Hlavní obsah
Cestování

Vydejte se do Kresčaku po stopách Jana Lucemburského. Je jich tam hodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Paul Hermans, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Český kříž u Kresčaku

Příběh o slepém králi, který se nechá přivázat ke svým rytířům a rozkáže vyrazit do největší vřavy se slovy „Toho bohdá nebude, aby král český z boje utíkal“, zná asi každý. Pojďme se za ním vydat.

Článek

Jan Lucemburský a bitva u Kresčaku

V polovině července roku 1346 se vojska anglického krále Eduarda III. vylodila na poloostrově Cotentin, jen nedaleko od místa, kde o 588 let později proběhne největší operace historie vojenství. Anglická armáda čítala asi 4 000 ozbrojenců a 10 000 lučištníků. V následujících týdnech Angličané plenili nejen Normandii, ale postupovali až k Paříži. Francouzský král Filip VI. shromáždil vojsko a vyrazil mu v ústrety.

Oba voje podnikaly nejrůznější manévry, až se k sobě koncem srpna přiblížily u městečka Crécy-en-Ponthieu na severu Francie, které v naší historii známe jako Kresčak. Na francouzské straně stál po boku Filipa VI. i král český, Jan Lucemburský, v této době již zcela slepý. Jedním z velitelů vojsk na francouzském křídle byl i Janův syn, pozdější český král a římský císař Karel IV.

Obě vojska zvolila odlišnou taktiku. Francouzi vsadili na svoji osvědčenou těžkou jízdu, Angličané byli modernější a vsadili na elitní lučištníky. Úspěšnější byli Angličané, kteří Francouze porazili na hlavu. Jedním z padlých byl i Jan Lucemburský.

Foto: Julian Russell Story, Public domain, via Wikimedia Commons

Princ z Walesu přezdívaný Černý princ se sklání nad padlým Janem Lucemburským, na jeho počest si do znaku převezme jeho paví pera. Jsou tam dodnes

Kresčak dnes

Kresčak najdeme v departementu Somme, asi 15 kilometrů východně od pobřeží a asi 60 km severozápadně od Amiens. Bitva z první dekády stoleté války je nejvýznamnější událostí v historii městečka a není proto divu, že zde najdeme hned několik památek, které jsou s ní spojené. A Jan Lucemburský zde hraje prominentní roli.

V první řadě zde najdeme tzv. Český kříž (Croix de Bohême). Jedná se o památník ze 14. století, za kterým se budete muset vydat z města asi 2 km východním směrem. Potkáte ho u silnice D56. A když už budete u Kresčaku, udělejte si také malou odbočku směrem k Arrasu, kde na hřbitově československých legionářů bojujících v první světové válce, najdete menší kopii tohoto monumentu. Vlastně to spolu souvisí.

Bitva z roku 1346 je zde samozřejmě připomínána i jinak. Severním směrem od města je místo s naučnými tabulemi a také vyhlídková plošina. Když se na ní vyšplháte, budete moci přehlédnout celé tehdejší bitevní pole a zase si historii o něco lépe představit. Teď už ale přímo do města.

Ani tady nebude Jana Lucemburského dost. Mají tady náměstí Jana Lucemburského, kde stojí památník věnovaný samozřejmě přímo jemu (Monument à Jean de Luxembourg). Dočtete se na něm následující:

„Janu Lucemburskému, českému králi a jeho chrabrým druhům ve zbrani, kteří zemřeli pro Francii v Kresčaku 26. srpna 1346“

Pokud ani potom nebudete mít bitvy u Kresčaku plné zuby, navštivte ještě místní historické muzeum, kde se s Janem Lucemburským samozřejmě znovu potkáte.

A co dalšího je v Krecčaku k vidění? Třeba kostel Saint-Séverin z 15. století nebo náměstí s tzv. „vesnickým křížem“ (La Croix du Bourg). Zajímavý je svým stářím, pochází pravděpodobně z 16. století, ale jeho původní funkce je dnes již neznámá.

Foto: Markus3 (Marc ROUSSEL), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Kostel Saint-Severin v Kresčaku

Jak cestovat do Kresčaku

Ideálním výchozím bodem pro návštěvu Kresčaku je Amiens, historické město, kde zim strávil již Julius Caesar. Pokud si v Amiens půjčíte auto, v Kresčaku budete asi za hodinu. V Amiens při té příležitosti nevynechejte návštěvu katedrály Panny Marie (Notre-Dame d'Amiens), která je zapsána na seznam UNESCO. Další zajímavostí je expozice Julese Verna v domě, kde spisovatel žil a v roce 1905 zemřel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz