Hlavní obsah

Brookfield Infrastructure — Dividendová akcie, která nás dnes baví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Brookfield Infrastructure nabízí vysoký dividendový výnos a vysokou míru růstu zisku při velmi nízkém ocenění.

Článek

Společnost Brookfield Infrastructure (BIPC) (BIP) byla v průběhu let neuvěřitelným tvůrcem bohatství. Tento globálně-infrastrukturní gigant dosáhl od svého založení v roce 2008 téměř 14% ročního celkového výnosu. Společnost v tomto období zvyšovala své provozní prostředky (FFO) na akcii 15% složenou roční mírou a zároveň zvyšovala svou vysoce výnosnou dividendu 9% složenou roční mírou.

Navzdory těmto výjimečným výsledkům se Brookfield Infrastructure v současnosti obchoduje za velmi nízkou cenu. Vzhledem k růstu, který má společnost před sebou, to vypadá jako skvělá koupě.

Velmi udržitelný zdroj příjmů

Společnost Brookfield Infrastructure vyplácí velmi atraktivní dividendu. Její výplata se v současnosti blíží 5 %. To je několikanásobně více než 1,3% dividendový výnos indexu S&P 500. Při tomto poměru by investice 1 000 USD do společnosti Brookfield Infrastructure přinesla téměř 50 USD ročního dividendového příjmu (oproti pouhým 13 USD z indexového fondu S&P 500).

Tato vysoká výplata je založena na mimořádně pevných základech. Brookfield generuje velmi stabilní peněžní toky, přičemž 90 % jeho FFO je podloženo dlouhodobými smlouvami nebo státem regulovanými strukturami sazeb. Současně je 85 % jeho FFO buď chráněno před inflací, nebo indexováno podle ní.

Společnost každoročně rozděluje 60 až 70 % svého stabilního cash flow investorům ve formě dividend. Tento přiměřený poměr výplaty dividend jí poskytuje solidní polštář a zároveň jí umožňuje ponechat si peněžní tok k reinvestování do rozvoje svého podnikání. Brookfield má také velmi silnou rozvahu na investičním stupni, což mu poskytuje další finanční flexibilitu.

Viditelný růst před námi

Společnost Brookfield očekává, že její stávající portfolio infrastrukturních podniků bude generovat solidní organický růst zisku. Inflačně indexované zvyšování sazeb a růst objemu v souvislosti s expanzí globální ekonomiky by měly každoročně zvýšit FFO na akcii o 4 až 6 %. Mezitím by reinvestovaný cash flow měl každoročně přidat další 2 až 3 % k výsledku hospodaření. Společnost má rozpracováno velké množství projektů organické expanze, včetně několika projektů datových center a dvou nových závodů na výrobu polovodičů, které pomáhá financovat pro společnost Intel. Společnost Brookfield očekává, že jen díky platformě datových center vzrostou její FFO v příštích třech letech dvaapůlkrát.

Organické faktory růstu společnosti by měly zvýšit FFO na akcii o 6 až 9 % ročně. To snadno podpoří její plán na růst vysoce výnosné dividendy o 5 až 9 % ročně.

Kromě organického růstu Brookfield očekává, že akreční akvizice posunou tempo růstu FFO na akcii do dvouciferných čísel. Společnost běžně recykluje kapitál, aby mohla financovat nové investice s vyšší návratností. Nedávno se dohodla na koupi většího podílu ve svém brazilském integrovaném poskytovateli železniční a logistické dopravy a portfolia mobilních věží v Indii. Tyto transakce (a rozsáhlý seznam investičních příležitostí) financuje prodejem zralých aktiv, včetně nedávného prodeje optické platformy v rámci svého podnikání v oblasti telekomunikační infrastruktury ve Francii za vysokou cenu.

Neuvěřitelně výhodná koupě

Brookfield Infrastructure očekává, že letos zvýší své FFO o více než 10 % oproti loňské základní hodnotě 2,95 USD na akcii. To znamená, že její FFO letos vzroste na nejméně 3,25 USD na akcii. S cenou akcií, která se nedávno dostala pod 35 dolarů za akcii, se Brookfield obchoduje za méně než jedenáctinásobek svého budoucího zisku.

To je pro společnost, která roste tak rychle jako Brookfield, velmi levné ocenění. Pro představu, je to zhruba 50% sleva oproti poměru forwardové ceny k zisku (PE) indexu S&P 500, který činí více než 22násobek. Blíží se také poměru ceny k růstu zisku (PEG) na úrovni 1,0násobku, což je v dnešní době vzácné.

Potenciálně silný potenciál celkového výnosu

Brookfield Infrastructure nabízí dividendový výnos téměř 5 %. Navíc očekává, že její FFO na akcii poroste o více než 10 % ročně (což snadno podpoří její plán zvýšit výplatu s vysokým výnosem o 5 % až 9 % ročně). Už jen tyto dva hodnotové faktory by měly Brookfieldu poskytnout palivo k dosažení celkového ročního výnosu v řádu desítek procent. Když k tomu připočteme jeho oceňovací mezeru, celkový výnos by mohl být v budoucnu ještě vyšší. Díky tomuto potenciálu růstu vypadá Brookfield v tuto chvíli jako výhodná koupě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz