Hlavní obsah

Disney má akcionářům stále co nabídnout

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Aktuální data z legendární zábavní společnosti vás možná překvapí.

Článek

Společnost Walt Disney (DIS) je přední světovou zábavní společností s jedinečnými zábavními parky a bezkonkurenční kreativní přítomností. Již dlouho patří mezi blue chips a je součástí indexu Dow Jones Industrial Average. Byla však v uplynulých 20 letech skvělou akcií? Podívejme se na to.

Disney je kulturní fenomén

Společnost Disney vytvořila během své stoleté historie neuvěřitelné množství kulturních ikon. Obvykle je zodpovědná za vysoký počet nejvýdělečnějších filmů v daném roce a jejích 12 světových zábavních parků přitahuje obrovské množství diváků.

Navzdory svému zviditelnění a ikonickému postavení se společnost Disney od začátku pandemie potýká s problémy. Její problémy se v posledních letech několikrát proměnily a stále není na stabilní půdě.

To je úvod, proč vás možná překvapí, jakou hodnotu by dnes měla investice ve výši 1 000 USD, kdybyste investovali před 20 lety.

Akcie společnosti Disney za posledních 20 let nedosahovaly lepších výsledků než širší trh. Z grafu si však všimnete, že se jedná o nedávný vývoj. Po většinu posledních 20 let akcie Disney překonávaly výkonnost trhu.

V předchozím býčím trhu prudce rostly, ale od té doby se propadly a už se nevzpamatovaly. Růst tržeb je průměrný, v poslední době nevyprodukovala žádné velké hity po filmové stránce, a co asi nejvíce žere investory, je to, že její streamovací byznys není ziskový. To vše vede k velkému zklamání investorů.

O další nestabilitě svědčí i otřesy ve vedení, ale ve zkušených rukou generálního ředitele Boba Igera to vypadá nadějně. Vedení společnosti očekává, že streamování bude ziskové do konce fiskálního roku 2024, který nastane již za několik měsíců, a Disney se spojuje s několika partnery, aby co nejlépe využil svá aktiva ESPN. Obnovila také výplatu dividend.

Ve společnosti Disney se toho děje hodně, a pokud dojde k dalšímu pokroku, akcie by mohly opět stoupat. Letos již vzrostly o 12 % a 1 000 dolarů investovaných dnes by mohlo v příštích 20 letech překonat výkonnost trhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz