Hlavní obsah
Finance

Akcie společnosti T-Mobile: Solidní investice do budoucna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Akvizice společnosti Sprint s touto velmocí v roce 2020 právě začíná přinášet výsledky.

Článek

Na rozdíl od mnoha jiných společností měl T-Mobile US (TMUS) v roce 2022 úspěšný rok. Zatímco index S&P 500 klesl zhruba o 20 %, akcie společnosti T-Mobile vzrostly o 20 % a přilákaly investory silným růstem počtu předplatitelů a pozitivním výhledem na plány 5G.

V roce 2023 však akcie T-Mobile od začátku roku klesly o 5 %, zatímco index S&P 500 vzrostl o 10 %. Ztratil T-Mobile své kouzlo, nebo je vhodná doba k nákupu? Zde se dozvíte, co drží akcie v roce 2023 zpátky a proč je stále vhodné je dlouhodobě kupovat.

Akvizice společnosti Sprint je úspěchem

T-Mobile měl několik motivů pro akvizici společnosti Sprint v roce 2020. Za prvé, fúze poskytla společnosti T-Mobile přístup k 5G spektru společnosti Sprint, což je důležitý zdroj pro vybudování a udržení vysoce kvalitní sítě.

Ačkoli síť T-Mobile byla již dobrá, přidáním spektra společnosti Sprint vznikla nejlepší síť 5G v Severní Americe. Společnost například neustále získává nejvyšší hodnocení za nejlepší spolehlivost, rychlost a pokrytí 5G od společností umlaut, Opensignal a Ookla (společnosti, které poskytují analýzy bezdrátového průmyslu).

Za druhé, přístupem na stávající trh společnosti Sprint společnost T-Mobile výrazně rozšířila svou zákaznickou základnu. Tento strategický krok umožnil společnosti T-Mobile stát se silným konkurentem v odvětví bezdrátových sítí a postavit se po bok zavedeným hráčům, jako jsou AT&T a Verizon.

T-Mobile navíc odebírá svým konkurentům podíl na trhu mobilních telefonů. V prvním čtvrtletí roku 2023 zaznamenal přírůstek 538 000 předplatitelů postpaid telefonů, zatímco AT&T získala 424 000 a Verizon ztratil 127 000 předplatitelů. Kromě toho nadále dominuje v přírůstcích zákazníků vysokorychlostního internetu a již čtvrté čtvrtletí po sobě předstihuje kombinaci společností AT&T, Verizon, Comcast a Charter.

Třetí výhodou této fúze je, že nový T-Mobile získal zdroje pro zavedení 5G po celé zemi rychleji, než by to dokázal Sprint nebo T-Mobile před fúzí samostatně. Díky tomu buduje svou infrastrukturu 5G rychleji než AT&T a Verizon. T-Mobile by navíc měl být prvním poskytovatelem bezdrátových služeb, který umožní využívat nové služby a aplikace, jako jsou samořídící auta, virtuální realita a rozšířená realita.

V neposlední řadě společnost díky fúzi získá významné úspory provozních nákladů. Během hovoru k výsledkům za první čtvrtletí roku 2022 vedení společnosti uvedlo, že v roce 2024 hodlá díky spojení dosáhnout průběžných úspor provozních nákladů ve výši 7,5 miliardy USD. Společnost je však zhruba o rok napřed oproti plánu. Nyní očekává, že v roce 2023 dosáhne 7,3 až 7,5 miliardy USD, a nedávno zvýšila svůj cíl úspor nákladů v roce 2024 na 8 miliard USD.

Snižující se provozní náklady vedou k rostoucí ziskovosti. Navíc když společnost sníží provozní náklady, má více peněz na investice do nových růstových příležitostí nebo na vrácení hotovosti akcionářům prostřednictvím dividend nebo zpětného odkupu akcií, což vede k vyšším cenám akcií a zvýšení hodnoty pro akcionáře.

Co brzdí akcie v roce 2023?

V době fúze společností Sprint a T-Mobile byla většinovým vlastníkem společnosti Sprint společnost SoftBank a většinovým vlastníkem společnosti T-Mobile společnost Deutsche Telekom. Jedním ze sporných bodů při uzavírání transakce bylo, že hodnota společnosti Sprint se během doby, kterou vláda potřebovala ke schválení transakce, zhoršila, což zkreslilo procentní podíl vlastnictví společností Softbank a Deutsche Telekom po uzavření transakce v neprospěch německé telekomunikační společnosti.

Podle zdrojů CNBC se SoftBank a Deutsche Telekom rozhodly neupravovat výměnný poměr společných akcionářů, aby problém vyřešily a vyhnuly se tak zdržení uzavření transakce. To by vyžadovalo nové hlasování akcionářů a prodloužilo by to proces o několik měsíců.

Místo toho se SoftBank dohodla na mírném navýšení vlastnického podílu Deutsche Telekom a zároveň se vzdala některých akcií T-Mobile. Společnost SoftBank však může získat zpět svůj původní podíl akcií T-Mobile, pokud 45denní průměrná cena akcií sloučené společnosti dosáhne v letech 2022 až 2025 hodnoty $, čímž dojde k rozředění stávajících akcionářů.

Tento graf ukazuje, že akcie mají potíže s udržením ceny nad 150 USD - což naznačuje, že někteří významní investoři ji prodávají pokaždé, když se dostane nad 150 USD, aby se vyhnuli rozmělnění.

Vynikající finanční výsledky společnosti by jí však měly pomoci překonat hranici 150 USD, a to i po rozředění. Kromě toho by společnosti SoftBank, Deutsche Telekom a T-Mobile mohly nakonec znovu vyjednat dohodu a problém s ředěním odstranit. Efekt ředění v důsledku fúze je tedy pouze dočasný a neměl by odradit od dlouhodobých investic do akcií.

Měli byste dnes koupit akcie T-Mobile?

Trh přiřkl společnosti T-Mobile poměr ceny k zisku (P/E) ve výši 45, což je více než poměr P/E indexu S&P 500 ve výši 25 a prémie oproti jejím americkým konkurentům.

Býčí investoři se domnívají, že si akcie zaslouží prémii kvůli velkým investicím do oblastí, které by se měly výrazně vyplatit, jako je síťová infrastruktura, která je základem nových trhů, jako je domácí internet, 5G a internet věcí.

Její impozantní konkurenční pozice v odvětví bezdrátových sítí a potenciál budoucího růstu tržeb a zisku proto dnes ospravedlňují investici do akcií společnosti T-Mobile.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz