde o fotomontáž

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Diego Delso, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

V této skále na ostrově Heimaey nelze slona prostě nevidět

Příroda je fascinující, mnohdy nedokonalá, ale vždy okouzlující. Dokáže často vytvarovat zajímavé útvary, nad kterými dokážeme žasnout třeba hodiny.

Článek

Skalní útvary fascinují odjakživa

Jedním z takových skalních útvarů, ze kterých lidem padá brada až ke kolenům, je slon, jenž se vypíná na Islandu, na skále, která byla opakovaně tvarována sopečnou činností. Donedávna byla poměrně neznámá, nyní se na ní jezdí dívat tisíce turistů.

Vulkanická sopečná činnost má mnohdy bujnější fantazii než my, lidé. Sloní skála na jednom z útesů islandského ostrova Heimaey vypadá jako by jí někdo úmyslně vytesal. Ta přesnost i podoba se prostě nezapřou. Slon, jenž je omýván severním Atlantským oceánem, se stal miláčkem všech turistů, kteří se k jednomu z ostrovů souostroví Vestmannaeyjar jižně od samotného Islandu vypraví.

Foto: Diego Delso, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

V této skále na ostrově Heimaey prostě nelze slona nevidět

Příroda sochařem

Důvodem proč tato socha vznikla byla pravděpodobně sopka Eldfell, která vybuchla naposledy v roce 1973.  Šlo o zatím poslední erupci v sérii, která začala již před 15 tisíci lety. V průběhu těchto mnoha let se skála utvořila do sloní podoby. Síla a zároveň i dechberoucí krása kontrastu mezi azurovým mořem a sopečnou podobou slona ohromuje dnes turisty, kteří tuto přírodní sochu jezdí navštěvovat.

Skála je totiž zdánlivě propracována do sebemenších detailů, na první pohled byste hádali, že tady musela zasáhnout i lidská ruka. Ale není tomu tak, to sama příroda dokázala, jak je mocná a mnohdy umí pořádně překvapit. Při pohledu zblízka na útes můžeme vidět oko, velké ucho i chobot, jenž se máčí v azurově modrém moři. A protože je skála navíc vytvořena ze sopečného čediče, který skutečně připomíná sloní kůži, iluze je téměř dokonalá. Pokud se dostanete na loď, je možné dostat se až přímo pod tento kus poměrně masivní skály a zásobovat vaše přátele a známé zajímavými fotkami.

Miláček sociálních sítí

„Sloních skal“ je po světě více, najdeme je od Srí Lanky po Austrálii, od USA po Saúdskou Arábii. Ta islandská se proslavila teprve nedávno, především díky sociálním sítím. Mimochodem, když se skála začala na sítích objevovat, řada lidí jí považovala za fotomontáž. Jedná se ale o skutečnou přírodní zajímavost.

A jak se dá skála spatřit? Tu nejlepší možnost jsme už zmínili, od května do září se pořádají lodní výlety okolo ostrova Heimaey. Přes léto se ke skále pořádají i pěší túry a výhled na ní budete mít i z místního golfového hřiště, které je mimochodem považováno za jedno z nejkrásnějších na světě.

Se sopkami ale jeden nikdy neví, co když další erupce slona zničí? Je proto na místě vyrazit na Island raději co nejdříve.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz