Hlavní obsah
Finance

3 důvody, proč akcie společnosti Coca-Cola právě dosáhly historického maxima

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Coca-Cola zůstává atraktivní příležitostí k pasivnímu příjmu a v tuto chvíli vynikající volbou pro investory.

Článek

Akcie společnosti Coca-Cola (KO) se tento pátek vyšplhaly na historické maximum poté, co společnost začátkem týdne oznámila své výsledky za druhé čtvrtletí roku 2024. Nápojářský gigant dosáhl působivých výsledků a nabídl povzbudivý výhled do budoucna, čímž znovu oživil zájem o své akcie. V tomto článku se budeme zabývat tím, proč si Coca-Cola tento nově nabytý úspěch zaslouží a proč by nyní mohl být skvělý čas investovat do této vysoce výnosné dividendové akcie.

Coca-Cola funguje podle obchodního modelu, který se poněkud liší od jejího hlavního konkurenta, společnosti PepsiCo, která provozuje převážně vlastní výrobní závody. Coca-Cola spíše těží z výhod globálního obchodního modelu, který se soustředí na licenční poplatky, franšízové partnery pro stáčení a složitý dodavatelský řetězec. Tento model se ukazuje jako velmi efektivní při zachycování růstu na globálních trzích díky udržování nízkých nákladů, což následně optimalizuje ziskové marže.

Globální model umožňuje společnosti Coca-Cola pružně reagovat na preference regionálních spotřebitelů. Nedávno prošly Sprite a Fanta změnami složení, které byly v Indii dobře přijaty. Latinskou Ameriku nadále táhne silný prodej v Mexiku a Brazílii. Pozitivně byly přijaty novinky, jako Sprite Chill a Topo Chico Sabores, zatímco Coca-Cola Zero Sugar zaznamenala 20% nárůst objemu. Kromě toho se Minute Maid Zero zaměřuje na růst na severoamerickém trhu.

Navzdory svému americkému původu závisí štěstí společnosti Coca-Cola spíše na mezinárodním růstu než na domácím výkonu. Severoamerické tržby za čtvrtletí dosáhly 4,81 miliardy USD, což představuje pouze 38,9 % celkových konsolidovaných tržeb. Severoamerické provozní výnosy tvořily 30,4 % provozních výnosů bez zahrnutí korporátních výnosů.

Organický růst zůstává pro nápojářského giganta klíčovou silnou stránkou. V posledních několika letech Coca-Cola předvedla svou ohromnou cenovou sílu, díky níž se provozní marže zvýšily na více než 30 %, což je pro společnost vyrábějící základní spotřební zboží významný úspěch. Tváří v tvář omezeným výdajům spotřebitelů v poslední době Coca-Cola obratně vyměnila část marže za vyšší objemy. Tato taktika oživila tržby společnosti Coca-Cola a zajistila, že marže zůstávají slušné. V současné době je podnik v nejlepší kondici za posledních dvacet let.

Projekce společnosti Coca-Cola pro celý rok 2024 uvádějí organický růst tržeb o 9 % až 10 %, růst zisku na akcii bez použití metodiky GAAP o 5 % až 6 % a volný peněžní tok ve výši 9,2 miliardy USD. Dosažení těchto cílů by mohlo společnost Coca-Cola katapultovat nad historicky nejvyšší hodnotu zisku na akcii očištěného o dělení ve výši 2,53 USD z roku 2010 a zároveň generovat téměř rekordní volný peněžní tok.

Jako základní součást investičního přístupu společnosti Coca-Cola je řízená dividenda nedílnou součástí generování dostatečného zisku a volného peněžního toku k pokrytí dividendy při současném přístupu k prostředkům na reinvestice do podnikání a zpětný odkup akcií. V únoru společnost Coca-Cola zvýšila svou dividendu již po 62. v řadě na 1,92 USD, čímž zajistila zdravý výplatní poměr ve výši 68 % na základě zisku na akcii mimo GAAP ve výši 2,84 USD za rok 2024.

Za toto čtvrtletí Coca-Cola vyplatila dividendy ve výši 2,18 miliardy USD, což při přepočtu na roční bázi představuje 8,73 miliardy USD. To ji řadí do první desítky firem z indexu S&P 500 s nejvyššími výdaji na dividendy. I přes tyto vysoké výdaje na dividendy generuje Coca-Cola více než dostatek hotovosti na pokrytí těchto nákladů. Tato schopnost podporovat dividendy volným peněžním tokem je klíčová pro zachování zdravé rozvahy a obratné řízení dluhu.

Coca-Cola splňuje všechny požadavky na renomovanou dividendovou akcii, má vynikající výsledky v oblasti zvyšování dividend, aktuální výnos 2,9 % a schopnost podporovat dividendu ziskem a hotovostí. To vše dělá z Coca-Coly impozantní zdroj pasivního příjmu pro opatrné investory nebo jednotlivce, kteří chtějí zvýšit svůj příjem v důchodu.

Soulad mezi očekáváním investorů a výkonností společnosti jsou klíčovým faktorem ovlivňujícím ceny akcií. U růstových akcií to často znamená zrychlující se růst tržeb a silnější trajektorii budoucího cash flow a zisku. Naopak u společností, jako je Coca-Cola, investory zajímá především mírný růst, a to jak v horní, tak dolní linii, spojený se stabilní, rostoucí dividendou. To se může zdát jednoduché, ale není to snadné.

Vzhledem k tomu, že Coca-Cola v současné době vyplácí ročně dividendy ve výši 8,73 miliardy USD, znamenalo by 5% zvýšení dividendy dodatečné výdaje ve výši 436 milionů USD. Aby si společnost Coca-Cola mohla dovolit stále vyšší zvyšování dividend a pokrýt své další výdaje, musí si udržet silné portfolio nápojových značek a mít expozici vůči novým značkám. Důležité je také omezit počet nevyhnutelných chybných kroků, které mohou takto velkou společnost potkat.

Po nedávném nárůstu na historické maximum je poměr ceny a zisku společnosti Coca-Cola na úrovni 27,3, což není levné ocenění, ale vzhledem k současné výkonnosti na vysoké úrovni je přiměřené. Vzhledem k tomu zůstává Coca-Cola atraktivní příležitostí k pasivnímu příjmu a v tuto chvíli vynikající volbou pro investory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz