Hlavní obsah
Finance

Jsou akcie Merck nyní vhodnou koupí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Výrobce léků je stále ve vývoji.

Článek

Několik velkých farmaceutických akcií dosáhlo během posledního býčího trhu rekordních výnosů. Boom inovací v oblasti biologických terapií, stárnutí světové populace a příznivé podmínky úhrad v USA podpořily tento téměř celoprůmyslový vzestup.

Farmaceutičtí titáni to však mohou mít na dalším býčím trhu těžší. Desítky nejprodávanějších biologických terapií jsou připraveny ztratit exkluzivitu na trhu během současného desetiletí a ceny léků v USA se staly ústředním tématem debat v politické sféře.

Společnost Merck (MRK) je ukázkovým příkladem tohoto hlavolamu, kterému čelí investoři do farmaceutických společností. Akcie tohoto výrobce léčiv se v současné době nacházejí na pětileté vítězné vlně ve srovnání se standardními benchmarky, jako je S&P 500.

Tržní výkonnost společnosti Merck byla podpořena prudkým růstem prodeje Keytrudy, nejprodávanějšího imunoonkologického léku. Tento klíčový faktor růstu však bude v roce 2028 v USA čelit konkurenci generických biologických léčiv. Jsou akcie společnosti Merck stále vhodné ke koupi, když se blíží tento zásadní protivětr? Pojďme to zjistit hlouběji.

Význam Keytrudy pro růst společnosti Merck nelze přeceňovat. V roce 2022 tvořil tento jediný lék zhruba 35 % ročních příjmů této velké farmaceutické společnosti.

Společnost Merck proto investuje velké prostředky do interního i externího vývoje v očekávání, že lék nakonec klesne. Začátkem tohoto roku se výrobce léků vrhl po hlavě do imunologie, když za 11 miliard dolarů koupil společnost Prometheus Biosciences a její nový kandidát na léčbu ulcerózní kolitidy, PRA023. Společnost Merck také významně rozšířila svou působnost v oblasti onkologie prostřednictvím rozvoje podnikání (BD). Očekává se, že toto úsilí vyvrcholí ještě v letošním roce rozvojem čtyř programů v pozdní fázi vývoje.

Dalším zeleným výhonkem je kardiovaskulární franšíza společnosti Merck. Zdá se, že dohoda výrobce léků o koupi společnosti Acceleron Pharma v hodnotě 11,5 miliardy dolarů je na dobré cestě k vytvoření trháku, známého jako sotatercept, v oblasti plicní arteriální hypertenze. Několik analytiků, kteří se zabývají akciemi společnosti, očekává, že se sotatercept stane hlavním motorem růstu společnosti.

Navzdory tomuto přívalu BD aktivit společnost stále nemá pevnou strategii růstu po roce 2028. Rozšíření onkologické platformy, posílení kardiovaskulárního portfolia a rozšíření imunologie jsou jistě solidní kroky. Ale další BD se v tuto chvíli jeví jako téměř jistota.

Priority přidělování kapitálu

Kromě rostoucí ceny akcií měla Keytruda v posledních letech také zásadní vliv na strategii vedení společnosti v oblasti alokace kapitálu. Konkrétně společnost Merck začala v poslední době rozhodně agresivněji zvyšovat dividendu. Pokud se podíváme na podrobnosti, výrobce léků zvýšil za posledních pět let svůj dividendový výnos o 32,7 %. Za 23 let před prudkým růstem Keytrudy však Merck zvýšil dividendu pouze o 83,3 %.

Co se chystá na dividendu? S tím, jak se Merck blíží k obchodnímu poklesu Keytrudy, bude BD pravděpodobně omezovat schopnost managementu neustále zvyšovat dividendu o 6 % nebo více každý rok. Investoři by se zase pravděpodobně měli připravit na to, že s blížící se touto zásadní událostí se roční zvyšování dividend vrátí k historickým normám - v průměru 3,6 %.

Podtrženo a sečteno: Merck pravděpodobně nebude po zbytek současného desetiletí patřit k nejlepším dividendovým akciím. Místo toho bude společnost pravděpodobně velkým hráčem na scéně fúzí a akvizic, protože se připravuje na vypršení patentu na Keytrudu.

Společnost Merck si pravděpodobně vysloužila důvěru akcionářů. Společnost prokázala schopnost identifikovat léky nové generace a následně je včas uvést na trh. Přesto zůstává faktem, že Merck má před sebou ještě hodně práce, aby si udržel rozumnou trajektorii růstu v příštím desetiletí i v dalších letech. Proto se tato farmaceutická akcie s modrým čipem nyní nejeví jako nejlepší nákup pro skupinu „kup a drž“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz