Hlavní obsah

Berkshire Hathaway se zbavila poloviny svého podílu v Apple. Co by měli investoři vědět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz / AI Midjourney

Možná by se měli akcií technologického giganta zbavit i ostatní akcionáři

Článek

Pokud jde o obchodování s akciemi, jsou tiché vlny normou, protože podniky pravidelně nakupují a prodávají pro svá portfolia. Je však třeba se připravit na bouři, když se do centra pozornosti dostane investorská hvězda Warren Buffett. Je známo, že s každou investicí nebo prodejem vyvolávají jeho kroky na burze dramatické změny. Tak tomu bylo i minulý týden, kdy objemné akciové portfolio jeho investičního nástroje Berkshire Hathaway zaznamenalo výrazné snížení podílu v technologickém gigantu Apple.

Společnost Berkshire odhalila svou novou pozici ve společnosti Apple ve své čtvrtletní zprávě za 10Q. Na konci prosince loňského roku činila tržní hodnota investic společnosti Berkshire do společnosti Apple ohromujících 173 miliard dolarů, což je více než polovina celkové hodnoty všech akciových podílů, které se dostaly pod 354 miliard dolarů. O půl roku později, k červnu 2024, došlo k zásadní změně, v jejímž důsledku se tržní hodnota podílů společnosti Berkshire ve společnosti Apple smrskla téměř o polovinu na něco málo přes 84 miliard USD. V důsledku toho se procentuální váha společnosti Apple v portfoliu snížila na méně než 30 %.

Důvody tohoto poklesu jsou stále zahaleny tajemstvím, protože Buffett a Berkshire nejsou známí tím, že by svá rozhodnutí okamžitě vysvětlovali. Obvykle, pokud je nějaký krok pozoruhodný, Buffett poskytuje vysvětlení ve svých každoročně zveřejňovaných a podrobných dopisech akcionářům. Příležitostně se mohou objevit postřehy z jeho komentářů během veřejných vystoupení, ale ty se obvykle objeví mnohem později po akci společnosti.

Bez přesných důvodů pro značný výprodej akcií společnosti Apple musí být úsudky založeny na pozorovaných akcích a výsledcích. Za pozornost stojí skutečnost, že Apple není jedinou investicí, kterou Berkshire v poslední době vyřadila. S přechodem července do srpna prodala Berkshire akcie Bank of America v hodnotě přes 3,8 miliardy dolarů. Výsledkem bylo zmenšení pozice Berkshire na přibližně 942 milionů akcií, čímž si ponechala 12% podíl na vlastním kapitálu věřitele.

V kombinaci s těmito nedávnými prodeji se akciové portfolio společnosti Berkshire značně zeštíhlilo z celkové tržní hodnoty přibližně 354 miliard USD na konci minulého roku na zhruba 336 miliard USD k 31. březnu a dále se snížilo na méně než 285 miliard USD na konci června.

Společnost Berkshire rozděluje své kapitálové investice do tří skupin – bankovnictví, pojišťovnictví a finančnictví; spotřebitelské produkty a obchodní, průmyslové a ostatní investice. Z této trojice zaznamenaly spotřebitelské produkty nejvýraznější pokles celkové hodnoty mezi závěrem prvního a druhého čtvrtletí, a to především v důsledku prodeje akcií společnosti Apple. Ostatní kategorie zaznamenaly minimální výkyvy.

Jen ve druhém čtvrtletí údajně Berkshire prodala akcie v hodnotě 76 miliard USD, což vedlo k nárůstu hotovosti společnosti na rekordních téměř 277 miliard USD.

Spekulace vyplývající z těchto nedávných prodejů naznačují, že Buffett zaujímá defenzivní strategii, možná ztrácí důvěru v konkrétní náchylné akcie a zvyšuje objem hotovostních prostředků pro případná rizika. I když je to částečně pravda, může se to jevit spíše jako úprava portfolia.

Podíl ve společnosti Apple nepochybně narostl do obrovských rozměrů i na Berkshire. To, že akcie tvoří více než polovinu váhy portfolia, vytváří zranitelnost – co když se společnost dostane do obtížné fáze, zejména s ohledem na její podprůměrné výsledky v posledních čtvrtletích a její vlajkový produkt, iPhone, blížící se hranici 20 let. Snížená investice Berkshire proto může být strategickým bezpečnostním opatřením.

Bank of America je sice významnou akcií ve své kategorii, ale působí v cyklickém bankovním odvětví. Buffett, který je zkušeným investorem ve finančním sektoru, může mít smysl pro ekonomické cykly a považovat to za blížící se změnu. Kromě toho byla Bank of America pro Berkshire zpočátku rychlým, oportunistickým nákupem a možná nebyla určena k dlouhodobému držení.

A konečně, i po výrazných výprodejích Berkshire nadále drží významnou pozici ve společnosti Apple. Pokud budeme brát v úvahu historii, Buffett, který je známý tím, že pečlivě rozkládá své prodeje na jednotlivá čtvrtletí, bude pravděpodobně pokračovat ve snižování podílu ve společnosti Apple, dokud on a jeho tým nebudou považovat pozici za přiměřeně velkou.

To bude mít i nadále vliv na akcie, ale akcionáři společnosti Apple by se neměli obávat. Apple zůstává ziskově energický s potenciálními možnostmi růstu, zejména v oblasti příjmů ze služeb. Proto se zdá, že nejmoudřejším přístupem pro akciové býky je držet si své akcie uprostřed těchto změn v obchodní taktice Berkshire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz