Hlavní obsah
Lidé a společnost

Znovuzrození: ostrov jako z hororu. Bývalá sovětská základna dodnes straší vědce i vojáky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Základna Aralsk 7 byla tajnou biologickou laboratoří, která nebyla ani na sovětských mapách

Použít v názvu slovo ostrov je trochu zavádějící. Znovuzrození, rusky Vozrozhdeniya, totiž díky vysychání Aralského moře přestal existovat. Na děsivosti této lokality to ale nic nemění.

Článek

Historie ostrova Znovuzrození

V roce 1848 zmapovala ruská expedice ostrov uprostřed Aralského moře a dala mu jméno Ostrov cara Mikuláše. Ostrov měl plochu 240 čtverečních kilometrů a nejednalo se tedy o žádné zvlášť významné teritorium. Po bolševické revoluci 1917 změnil ostrov jméno na Vozrozhdeniya, neboli Znovuzrození. A právě v této době se začala psát děsivá kapitola historie ostrova.

Vojenský výzkum

Již na začátku 20. let se Rudá armáda rozhodla zřídit zde výzkumnou laboratoř pro vývoj biologických zbraní. Jednalo se o ideální místo, neboť leželo sice uvnitř Sovětského svazu, současně bylo ale od pevniny odděleno vodami obrovského jezera, tedy Aralského moře. Již ve 30. letech zde byly prováděny testy s tularémií a některými dalšími původci vážných chorob včetně antraxu, moru nebo třeba pravých neštovic.

Foto: NASA, Public domain, via Wikimedia Commons

Satelitní snímek postupně vysychajícího Aralského moře

Největší rozvoj základny

Sověti v této činnosti pokračovali i po druhé světové válce. V 50. letech byla laboratoř rozšířena a dostala jméno Aralsk 7. Původci antraxu či moru zde byli dokonce upravováni a připravováni pro vypuštění v případě třetí světové války. V roce 1991 však s rozpadem Sovětského svazu vědci laboratoř opustili, a ta začala chátrat. Stále se v ní ale nacházely extrémně nebezpečné látky a původci nemocí, v některých případech dokonce modifikovaní. Nádoby postupně korodovaly a korodují, stejně jako se v nich objevují jiné netěsnosti. Mnozí vědci se proto obávají nejhoršího.

Znovuzrození dnes

Po rozpadu Sovětského svazu se ostrov ocitl na hranici mezi Uzbekistánem a Kazachstánem, a právě Uzbekistán se nyní o základnu stará. V roce 2002 byla na ostrov vyslána americko-uzbecká expedice čítající 113 odborníků, kteří během této jediné výpravy neutralizovali až 200 tun antraxem kontaminované půdy.

I v dnešní době je zde celá řada míst, kde se nachází patogeny, včetně těch nejnebezpečnějších. Základna Aralsk 7 byla již za svého provozu svědkem mnoha nehod a úniků, o kterých v té době samozřejmě nesměl nikdo vědět, ostrov koneckonců nebyl ani na sovětských mapách. Riziko, že se patogeny rozšíří do okolí, je stále vyšší a vyšší, neboť základnu již neobklopuje voda, a je tak snadno přístupná pro zvířata i lidi.

Bakterie antraxu je ve formě spor schopná přežít v půdě třeba stovky let. Ještě dlouho bude proto ostrov představovat riziko. Pokud byste se dnes na ostrov dostali, našli byste trosky města Kantubek, kde v době největší aktivity základny žilo na 1500 lidí. Jsou zde také obrovské ruiny velkého letiště, které mělo dokonce čtyři přistávací dráhy. Počasí v okolí ostrova se totiž tak často měnilo, že bylo nutné pokaždé přistávat z jiného směru.

Ostrov Znovuzrození se zatím dostal do povědomí lidí především díky zobrazování ve videohrách. Nezbývá než doufat, že u toho zůstane a neobjeví se ve zpravodajství v souvislosti s epidemií té či oné choroby.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz