Hlavní obsah
Finance

AMD — Krátkodobé zisky vs. dlouhodobé bolesti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Vysoké ocenění a značné hrozby pravděpodobně zatíží akcie AMD i v dlouhodobém horizontu.

Článek

Akcie společnosti AMD (NASDAQ:AMD) budou v krátkodobém až střednědobém horizontu pravděpodobně nadále stoupat, protože investoři se stále více zajímají o značné příležitosti tohoto výrobce čipů v oblasti umělé inteligence. V dlouhodobějším horizontu však hrozby pro ostatní činnosti firmy spolu s vysokým oceněním akcií AMD pravděpodobně stáhnou akcie dolů nebo alespoň významně zbrzdí jejich dynamiku.

Velká příležitost v oblasti umělé inteligence

Britská banka Barclays 4. března předpověděla, že AMD „prodá mnohem více čipů pro aplikace umělé inteligence, než se očekávalo“, uvedl Barron's. Konkrétně Barclays odhadla, že tržby firmy z grafických procesorů pro datová centra, tedy čipů používaných k výrobě umělé inteligence, dosáhnou v roce 2024 výše 4,5 miliardy dolarů a v roce 2025 výše 9,2 miliardy dolarů. Samotná společnost AMD předpověděla, že v letošním roce získá z poskytování těchto čipů více než 3,5 miliardy dolarů.

Jak jsem již poznamenal v minulých sloupcích, věřím, že datová centra skutečně hledají alternativy k velmi populárním čipům umělé inteligence společnosti Nvidia (NASDAQ:NVDA), protože tyto produkty jsou podle všeho v současné době velmi drahé a velmi obtížně dostupné. Navíc skutečnost, že se firmě v loňském roce podařilo prodat čipy s umělou inteligencí za 400 milionů dolarů, spolu s jejím odhadem, že v roce 2025 může prodat 3,5 miliardy dolarů těchto polovodičů, skutečně naznačuje, že po těchto produktech existuje značná poptávka.

AMD čelí významným hrozbám

Herní jednotka firmy vykázala ve fiskálním roce 2023 nevýrazné výsledky, které výrazně přispěly k tomu, že její celkové tržby za rok vzrostly pouze o 4 %.

Goldman Sachs navíc očekává, že tato divize bude v aktuálním čtvrtletí a ve 2. čtvrtletí nadále pociťovat „výraznou slabost“. V důsledku toho banka předpovídá, že průměrné odhady zisku firmy mezi analytiky z Wall Street za 1. a 2. čtvrtletí ve skutečnosti klesnou.

Společnost AMD se mezitím v posledních několika letech spoléhala na růst tržního podílu oproti společnosti Intel (NASDAQ:INTC), což jí zajistilo značnou část růstu horní a dolní linie. Dny, kdy mělo AMD nad svým dlouholetým rivalem jasnou převahu, jsou však zřejmě pryč, protože digitaltrends nedávno označil souboj mezi firmami za „závod na krku, který se určitě ještě vyostří“. Jinými slovy, zdá se, že se Intel vyrovnal AMD a že jejich vzájemné soupeření bude v budoucnu pravděpodobně ještě intenzivnější.

Intel navíc pod vedením svého současného generálního ředitele Pata Gelsingera, který se ujal vedení firmy v únoru 2021, obecně udělal obrovský pokrok. Za předpokladu, že tento trend bude pokračovat, se domnívám, že by Intel mohl v nepříliš vzdálené budoucnosti snadno stáhnout náskok AMD v mnoha oblastech.

Ale i za předpokladu, že Intel zůstane s AMD „na krku“, jsou dny, kdy druhá jmenovaná firma zvyšovala své tržby a zisky prostřednictvím nárůstu tržního podílu na úkor Intelu, pravděpodobně z velké části pryč.

A konečně, 5. března několik amerických zpravodajských serverů informovalo, že americká vláda zablokovala snahu společnosti AMD prodávat pokročilé čipy s umělou inteligencí do Číny. V dlouhodobějším horizontu by neschopnost firmy prodávat takové čipy do asijské země mohla podkopat její finanční výsledky více, než mnozí očekávají. Je to proto, že vzhledem k tomu, že Čína nemůže získat špičkové grafické procesory od amerických firem, budou čínští výrobci čipů pravděpodobně investovat velké množství peněz do vylepšení svých produktů.

V důsledku toho by nakonec mohli společnosti AMD v Číně snadno sebrat podíl na trhu, a to nejen v oblasti čipů s umělou inteligencí, ale i v mnoha dalších typech procesorů. Vzhledem k tomu, že Čína byla pro firmu historicky velmi důležitým trhem, může tento poslední vývoj v dlouhodobém horizontu výrazně oslabit finanční výsledky společnosti AMD.

K těmto jevům by mohlo začít docházet koncem tohoto roku nebo začátkem roku 2025.

Ocenění a konečný verdikt pro akcie AMD

Společnost MD mění majitele za poměrně vysoký 60násobný forwardový poměr ceny a zisku. To je výrazně vyšší hodnota než ocenění dvou jejích hlavních konkurentů - společností Nvidia a Intel - jejichž forwardové poměry P/E jsou 34, resp. 33.

Vzhledem k tomu, že hrozby společnosti AMD jsou významně znepokojivější než u obou těchto firem, považuji prémii akcií AMD za neopodstatněnou.

Ačkoli tedy akcie AMD budou v příštích několika měsících pravděpodobně nadále růst, protože euforie z umělé inteligence bude pokračovat, domnívám se, že ve druhé polovině letošního roku poklesnou nebo přinejmenším nedosáhnou lepších výsledků.

Proto si myslím, že krátkodobí investoři a obchodníci mohou akcie nakupovat, ale dlouhodobým investorům doporučuji je prodat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz