Hlavní obsah

Chevron se snaží využít příležitost v hodnotě 5 bilionů USD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia

Společnost Chevron spolu s partnerem v Japonsku zkoumá možnosti zachycování a ukládání uhlíku.

Článek

Zachycování a ukládání uhlíku (CCS) by se mohlo stát důležitým řešením, které pomůže snížit emise uhlíku. To znamená, že má potenciál stát se obrovskou obchodní příležitostí.

Společnost ExxonMobil (XOM) vidí, že CCS se do roku 2050 rozroste na celosvětový trh v hodnotě 4 bilionů dolarů, zatímco Occidental Petroleum (OXY 1,36 %) věří, že by se z něj mohlo stát celosvětové odvětví v hodnotě 3 až 5 bilionů dolarů. To vede tyto ropné giganty k rozsáhlým investicím, aby tuto nově vznikající a potenciálně velmi lukrativní příležitost využili.

Také další ropný gigant Chevron (CVX) chce získat část globálního trhu CCS. Nedávno podepsal dohodu o vyhodnocení potenciálního řešení CCS pro Japonsko. Podívejte se na některé z projektů, které tyto ropné společnosti připravují.

Další krok na cestě k ambicím v oblasti snižování emisí uhlíku

Společnost Chevron podepsala memorandum o porozumění s japonskou společností JX Nippon Oil & Gas Exploration, aby vyhodnotila vývoz oxidu uhličitého z Japonska do projektů ukládání v asijsko-pacifickém regionu. Společnosti budou zkoumat proveditelnost vybudování hodnotového řetězce CCS, včetně zachycování skleníkového plynu z průmyslových zdrojů v Japonsku, včetně poboček společnosti JX, a jeho přepravy lodí do úložišť provozovaných společností Chevron v Austrálii. Partneři rovněž vyhodnotí další potenciální úložiště v celém asijsko-pacifickém regionu.

CCS představuje pro společnost Chevron a další energetické a průmyslové společnosti potenciálně výhodné řešení. Mohlo by jim umožnit pokračovat v provozování jejich starých podniků po další desetiletí a zároveň snížit dopad využívání fosilních paliv na životní prostředí.

Společnost Chevron se zavázala, že do roku 2028 vynaloží 10 miliard dolarů na investice a projekty s nižšími emisemi uhlíku, včetně CCS, vodíku a obnovitelných paliv. Společnost připravuje několik potenciálních projektů CCS v Severní a Jižní Americe a v asijsko-pacifickém regionu. Je například součástí společného podniku, jehož cílem je vybudovat Bayou Bend, jeden z velkých projektů skladování uhlíku v USA. Je také součástí společných podniků, které vyhodnocují rozsáhlé projekty skladování skleníkových plynů na moři v Austrálii, které zahrnují podpovrchové oblasti o velikosti Dánska.

Ve stopách za vedoucími firmami

Většina projektů společnosti Chevron je zatím ve fázi hodnocení. To ji vystavuje riziku zaostávání za konkurenty Exxon a Occidental Petroleum, kteří mají projekty ve výstavbě zajištěné komerčními smlouvami.

Occidental v současné době staví v Texasu největší projekt přímého zachycování oxidu uhličitého z ovzduší na světě, který bude schopen zachytit 500 000 tun oxidu uhličitého z ovzduší ročně. Společnost vytvořila společný podnik s fondem spravovaným společností BlackRock, který do projektu investuje 550 milionů dolarů. Projekt Stratos je již ve výstavbě a komerční provoz by měl být zahájen v příštím roce. Occidental zařízení komercializuje prodejem uhlíkových kreditů několika zákazníkům.

Společnost Exxon volí jiný přístup. Zaměřuje se na přepravu a ukládání oxidu uhličitého zachyceného přímo u zdroje emisí.

V roce 2022 podepsala společnost Exxon přelomovou komerční dohodu se společností CF Industries o zachycování a trvalém ukládání 2 milionů tun oxidu uhličitého ročně z jejího výrobního komplexu v Louisianě od příštího roku. Společnost Exxon bude plyn přepravovat potrubím provozovaným společností EnLink Midstream do místa sekvestrace, které ropný gigant vyvíjí. Společnost Exxon podepsala několik dalších obchodních dohod s velkými průmyslovými zákazníky.

Kromě toho zaplatil téměř 5 miliard dolarů za koupi společnosti Denbury Resources, především kvůli infrastruktuře plynovodů na oxid uhličitý. Exxon má nyní největší vlastní a provozovanou síť potrubí na oxid uhličitý v zemi. Má také přístup k 15 strategicky umístěným skladům na pevnině v zemi.

Společnosti Exxon a Occidental Petroleum věří, že jejich podnikání v oblasti CCS by mohlo přinést velké zisky. Společnost Occidental se domnívá, že by z těchto operací mohla nakonec generovat stejné zisky a peněžní toky jako v současnosti z těžby ropy a zemního plynu. Společnost Exxon se zase domnívá, že CCS by mohlo přinést mnohamiliardové roční příjmy. Navíc dlouhodobé kontrakty budou sloužit jako obchodní základ tohoto podnikání, což společnosti Exxon zajistí předvídatelnější peněžní tok, než jaký produkuje z ropy a zemního plynu.

Chevron hledá způsoby, jak získat část této obrovské příležitosti

Společnost Chevron pokračuje ve vyhodnocování potenciálních projektů CCS. Ropný gigant chce najít komerčně životaschopné příležitosti, které by prospěly životnímu prostředí i jeho podnikání. I když v současné době zaostává za vedoucími společnostmi Exxon a Occidental, příležitost je tak potenciálně obrovská, že má Chevron dostatek prostoru pro zajištění příležitostí, které by mohly být přínosem. Tato perspektiva zvyšuje její dlouhodobou investiční přitažlivost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz