Hlavní obsah

Boom umělé inteligence Nvidia: Jak vydělat před nevyhnutelným propadem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Systém Blackwell od společnosti Nvidia určí další krok směrem k automatizované obecné inteligenci (AGI).

Článek

Akcie společnosti Nvidia (NASDAQ:NVDA) jsou pro rok 2020 tím, čím byly akcie společnosti Apple (NASDAQ:AAPL) pro rok 2010, čím byly akcie společnosti Alphabet (NASDAQ:GOOGL, NASDAQ:GOOG) pro rok 2000 a čím byly akcie společnosti Amazon (NASDAQ:AMZN) pro konec 90. let.

Akcie NVDA vyhrály Velkou hru a vytvořily „příští velkou věc“. Tou je generativní umělá inteligence (GenAI) a nakonec (ale ještě ne) umělá obecná inteligence (AGI).

S definovaným vedením a tak blízkou budoucností uspořádala Nvidia tento týden v San Jose vývojářskou konferenci, aby dokázala, že si zaslouží ocenění 2,3 bilionu dolarů, které na ni nyní investoři mají.

Blackwellova éra

GenAI a AGI vyžadují výpočty hrubou silou na obrovských databázích, které tato data zpracovávají pomocí učících se modelů. Čím rychleji tyto výpočty probíhají, tím více se výsledek může podobat vašemu mozku.

Nejnovějším krokem společnosti Nvidia na této cestě je Blackwell, platforma postavená na stávajícím systému Hopper společnosti Nvidia. Představil ji generální ředitel Jensen Huang v hokejové aréně v San Jose, následovala vývojářská konference a veletrh v nedalekém kongresovém centru.

Nová platforma je pojmenována po statistikovi Davidu Blackwellovi, černošském synovi železničního dělníka. Jeho jméno nese Rao-Blackwellův teorém, klíčový nástroj moderní informatiky. Hopper je pojmenován po průkopnici počítačového programování Grace Hopperové.

Na prezentaci byli přítomni vedoucí pracovníci všech hlavních dodavatelů a obdivovali stroje jako skauti před prvním kolem soutěže o quarterbacka. Zaplnili sály chválou a přihláškami a slibovali věrnost novému králi umělé inteligence.

Trh s umělou inteligencí

Pro akcie NVDA je GenAI přirozeným pokračováním její rané niky v oblasti videoher. Rozdíl je ve složitosti softwaru, který leží před vykreslováním. Nyní mluvíme o využití firemních a národních datových skladů, dotazovaných na závěry mezi datovými body, nikoli o nějakém dítěti, které čeká, až jeho ork zabije draka.

Nvidia a trh s umělou inteligencí pozvedly celou americkou ekonomiku. Ta by jinak mohla zpomalovat, protože se odstraňují stimuly z éry COVID.

Stále se nacházíme v období „zlatého klínu“ pro umělou inteligenci. Společnost Micron (NYSE:MU) vyprodala svůj příděl vysokorychlostních paměťových čipů na rok 2025.  Jakákoli IPO s tématem AI se rychle vyprodá. Dokonce i IBM (NYSE:IBM) je horkou akcií.

Na tomto trhu nezáleží na tom, zda je Nvidia nadhodnocená nebo podhodnocená. AI je trh a Nvidia je AI.

Hype

Na rozdíl od éry dot-com, kdy si lidé mohli prohlédnout webové stránky, o které se ucházeli, investice do AI nejsou o tom, co existuje dnes. Jde o to, co přijde, o automatizovanou obecnou inteligenci (AGI). Huang říká, že je to za pět let, což znamená, že hype bude pokračovat.

Huang předpovídá, že do roku 2030 dojde k propojení virtuálního a fyzického světa a k přebudování internetu. Právě potřeba vše přebudovat je hnacím motorem celého odvětví. Nejdříve se to děje v cloudových datových centrech a pak se to přesune na klienty a samotný internet. Výsledkem budou softwarové světy propojené sítí, které budou působit reálně a myslet stejně rychle jako vy.

Podtrženo a sečteno

Investoři se před několika lety vysmáli generálnímu řediteli společnosti Meta Platforms (NASDAQ:META) Marku Zuckerbergovi, že investoval miliardy do svého „metaversa“.

Jensenovi Huangovi se nesmějí. To proto, že Nvidia prodává hardware, software a standardy, které Zuckerbergův sen umožňují.

Umělá inteligence se stala technologickým příběhem desetiletí. Na co si investoři musí dát pozor, jsou mylné představy, falešná tvrzení, zbytečné obavy a Fear Of Missing Out. Ty promění dnešní boom AI v bublinu a časem způsobí krach trhu.

Věříme, že tento krach je nutný dříve, než se AI stane nástrojem, který změní svět. Potíž je v tom, že právě v hypeu se skrývají velké zisky, pokud z něj vystoupíte před krachem. Ale krach se blíží. Hypefesty, jako je vývojářská konference Nvidie tento týden, ho přibližují o něco blíž.

Nakupujte akcie nyní, ale buďte připraveni prodat, až se do hry dostanou podvodníci. Budu si na ně dávat pozor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz