Hlavní obsah
Finance

Budeme svědky největšího prodeje v historii sportu? Odolá Manchester United velkolepé nabídce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Getty Images

Rekordní prodej Chelsea v loňském roce dokázal rodině Glazerů, že nyní je ten správný čas na prodej Manchesteru United. Jakýkoli obchod s tímto klubem by mohl být největším prodejem v historii sportu. Ve hře jsou miliardy liber.

Článek

Slavný klub by se mohl dočkat oživení

Manchester United drží rekord v počtu získaných titulů v anglické lize, kterých získal dvacet. Obrovských třináct z těchto titulů přišlo v průběhu dvaceti let za vlády skotské manažerské legendy Sira Alexe Fergusona, přičemž první získal v roce 1993.

Po odchodu ikonického trenéra se klubu přestalo dařit, což byl osud, který musel snášet, zatímco sledoval nástup svého městského rivala jako nového významného hráče, se kterým se musí počítat. Po velké investici ze strany Abu Dhabi United Group; Manchester City získal pouze osm titulů, nicméně tři z nich získal během posledních deseti let a letos bude opět jedním z klíčových hráčů o titul.

Manchester United byl v minulosti uveden na londýnskou burzu v roce 1991, ale v roce 2005 byl klub po odkoupení americkým podnikatelem Malcolmem Glazerem převeden do soukromých rukou a jeho hodnota se pohybovala kolem 800 milionů liber.

Tato transakce tehdy vzbudila rozpaky, protože velká část transakce byla financována dluhem, který byl zajištěn majetkem klubu. To vedlo k dlouhodobé nedůvěře k majitelům mezi fanoušky klubu, kteří Glazerům vyčítají velkou část poklesu úspěchů na hřišti. V roce 2012 pak majitelé uvedli 10 % akcií klubu na newyorskou burzu, což byla snaha o získání kapitálu.

S příchodem nového trenéra v létě se objevily naděje na oživení úspěchů týmu.

Americký odkup dalšího konkurenčního klubu určuje směr

Nedávno bylo dokončeno další americké převzetí předního anglického fotbalového týmu, a to v případě Chelsea F.C., kterou vedl Todd Boehly. Boehlyho konsorcium tvoří společnosti Clearlake Capital, Mark Walter a Hansjörg Wyss. Skupina dokončila transakci 30. května 2022 za cenu 4,25 miliardy liber (5 miliard Kč). Walter a Boehly jsou taktéž vlastníky klubů Los Angeles Dodgers a Los Angeles Lakers.

Ten byl do jisté míry vynucenou transakcí, protože předchozí majitel klubu, ruský oligarcha Roman Abramovič, byl po vypuknutí napětí na Ukrajině tlačen k nalezení kupce.

Boehlyho transakce poukazuje na apetit po fotbalových týmech a další velkou transakcí v minulém roce byla dohoda o Newcastle United F.C., za kterou stál státní investiční fond Saúdské Arábie. Jak se pozornost obrací k dalším cílům, je jen málo větších klubů, než Manchester United, který je údajně třetím nejvíce podporovaným klubem na světě po Barceloně a španělském Realu Madrid, avšak poslední dva jmenované mají navíc výhodu velkého počtu jihoamerických fanoušků. Manchester United také ve svých nedávných výnosech oznámil rekordní počet prodaných celosvětových členství na sezónu 2021/22.

Podle agentury Bloomberg rodina Glazerů údajně zvažuje prodej v Manchesteru United.

„Majitelé vedli před časem několik předběžných jednání o možnosti přivést nového investora …

Jedním ze zájemců o dohodu je nejbohatší muž Velké Británie Sir Jim Ratcliffe. Tento miliardář založil energetický gigant Ineos a mluvčí společnosti uvedl: „Pokud je klub na prodej, Jim je určitě potenciálním kupcem.“

Potenciální obchod by mohl být na obzoru

Společnost INEOS britského miliardáře a dlouholetého fanouška United Jima Ratcliffa neváhala a rovnou se přihlásila do výběrového řízení na koupi rekordního dvacetinásobného anglického mistra poté, co se mu nepodařilo získat Chelsea, o kterou měl taktéž zájem.

Klub je jednou z největších sportovních značek na světě a v letech 2021-22 dosáhl příjmů ve výši 689 milionů eur (606,16 milionu liber).

„To, že se Chelsea v roce 2022 prodala, znamená, že byla stanovena míra hodnoty klubu z Premier League,“ řekl Neil Joyce, CEO & co-founder ve společnosti CLV Group.

„Pokud použijete tradiční metodu ocenění klubu, která se pohybuje v rozmezí osmi až desetinásobku tržeb, je částka 5 miliard dolarů pravděpodobně na spodní hranici.“

Neracionální trh

Čistý dluh United vzrostl v září o téměř 23 % na 515 milionů liber, ale to podle Joyce a Spencera Harrise, docenta sportovního managementu na Coloradské univerzitě, potenciální investory neodradí.

„Na racionálním trhu by dluhy tohoto typu přímo ovlivňovaly nabídky a ceny,“ řekl Harris.

„Ale Premier League obecně a Manchester United konkrétně nepředstavují racionální trh.“

Ocenění klubu jako veřejné společnosti dosáhlo v roce 2018 vrcholu 4,3 miliardy dolarů, ale Joyce uvedl, že noví majitelé by mohli využít globální fanouškovské základny a zvýšit komerční příjmy o 200 milionů dolarů a přidat k aktuálnímu ocenění 1-2 miliardy dolarů.

„Pokud se na United díváte jako na střednědobou investici, nemyslím si, že je zde tak velké riziko proti ocenění, na kterém se dnes nacházejí,“ dodal.

Investice do stadionu OLD TRAFFORD

Dohoda s Chelsea zahrnovala, že noví majitelé zaplatili 2,5 miliardy liber (3,10 miliardy dolarů) za nákup akcií a zároveň se zavázali investovat dalších 1,75 miliardy liber do klubu, zejména do stadionu.

Tim Bridge, vedoucí partner skupiny Deloitte pro sportovní podnikání, uvedl, že United zůstávají významným aktivem, ale k návratu na vrchol pyramidy potřebují velké investice, počínaje stadionem Old Trafford.

Největší klubový stadion v Anglii pojme přibližně 75 000 fanoušků, ale ve srovnání s moderními evropskými arénami je považován za přežitek. Podle zpráv z médií by jeho rekonstrukce stála jednu až dvě miliardy liber.

„V porovnání s ostatními předními kluby jsou investice do investičních projektů, jako je stadion, tréninkové hřiště v Carringtonu a pokračující investice do hráčského kádru, velmi významné,“ řekl Bridge.

„Je pravděpodobné, že každý nový investor je bude muset v United v budoucnu zvážit. Takže je možné, že Glazerovi prostě cítí, že je ten správný čas (na prodej).“

United se pod vedením nového manažera Erika ten Haga vrátili mezi nejlepší čtyři týmy a dali fanouškům novou naději, že se poprvé po letech zúčastní boje o titul.

Bridge však řekl, že jejich oživení Glazerům nepomůže zvýšit cenu.

„Každý důvěryhodný investor se bude dívat spíše na dlouhodobý obraz než na krátkodobou optiku,“ dodal.

„Pokud se prosadí a kvalifikují se do Ligy mistrů, pak to výrazně zvýší příjmy a investoři to budou bedlivě sledovat.“

Manchester United na konci roku zvýšil svůj výhled celkových příjmů

Fotbalový klub uvedl, že v roce 2023 očekává celkové příjmy v rozmezí 590 až 610 milionů liber, což je více než předchozí rozmezí 580 až 600 milionů liber.

Společnost však vykázala v prvním čtvrtletí větší čistou ztrátu, kterou poškodilo odložení dvou zápasů Premier League kvůli úmrtí královny Alžběty a také načasování mistrovství světa ve fotbale 2022.

Čistá ztráta společnosti za tři měsíce do 30. září dosáhla 26,5 milionu liber (32,43 milionu USD), zatímco o rok dříve činila ztráta 15,5 milionu liber.

Závěr

Když si porovnáme nákupní cenu tohoto klubu, která se pohybovala kolem 800 milionů liber, prodej konkurenčního týmu Chelsea FC ve výši 4,25 miliardy liber a k tomu přidáme ne zrovna vřelé vztahy s fanoušky, tak je zřejmé, že lepší doba pro prodej se bude hledat jenom těžce.

Letos to zatím vypadá, že anglický titul získá tým z Londýna Arsenal FC. Pro Manchester United, který momentálně hraje také ve skvělé formě, ale bude stěžejní se minimálně kvalifikovat do hlavní části Ligy Mistrů, což není nikdy snadné, protože sezóna je dlouhá a letos to vypadá na velkolepý závěr několika týmů, kde budou rozhodovat maličkosti.

Proto se naskýtá správná otázka, zda počkat, jak sezóna dopadne a nebo vzít tuto šanci za pačesy a klub prodat za relativně dobrou nabídku, která by mohla atakovat od britského miliardáře a dlouholetého fanouška United Jima Ratcliffa hranici až 5 miliard liber.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz