Hlavní obsah
Finance

Dvě akcie Warrena Buffetta, které je třeba koupit a jedna, které se vyhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Ne každá firma, kterou vlastní legendární investor, by měla být ve vašem portfoliu

Článek

Warren Buffett je pravděpodobně největším alokacionistou kapitálu všech dob, což jasně dokazují jeho téměř 60leté výsledky ve vedení společnosti Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B). Není divu, že věštec z Omahy je i dnes pozorně sledován investory, kteří chtějí posílit svá portfolia.

Obrovské investiční portfolio společnosti Berkshire v hodnotě 364 miliard dolarů vlastní mnoho různých podniků. Myslím si však, že dvě z nich vynikají a investoři by je měli kupovat a existuje také jedna společnost, které by se podle mého názoru měli vyhnout.

Podívejme se na tyto Buffettovy akcie blíže.

Masivní platební sítě

K 7. srpnu byly Visa (V) a Mastercard (MA) 20., resp. 22. největším podílem v portfoliu v celkové hodnotě 3,6 miliardy dolarů. Jedná se o relativně malé pozice, ale to neznamená, že by je průměrný investor měl odepsat. Obě tyto obří karetní sítě mají příznivé vlastnosti.

Především pokračují v silném růstu, přestože ekonomická nejistota zůstává zvýšená. V posledním fiskálním čtvrtletí (třetí čtvrtletí fiskálního roku 2023, které skončilo 30. června) společnost Visa zvýšila tržby meziročně o 12 % na 8,1 miliardy USD. Její objem plateb vyskočil o 9 %. A ziskovost je jako obvykle vynikající, čtvrtletní provozní marže činí 62 %.

Poslední finanční výsledky společnosti Mastercard ukazují podobný obrázek. Ve svém posledním čtvrtletí (2. čtvrtletí 2023 končící 30. června) zvýšila tržby o 14 % na 6,3 miliardy USD. Objem plateb ve výši 2,3 bilionu dolarů byl o 12 % vyšší než v předchozím roce. A provozní marže, i když nedosahuje úrovně společnosti Visa, byla stále vynikající - 58 %.

Je těžké najít ziskovější společnosti než Visa a Mastercard. A tato vynikající finanční situace je možná díky jejich obrovské škálovatelnosti. Jejich technologická infrastruktura je již vybudována, takže každá další transakce, která projde jejich platebními kolejemi, s sebou nese extrémně nízké mezní náklady.

Tato situace také vede k silným síťovým efektům. Díky miliardám karet v oběhu po celém světě, které jsou přijímány na desítkách milionů obchodních míst, jsou Visa a Mastercard cenné pro všechny účastníky. A díky tomu je téměř vyloučeno, že by tyto obchody byly v dohledné době narušeny. Investoři mohou tyto akcie vlastnit po mnoho let.

Zatímco Visa a Mastercard dosáhly v roce 2023 dvouciferných výnosů, za indexem S&P 500 zaostaly. Nenechte se tím však odradit. Obě akcie v posledních pěti a deseti letech drtily širší index. A přestože jejich současné ocenění nevypadá zrovna levně, stále si zaslouží místo ve vašem portfoliu.

Vyhněte se této automobilce

General Motors (GM) má v portfoliu Berkshire pozici v hodnotě 1,5 miliardy dolarů, ale investoři by se od této akcie měli držet dál. Abychom byli spravedliví, automobilka nedávno poskytla optimistickou finanční zprávu. Tržby ve výši 44,7 miliardy dolarů meziročně vzrostly o 25,1 %. Vedení společnosti zlepšilo výhled a nyní očekává v letošním roce upravený provozní zisk ve výši 13 miliard USD (v polovině). Navíc se nyní domnívá, že do konce roku 2024 dokáže snížit náklady o 3 miliardy dolarů, což by mělo zvýšit ziskovost.

Navzdory pozitivním čtvrtletním výsledkům existují pádné důvody, proč se od akcií držet dál. Investoři nemohou zapomínat, že se stále jedná o výrobce automobilů, což je obecně špatné místo pro alokaci kapitálu. Marže jsou tenké jako břitva, což dokládá průměrná roční provozní marže GM za posledních pět let ve výši 5,3 %. Konkurence je neuvěřitelně tvrdá, protože o zákazníky a obchodní zákazníky se uchází mnoho konkurentů, což je tvrdá realita, která bude v budoucnu ztěžovat zvyšování marží.

A toto odvětví je notoricky známé svou cykličností a kapitálovou náročností. Býci GM by mohli tvrdit, že přechod na elektromobily přinese zvýšenou poptávku a příznivější cenovou dynamiku, ale bude nesmírně nákladné se k tomuto bodu dostat. Nemluvě o tom, že o totéž se snaží všechny ostatní automobilky. Poptávka je také plně závislá na stavu ekonomiky, přičemž vyhlídky GM ovlivňují faktory jako spotřebitelská důvěra, úrokové sazby a míra nezaměstnanosti.

Přestože se akcie GM obchodují za násobek ceny k zisku ve výši 5,1, což je výrazně pod jejich sledovaným tříletým průměrem, investoři by se měli vyhnout zařazení společnosti do svých portfolií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz