Hlavní obsah

Apple právě zaznamenal největší pokles za posledních 7 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz / AI Midjourney

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států amerických žaluje Apple a tato zpráva posílá akcie dolů.

Článek

Dne 21. března se akcie společnosti Apple (AAPL) propadly o 4,1 %, což představuje nejhorší pokles za jednu seanci od 4. srpna 2023, kdy se propadly o 4,8 %. Výprodej z loňského srpna byl reakcí na výsledky společnosti Apple za třetí fiskální čtvrtletí roku 2023. Tento poslední výprodej však neměl se čtvrtletními finančními zprávami nic společného.

Americké ministerstvo spravedlnosti (DOJ) podalo proti společnosti Apple občanskoprávní antimonopolní žalobu za monopolizaci trhu s chytrými telefony. Zde je vyjádření ministerstva spravedlnosti a důvody, proč je to další špatná zpráva, která tíží Apple.

Pod drobnohledem

Velkým technologickým společnostem, jako je Apple, nejsou antimonopolní hrozby cizí. S růstem hodnoty společnosti Apple se však stala větším terčem.

Dokument ministerstva spravedlnosti o 88 stranách je plný užitečných souvislostí, včetně toho, jak Apple záměrně vybudoval systém, aby se chránil před konkurencí. „Pokud si přečtete naši žalobu, zjistíte, že naše obavy se netýkají nutně toho, co Apple dělá se svými produkty; naše obavy se týkají omezení, kdy Apple říká ostatním, co mohou a nemohou dělat s jeho produkty. To je hlavní oblast našich obav a na to se v naší žalobě zaměřujeme,“ řekl Jonathan Kanter, asistent generálního ředitele pro antimonopolní ochranu, v rozhovoru pro CNBC 22. března.

Ocitujme si 7. bod ze zprávy ministerstva spravedlnosti:

Obchodní model společnosti Apple v oblasti chytrých telefonů je v jádru takový, že vyzývá co nejvíce účastníků, včetně uživatelů iPhonů a vývojářů třetích stran, aby se připojili k jeho platformě, přičemž využívá smluvních podmínek, které tyto účastníky nutí platit značné poplatky. Současně Apple omezuje možnost účastníků své platformy vyjednávat nebo soutěžit o snížení svých poplatků prostřednictvím alternativních obchodů s aplikacemi, zpracovatelů plateb v aplikacích a dalších.

Ať už s žalobou souhlasíte, nebo ne, nebezpečí spočívá v tom, že je zaměřena na segment služeb společnosti Apple s vysokou marží, který byl pro Apple záchranou v jinak málo růstovém období.

Zpomalení růstového motoru společnosti Apple

Společnost Apple rozšířila nabídku služeb, aby podpořila svůj růst navzdory pomalému prodeji produktů. Společnost se stále do značné míry spoléhá na prodej zařízení - zejména iPhonů. Tento obchodní model je však stále efektivní, dokud Apple přidává uživatele napříč zařízeními a zvyšuje zapojení do služeb, které vylepšují ekosystém Apple. Mezi služby patří iCloud, Apple TV, Apple Music, Apple News+, Apple Podcasts, Apple Pay a další.

Za první čtvrtletí fiskálního roku 2024 (skončilo 30. prosince 2023) společnost Apple vykázala 11,3% meziroční nárůst příjmů ze služeb, ale jen 0,1% nárůst příjmů z produktů. Segment služeb s vysokou marží přispěl k historicky nejvyššímu zředěnému zisku na akcii a desetiletému maximu čtvrtletní hrubé marže ve výši 45,9 %.

Navzdory silné pozici služeb by Apple bez vývojářů aplikací nebyl ničím. Jen si představte, že by na iPhonu nebyl Instagram od Meta Platforms. Tato absence by degradovala užitečnost iPhonu, ale vzhledem k dominanci společnosti Apple by to bylo pro Meta Platforms ještě horší.

Nejlepším argumentem společnosti Apple je, že vývojáři potřebují Apple více než Apple je. Celkově však Apple bez vývojářů třetích stran nemůže uspět. Existují oprávněné námitky, že Apple své služby předražuje. Dobrým příkladem je Apple Pay. Cituji zprávu ministerstva spravedlnosti:

Apple také využívá svého monopolu na chytré telefony k získávání plateb od bank, které potřebují přístup k zákazníkům, kteří používají digitální peněženky na iPhonech. Od doby, kdy Apple poprvé spustil službu Apple Pay - dlouho předtím, než dosáhla významného rozšíření - účtoval vydavatelským bankám 15 bazických bodů (0,15 %) za každou transakci kreditní kartou zprostředkovanou službou Apple Pay. Platební aplikace od společností Samsung a [Alphabet] Google jsou pro vydávající banky zdarma. Poplatky společnosti Apple představují pro vydávající banky značné náklady a snižují financování funkcí a výhod, které by jinak banky mohly nabídnout uživatelům chytrých telefonů. Objem ovlivněných transakcí je velký a roste.

V některých ohledech je Apple obětí svého vlastního úspěchu, ale taková je povaha antimonopolních žalob. Apple poskytuje svým uživatelům větší hodnotu než kdykoli předtím, ale čím více bude vstupovat do nových odvětví, jako jsou mobilní platby, tím více bude čelit kontrole.

Výhled do budoucna

Žaloba ministerstva spravedlnosti je dalším trnem v oku společnosti Apple, zejména proto, že se zaměřuje na nejvíce rostoucí segment jejího podnikání. Žaloba však investiční teze nenarušuje. Přesto by nakonec mohla vést ke snížení marží společnosti Apple.

Mezi další klíčové problémy společnosti Apple v současnosti patří zpomalující se globální růst, zejména v Číně. Applu se také nepodařilo prosadit v oblasti umělé inteligence a do značné míry se připravil o zisky, které se v důsledku tohoto tématu rozšířily po celém technologickém odvětví.

Kdyby akcie společnosti Apple drtily trh a byly drahé, pak by byl důvod k obavám, ale tak tomu prostě není.

Apple od začátku roku klesl o více než 11 % ve srovnání s 9% růstem indexu Nasdaq Composite - což je značně slabý výkon vzhledem k tomu, že Apple je druhou největší složkou indexu Nasdaq hned po Microsoftu. Pokud se podíváme dále, zjistíme, že Apple za posledních šest měsíců klesl a za poslední rok vzrostl o méně než 10 %.

Poměr ceny k zisku (P/E) společnosti Apple je nyní pouhých 26,6, což představuje slevu oproti poměru 28,4 v indexu S&P 500. Apple má své problémy, ale je to příliš dobrá společnost na to, aby měla nižší ocenění než široký trh.

Vzhledem k problémům by akcie Apple mohly zůstat v krátkodobém horizontu pod tlakem, takže není třeba spěchat s tím, abyste se do nich vrhali po hlavě. Nicméně Apple má kvality vynikající dlouhodobé investice pro trpělivé investory, takže stojí za to otevřít startovací pozici, držet ji nebo ji alespoň přidat na začátek svého seznamu sledovaných akcií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz