Hlavní obsah

Je Ethereum po snížení ceny bitcoinu na polovinu vhodnou investicí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

V současné době se Ethereum obchoduje za přibližně 3 400 USD

Článek

Kryptoměny zažily před několika lety prudký ústup ze svých vrcholných hodnot, protože rostoucí úrokové sazby přiměly investory k tradičnějším, spořivějším investicím. V letošním roce však trh s kryptoměnami zaznamenal vzestup, který byl podpořen třemi klíčovými faktory: vyhlídkami na nižší sazby, lednovým schválením prvních spotových burzovně obchodovaných fondů (ETF) s bitcoinem na světě a dubnovou událostí, kdy se bitcoin snížil na polovinu. Nicméně vzhledem k tomu, že dlouho očekávané půlení Bitcoinu, které každé čtyři roky snižuje odměny za těžbu této vrcholné kryptoměny, je nyní dokončeno, bude se svět možná muset poohlédnout po jiných katalyzátorech, aby udržel dynamiku. Pozornost se nyní obrací k Ethereu, druhé největší kryptoměně na světě. Mohla by letos nabídnout větší výnosy?

Ethereum a Bitcoin se liší v několika ohledech. Ethereum spustilo svůj blockchain, jehož nativním tokenem je Ether, v roce 2015. Při svém vzniku používal techniku těžby důkazu práce (PoW), podobně jako Bitcoin. V roce 2022 však Ethereum při přechodu označovaném jako „The Merge“ přešlo na energeticky méně náročný systém proof of stake (PoS). Tento krok snížil energetickou náročnost těžby Etherea o 99,95 % a zároveň ji učinil deflační. To znamená, že bylo zničeno a staženo z oběhu více tokenů, než kolik bylo vyrobeno nových mincí. Kromě toho PoS blockchainy poskytují možnost investičního stakingu, což je proces odkládání tokenů na pevně stanovené období za účelem získání pobídek podobných úrokům.

Blockchain Ethereum byl navržen tak, aby usnadňoval inteligentní kontrakty, umožňoval vytváření decentralizovaných aplikací (dApps), tvorbu tokenů a podporu dalších kryptoměnových aktiv. Naproti tomu blockchain Bitcoinu je omezen na těžbu dalších mincí. Tento rozdíl přispívá k rozdílu v oceňování, protože Ethereum se převážně měří podle růstu jeho vývojářského ekosystému, zatímco Bitcoin se z hlediska hodnoty běžně srovnává se zlatem a stříbrem.

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) na základě tohoto primárního rozdílu klasifikovala Bitcoin jako jedinou kryptoměnu, která se kvalifikuje jako komodita, což podpořilo schválení prvních spotových Bitcoin ETF. Vzhledem k procesu sázení u Etherea a dalších PoS mincí, který je činí podobnými cenným papírům, však SEC s označením těchto kryptoměn jako komodit váhala. Bez ohledu na to regulační komise vydláždila cestu pro první žádosti ETF Ethereum se spotovou cenou na začátku tohoto roku.

V nejbližší době bude pro Ethereum pravděpodobně hlavním spouštěčem zelená jeho premiérovým spotovým ETF. Podle zpráv agentury Reuters již SEC udělila předběžná schválení nejméně třem z osmi navrhovaných spotových cenových ETF, přičemž údajně tvrdí, že většina těchto fondů může začít obchodovat již 23. července.

Cena Etherea letos zaznamenala výrazný nárůst o zhruba 50 %, ale spuštění prvních spotových ETF by mohlo podpořit ještě další růst. Pro srovnání, hodnota Bitcoinu po schválení prvních jedenácti ETF 10. ledna vzrostla o více než 40 %.

Nedávno představený upgrade Etherea, Dencun, stojí jako další významný katalyzátor. Tento upgrade zvyšuje rychlost Etherea a snižuje poplatky za plyn – obdobu uživatelských poplatků v síti – pro jeho blockchain na 2. vrstvě. K potenciálnímu růstu Etherea přispívají také stabilizující se a klesající úrokové sazby, které lákají investory zpět ke kryptoměnám.

Přesto není Ethereum bez problémů. Díky upgradu Dencun se Ethereum stalo inflačním, což znamená, že jeho nabídka bude nadále růst, pokud se nespálí další tokeny. Kromě toho Ethereum stále zaostává v rychlosti zpracování ve srovnání s novějšími PoS blockchainy, jako jsou Solana a Cardano. Tato omezení by mohla potenciálně bránit rozšiřování jeho ekosystému.

Plánované spotové ETF Ethereum navíc nebudou obsahovat žádné mechanismy sázek, stejně jako jeho podkladové tokeny. Proto nemusí sloužit jako lákavá alternativa k přímému vlastnictví kryptoměny. K obavám se přidává i to, že současná očekávání trhu ohledně nižších úrokových sazeb a schválení ETF již mohla být v současné ceně Etherea zohledněna.

V současné době se Ethereum obchoduje za přibližně 3 400 USD. Někteří býčí investoři předpovídají, že by v příštích letech mohlo generovat masivní zisky. Prognózy Matthew Sigela a Patricka Bushe ze společnosti VanEck naznačují, že by se Ethereum mohlo do roku 2030 více než ztrojnásobit na 11 800 USD, zatímco Cathie Woodová ze společnosti Ark Invest předpokládá, že by do roku 2032 mohlo dosáhnout neuvěřitelných 166 000 USD.

Ačkoli tyto optimistické prognózy je třeba brát s rezervou, lze spekulovat o tom, že schválení ETF se spotovou cenou Etherea a pravděpodobnost nižších úrokových sazeb by měly v letošním roce snížit riziko jeho poklesu. Očekává se, že další plánovaný upgrade Etherea, Pectra, dále zvýší jeho rychlost a sníží poplatky za plyn, což mu umožní zůstat konkurenceschopným vůči Solanu a Cardanu. Ethereum proto pro investory do kryptoměn představuje životaschopnou možnost akumulace, i když v krátkodobém horizontu nemusí přinést okamžité výnosy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz