Hlavní obsah

Nvidia se stává nejhodnotnější společností světa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Je snad už pozdě na nákup akcií?

Článek

Společnost Nvidia je v současnosti velkým vítězem v oblasti umělé inteligence, ale jak dlouho ještě může vítězná série pokračovat?

Akcie společnosti Nvidia (NVDA) se vezou na vlnách umělé inteligence (AI). Výrobce čipů se brzy ujal vedení v závodě o hardware pro AI, což vedlo k neuvěřitelným obchodním výsledkům a raketovému růstu cen akcií.

Akcie se obchodovaly za cenu 14 dolarů za akcii, když OpenAI vydala generativní engine AI ChatGPT, který poháněly tisíce akcelerátorů AI od společnosti Nvidia. Dnes se cena akcií společnosti Nvidia vyšplhala na 131 dolarů. S tržní kapitalizací 3,2 bilionu dolarů je jednou ze tří nejhodnotnějších společností na burze.

Propásli jste příležitost společnosti Nvidia založenou na umělé inteligenci, nebo mohou akcie z této vysoké mety dále stoupat? Pojďme to zjistit.

Výhody společnosti Nvidia

Finanční úspěch společnosti Nvidia je nesporný. Příjmy se v posledních dvou výsledkových zprávách meziročně více než ztrojnásobily. Volné peněžní toky ve stejném období trvale rostou přibližně o 500 %. Společnosti Microsoft (MSFT) a Apple (AAPL) jsou stále ziskovější než Nvidia, ale odborník na čipy je dohání.

Mnozí pozorovatelé trhu rádi zdůrazňují, že generativní revoluce v oblasti umělé inteligence teprve začíná. ChatGPT je stará necelé dva roky. Se srovnatelně výkonnými velkými jazykovými modely (LLM) zatím přišlo jen několik technologických gigantů, i když mnozí z nich pracují na vlastních dlouhodobých plánech v oblasti generativní AI. Až do odvolání jsou akcelerační čipy společnosti Nvidia zlatým standardem, se kterým se musí ostatní řešení poměřovat. Pokud vytváříte silný systém umělé inteligence, jsou řešení společnosti Nvidia výchozím a průmyslovým standardem. Ostatní musí vyvinout a následně prokázat nějakou jedinečnou výhodu, než získají zakázky na AI proti zabijáckým produktům společnosti Nvidia.

Představte si, že si Nvidia udrží svůj náskok s tím, jak roste trh s generativní AI. Není těžké si představit, že akcie společnosti v příštích několika letech vyletí ještě výš.

Potenciální nevýhody společnosti Nvidia

Na druhou stranu, dobré finanční zprávy a celá řada očekávání do budoucna jsou již v akciích Nvidie započítány. Akcie mění majitele za lesklé poměry ocenění, jako je 82násobek volného peněžního toku a 40násobek tržeb - úrovně obvykle vyhrazené pro začínající společnosti s malou kapitalizací, které mají více lesku než obsahu.

Zároveň Nvidia není na trhu akcelerátorů umělé inteligence bez konkurence. Její úhlavní rival Advanced Micro Devices (AMD) má svou řadu nákladově efektivních čipů pro umělou inteligenci Instinct. Řada Gaudi společnosti Intel (INTC) se může pochlubit působivým výkonem na jeden watt elektrické energie. A to je jen vrchol velké hromady. Existuje více než jeden způsob, jak navrhnout systém pro zpracování umělé inteligence, a konkurenční řešení mohou nabízet přesvědčivé alternativy pro konkrétní případy použití. Kdo může říct, že se Nvidia dlouhodobě udrží na svém vedoucím místě na trhu?

Samostatně by otázky vysokého ocenění a silné konkurence měly většině investorů stačit k tomu, aby se pozastavili před stisknutím tlačítka „koupit“ na akciích Nvidia. Dohromady je to ale pěkná fuška a dlouhá cesta dolů. Akcie Nvidie jsou oceněny dokonale a jakýkoli chybný krok - například ztráta významné zakázky v oblasti umělé inteligence ve prospěch Intelu nebo AMD - bude mít pravděpodobně za následek rychlý a bolestivý pokles ceny.

Měli byste akcie Nvidie koupit, prodat nebo držet?

Neříkám, že byste měli hned teď prodat všechny akcie Nvidie a nikdy se neohlížet zpět. Společnost by mohla velmi dobře odrazit armádu konkurentů a pokračovat v inovacích na těžko srovnatelné úrovni. Určitá expozice vůči společnosti Nvidia by skutečně mohla v průběhu let dobře posloužit vašemu portfoliu.

Mezitím vřele doporučuji vybrat část zisků prodejem části vašich dlouhodobých podílů v portfoliu Nvidia. Zisky jsou více než značné a jsem si jistý, že na trhu s umělou inteligencí najdete stabilnější a bezpečnější způsoby, jak tyto peníze investovat.

Takže na škále koupit, prodat nebo držet vidím společnost Nvidia jako akcii, kterou je třeba držet dlouhodobě. Raději prodám několik akcií, než abych kupoval další při těchto cenách akcií, které vyvolávají krvácení z nosu. Váš názor se může lišit v závislosti na vašem apetitu k tržnímu riziku a vzrušení způsobeném umělou inteligencí. Klidně si udělejte vlastní průzkum a dojděte k jiným závěrům. Jen neříkejte, že jsem vás nevaroval, pokud nebo až přijde velká korekce ceny Nvidie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz