Hlavní obsah

Zisk společnosti Meta překonal očekávání za 1. kvartál, ale výhled zklamal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Společnost Meta Platforms vykázala smíšené finanční výsledky, přičemž překonala odhady tržeb a zisku na akcii za 1. čtvrtletí.

Článek

Společnost Meta Platforms (META), technologický gigant stojící za společnostmi Facebook, Instagram a WhatsApp, zveřejnila ve středu 24. dubna své hospodářské výsledky za první čtvrtletí 2024. Zpráva specialisty na sociální média obsahovala optimistické údaje o samotném 1. čtvrtletí. Například tržby i zisk na akcii (EPS) předčily průměrné odhady analytiků. Zároveň však upozornila na potenciální problémy související s kontrolou nákladů a ziskovostí do budoucna.

Porozumění společnosti

Společnost Meta Platforms, dříve známá jako Facebook, stojí v čele sociálních médií a technologií. Vlastní sadu aplikací, které miliardy lidí na celém světě používají ke spojení, sdílení a objevování. Kromě sociálních médií se Meta hluboce noří do vývoje metaverza, virtuální sféry pro interakci uživatelů v prostorách virtuální reality.

Hlavní obchodní činnost společnosti Meta stále do značné míry závisí na reklamě. Trvalý růst příjmů z reklamy podtrhuje silnou poptávku po reklamních řešeních společnosti Meta. Tyto příjmy podporují strategické sázky společnosti na metaverza i její rostoucí úsilí související s umělou inteligencí (AI).

Nejdůležitější čtvrtletní údaje

V průběhu čtvrtletí společnost Meta Platforms dosáhla významných pokroků v oblasti zvyšování zapojení uživatelů napříč celou řadou svých aplikací. Spuštění nových funkcí založených na umělé inteligenci a optimalizace mechanismů pro doručování reklam přispěly ke znatelnému nárůstu počtu zobrazení reklam (meziročně o 20 %) a průměrné ceny za reklamu (o 6 %). Tento dvojí úspěch dokazuje, že společnost Meta umí jak rozšiřovat reklamní dosah, tak zajišťovat růst hodnoty svého reklamního inventáře.

Rozvaha společnosti Meta zůstává silná a disponuje značným peněžním tokem, který podporuje její ambiciózní projekty. Jedním z ambiciózních projektů, do kterých Meta investuje, je vybudování metaverza, které pomůže utvářet budoucnost digitální interakce. V rámci tohoto úsilí využívá technologie virtuální reality (VR) a rozšířené reality (AR). Tento podnik z jejího segmentu Reality Labs však zatím nedosáhl zisku a jen v prvním čtvrtletí vygeneroval provozní ztrátu 3,85 miliardy dolarů.

Na rozvahu společnosti Meta tlačí také stupňující se regulační tlaky, zejména v Evropské unii a Spojených státech. Celkové náklady a výdaje v 1. čtvrtletí činily 22,64 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 6 %. Řešení těchto regulačních překážek je klíčové pro udržení růstové trajektorie.

Výhled do budoucna

Při pohledu do budoucna vyjádřilo vedení společnosti Meta Platforms opatrně optimistický výhled, ale zároveň se řídilo zvýšenými náklady. Velký důraz na výdaje na budování projektů metaverza a umělé inteligence naznačuje, že se Meta navzdory krátkodobým problémům se ziskovostí nevyhýbá svým dlouhodobým vizím. Vedení společnosti předpokládá, že kapitálové výdaje za celý rok 2024 se budou pohybovat v rozmezí 35 až 40 miliard dolarů, což představuje nárůst oproti předchozím projekcím nákladů ve výši 30 až 37 miliard dolarů. Meta očekává, že kapitálové výdaje se budou zvyšovat i v roce 2025, protože bude financovat některé ambiciózní výzkumy a vývoj produktů umělé inteligence.

Očekává se, že tyto strategicky důležité oblasti položí základy budoucího růstu a postavení společnosti Meta na trhu. Investoři a analytici budou pozorně sledovat, jak společnost Meta vyváží tyto investice s potřebou provozní efektivity a ziskovosti.

Společnost Meta Platforms se nachází v kritickém bodě. Na jedné straně je tu příslib metaversa a umělé inteligence, které mění způsob, jakým se lidé spojují a komunikují. Na straně druhé jsou zde současné výzvy spojené s regulační kontrolou a nutností značných investic do těchto nových technologií. Pochopení toho, jak se Meta v těchto vodách pohybuje, bude pro zúčastněné strany klíčové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz