Hlavní obsah

Dosáhne Ethereum v roce 2024 hodnoty 10 000 dolarů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ethereum má v rukávu několik katalyzátorů, které změní pravidla hry, od technických vylepšení až po očekávání ETF. Je letos na dosah milník 10 000 dolarů?

Článek

Navzdory inflací poháněnému poklesu v roce 2022 jsou investiční trhy na trvalé vlně. Pokud byste před čtyřmi lety vložili 1 000 dolarů do indexového fondu S&P 500 (^GSPC), měli byste dnes 2 167 dolarů. Snížení odměn za Bitcoin (BTC -3,98 %) na polovinu v květnu 2020 vedlo k dalšímu cyklu růstu a zmírnění cen, který byl před třemi měsíci přerušen schválením burzovně obchodovaných fondů (ETF) odrážejících hodnoty Bitcoinu podle spotové ceny. Proto 1 000 USD Bitcoinu vzrostl za stejné čtyřleté období na 10 690 USD.

Ani Bitcoin, ani akciový trh však nedokázaly udržet svíčku na Ethereu (ETH -5,09 %). Pokud byste v dubnu 2020 vložili 1 000 USD do přední měny chytrých kontraktů, měli byste nyní ve své digitální peněžence chladných 26 800 USD. Hodnota jedné mince této kryptoměny nyní činí 3 430 USD, což je o 1 800 USD více než před rokem a 133 USD na začátku dubna 2020.

Minulá výkonnost však není zárukou budoucích výsledků. Má Ethereum v rukávu nějaký převratný krok, srovnatelný s dalším 50% snížením odměn za těžbu Bitcoinu? Je pravděpodobné, že toto digitální aktivum bude pokračovat v prudkém růstu trhu i v roce 2024 a později?

Odpověď na tyto dvě zásadní otázky zní „ano“ a „nepřekvapilo by mě to“.

Přečtěte si, co komunita vývojářů Etherea chystá dál a co by investoři měli od tohoto kryptoměnového veterána v blízké budoucnosti očekávat.

ETF rozšiřují své kryptoobzory od bitcoinu po ethereum

Zaprvé, tato počáteční várka 11 spotových ETF na bitcoin pravděpodobně otevřela bránu pro další typy kryptoměnových fondů. Mnohé z investičních firem v lednovém schvalovacím kole již podaly žádosti Komisi pro cenné papíry (SEC) s cílem co nejdříve představit ETF založené na Ethereu.

Někteří z potenciálních sponzorů ETF na Ethereum však nespěchají.Například investiční ředitel společnosti Bitwise Matt Hougan nedávno dával 50% šanci na schválení ETF Ethereum v květnu 2024 - ve skutečnosti by však možná dal přednost odkladu do prosince.

Jak vidíte, tvůrci trhu a investoři se stále ještě rozkoukávají kolem zbrusu nových ETF na bitcoiny. Uvedení dalšího typu kryptoměnového ETF velkého jména na tento bující trh by mohlo být kontraproduktivní.

„V tuto chvíli je prostě těžké přimět lidi, aby se zaměřili za Bitcoin z řad profesionálních investorů,“ řekl Hougan v rozhovoru pro Forbes minulý víkend."TradFi stále tráví Bitcoin, a pokud dáte [tradičním financím] čas, aby se s Bitcoinem a kryptoměnami sžily, budou připraveny na další věc. Ale pokud jim to strčíte do chřtánu v květnu, nejsem si jistý, že budou."

Jinými slovy, společnost stojící za Bitwise Bitcoin ETF (BITB -5,62 %) očekává, že Wall Street bude mít hlad po Ethereum ETF, jakmile utichne bitcoinový rozruch.Společnost Bitwise proto minulý pátek podala žádost o schválení ETF Ethereum a vyčkává, zatímco si dělá domácí úkoly ohledně dlouhodobých vyhlídek Etherea.

Tržní trendy, které v těchto dnech vidíte kolem Bitcoinu, by se tedy měly v určitém okamžiku opakovat i u Etherea. Načasování schválení může mít vliv, alespoň zpočátku. Ale jakmile si obě největší kryptoměny projdou bolestmi růstu této nové investiční cesty, dlouhodobé účinky by měly být stejné - robustnější třída aktiv s širším přístupem pro investory, kteří nemohou nebo nechtějí kupovat kryptoměny přímo.

Zejména očekávaný příliv institucionálních investorů s hlubokými kapsami by mohl bitcoinu i ethereu dodat vítr do plachet, který změní pravidla hry. Jen nevím, zda se těchto mikrodramat dočkáme v roce 2024, 2025,

Technické vyladění Etherea

Schvalování ETF probíhá, ale jejich načasování a přesné detaily jsou v rukou pomalu se pohybujících regulačních orgánů. Komunita Etherea má větší kontrolu nad další částí cenových katalyzátorů této kryptoměny: technickým vylepšením provozního kódu blockchainové sítě.

Jedno důležité vylepšení vstoupilo v platnost 13. března. Takzvaná aktualizace Dencun zavedla transakce shard blob, které z nesouvisejících transakcí Etherea dělají snadno zpracovatelné balíčky. Hlavní myšlenkou je zrychlení zpracování a snížení transakčních poplatků, což představuje řadu menších kroků směrem k efektivnější síti.

Tyto kroky budou pokračovat v roce 2024, poté bude následovat prudší technická změna.

Spoluzakladatel Etherea Vitalik Buterin nastínil další fázi vývoje, které se přezdívá „Očista“. V příspěvku na blogu z minulého měsíce Buterin vysvětlil, jak vyčištění hromady zastaralých bezpečnostních funkcí poskytne více místa pro transakční data v každém kontraktu Etherea. Jako vždy bude tento proces probíhat pomalu a postupně, přičemž konečné čištění je naplánováno „až za několik let“.

Na cestě k operační platformě Ethereum jsou tedy významné změny platformy. Některé kroky přijdou brzy a jiné budou trvat dlouho. Důležitým poznatkem je, že Ethereum se vyvíjí tak, aby splňovalo požadavky hektičtějšího trhu s kryptoměnami. Komunita se zajímá zejména o to, aby byly chytré kontrakty chytřejší, levnější a bezpečnější, aby dokázala držet krok s výzvami ze strany alternativních smart contract mincí, jako jsou Avalanche a Solana.

A co aplikace postavené na ekosystému Etherea?

A tím se dostáváme ke třetí třídě potenciálních katalyzátorů. Ethereum by nepotřebovalo rychlejší a elegantnější transakční systém, kdyby poptávka po chytrých kontraktech nerostla. Kombinace širšího povědomí veřejnosti a přicházejících technických vylepšení by měla vést k většímu zájmu vývojářů aplikací, což povede k prvním „killer apps“ v doutnajících oblastech, jako jsou decentralizované finance a nástroje Web3.

Přesné načasování těchto vylepšení je ve hvězdách, ale důležití podporovatelé Etherea, jako je Vitalik Buterin, udělají vše pro to, aby komunitu Etherea posunuli kupředu. Pokud ji vybudujete, přijdou i zabijácké aplikace a úspěchy pro masový trh.

Mohou tyto katalyzátory vyhnat cenu Etherea až na 10 000 dolarů do konce tohoto roku? Možné je všechno, ale nesázel bych na to s časovým omezením. Lepší je vytvořit diverzifikované portfolio robustních kryptoměn, akcií a dalších typů aktiv a nechat celkovou hodnotu této kolekce růst svým vlastním tempem. Investování je maraton, ne sprint - a pro investory do kryptoměn je také lepší trpělivá výdrž než házení hodnotových šipek do kalendáře.

Řekl bych tedy, že Ethereum má předpoklady k tomu, aby jeho hodnota rostla ještě několik let, a skutečně očekávám, že v roce 2024 jeho cena vzroste. Jen nemohu slíbit, že do prázdnin překoná hranici 10 000 dolarů. Trpělivost je digitální ctnost, milý čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz