Hlavní obsah
Finance

Je společnost Visa vhodná pro vaše investiční portfolio?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Její konkurenční prostředí je dostatečně silné, aby jí zajistilo dlouhodobý úspěch.

Článek

Visa (V) je přední světovou sítí pro zpracování plateb, která obsluhuje více než 200 zemí a za 12 měsíců končících 31. března zpracovala objem plateb v hodnotě více než 14,3 bilionu USD. Díky svému rozsáhlému záběru a známosti značky se Visa stala pojmem a typickou akcií „blue chip“.

Málokdo by tvrdil, že to není skvělý byznys. Ale to, že se jedná o skvělý podnik, neznamená, že jsou akcie super investicí. Platí to i pro společnost Visa? Podívejme se na to.

Konkurenti její dosah v dohledné době nedoženou

Pokud jde o podniky, které můžete bez obav dlouhodobě držet, hodně záleží na jejich konkurenčním prostředí. Bez něj je dlouhodobost podniku trvale ohrožena, protože by mohl mít problém udržet si své postavení na trhu a ziskovost tváří v tvář rostoucí konkurenci.

V případě společnosti Visa je jejím konkurenčním prostředím její obrovský dosah. Na konci roku 2022 bude mít Visa více než 100 milionů obchodních míst, což je téměř o 40 milionů více než před několika lety.

Pokud vlastníte kreditní kartu American Express nebo Discover, je velmi pravděpodobné, že jste se již setkali s obchodníkem, prodejcem nebo restaurací, který vaši kartu nepřijal. Vsadím se však, že žádné z těchto míst neodmítlo kartu Visa. Za to vděčíme jejímu širokému záběru.

Vzhledem k náskoku, který Visa má, a jejímu působivému tempu růstu je velmi nepravděpodobné, že by se některý z jejích konkurentů v dohledné době vyrovnal. Když k tomu připočteme rostoucí poptávku po elektronických platbách s tím, jak se svět postupně digitalizuje, má společnost dobrou pozici k tomu, aby se jí dlouhodobě dařilo.

S finančními výsledky nelze polemizovat

Ve druhém čtvrtletí roku 2023 dosáhla společnost Visa příjmů ve výši 8 miliard dolarů, což je meziroční nárůst o 11 %. Ve fiskálním roce 2022 dosáhla výnosů ve výši 29,3 miliardy USD, což je o 22 % více než v předchozím roce. Její příjmy v roce 2022 se zvýšily díky vyšší inflaci (Visa si bere procenta z transakcí, takže vyšší součet transakcí se rovná vyšším příjmům). A společnost je dojnou krávou díky svým vysokým maržím.

Rozsáhlá síť společnosti nevznikla ze dne na den; je vedlejším produktem mnoha investic. Mnohé z těchto investic však byly provedeny již před lety, takže Visa nyní sklízí ovoce s minimálními dodatečnými náklady.

Jen málokterá společnost má srovnatelné marže. Níže uvedený graf ukazuje, v jak lukrativní pozici se společnost Visa vzhledem ke svému odvětví a obchodnímu modelu nachází.

Akcie nemusí být nutně levné

Akcie v posledním desetiletí dosahovaly impozantních výsledků a více než zdvojnásobily výnosy indexu S&P 500. Pro investory, kteří se s nimi svezli, byly akcie lukrativní, ale potenciální investory by mohly přimět k váhání, protože dosahují úrovní, které by mnozí považovali za drahé.

Její poměr ceny k zisku je 31,6; poměr S&P 500 je přibližně 19,6 a American Express a Discover mají poměr přibližně 17,8 a 7,8.

Možná není levná, ale jsem přesvědčen, že má dlouhodobý růstový potenciál, který ospravedlňuje její ocenění.

Pokud se obáváte aktuálních cen, zvažte zprůměrování nákladů v dolarech a neinvestujte jednorázově.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz