Hlavní obsah

Kde bude American Express za 5 let?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

V tomto již tak úspěšném podniku se toho koneckonců moc nezmění…

Článek

Na probíhajícím býčím trhu nadále těží American Express (AXP). Její akcie jen za posledních šest měsíců vzrostly o 46 %. Je to díky dobrým finančním výsledkům.

Pokud si přiblížíme posledních pět let, pak se cena této nejlepší akcie Warrena Buffetta více než zdvojnásobila. Při přesvědčivém forwardovém P/E násobku 18,1 by však investoři mohli mít stále zájem o získání akcií k dlouhodobému držení.

Pokud vám to zní podobně, stojí za to věnovat čas a zjistit, kde bude American Express za pět let.

Konstantní vykazování dobrých výsledků

Inflační tlaky, vyšší úrokové sazby a obavy z recese dělají v těchto dnech investorům starosti. Tato společnost však nadále vykazuje solidní čísla.

Jen v posledním čtvrtletí vzrostly tržby (po odečtení úrokových nákladů) a zředěný zisk na akcii meziročně o 11 %, resp. 27 %. Během tříměsíčního období Amex přidal 2,9 milionu nových čistých karetních účtů.

Vedení společnosti věří, že tato dynamika bude pokračovat i v průběhu roku 2024, neboť v letošním roce očekává dvouciferný nárůst tržeb a zisku. Pokud by přece jen došlo k recesi, mohlo by to mít na podnikání jistě negativní dopad. Společnost American Express však již dříve úspěšně prošla hospodářským poklesem. A to by mělo investorům dodat důvěru.

Nové trhy?

Snažit se přesně předpovědět budoucnost je prakticky nemožný úkol. Nikdo neví, jak bude svět vypadat za pět let. Tato skutečnost může ztížit investování těm, kteří alokují kapitál za neustále se měnící odvětví zaměřená na technologie. Je těžké odhadnout, jak se věci vyvinou.

U společnosti American Express to naštěstí není problém. Ta působí v nudné a pomalu se vyvíjející oblasti platebních karet. Ve skutečnosti existuje již více než 170 let, což svědčí o její dlouhověkosti a schopnosti úspěšně proplouvat měnící se dobou.

Pokud se zaměříme na rok 2029, věříme, že je velmi pravděpodobné, že společnost American Express bude dělat úplně stejné věci jako nyní. To zahrnuje především získávání nových členů s kartou a registraci nových obchodníků. Jinými slovy, společnost je jednoduše v režimu replikace a pokračuje v tom, co zná nejlépe a co fungovalo v minulosti.

Samozřejmě však existují určité trendy, na které by si investoři měli dávat pozor. American Express rychle získává mladší zákazníky. V roce 2023 tvořili 60 % nových členů spotřebitelských karet mileniálové nebo spotřebitelé z generace Z.

Vedení se také zaměřuje na lepší obsluhu své zákaznické základny. To zahrnuje uzavírání nových smluv. „Máme rozsáhlý a rostoucí partnerský ekosystém, který rozšiřuje hodnotu naší značky pro členy karet a obchodní partnery po celém světě,“ uvedl generální ředitel Steve Squeri v hovoru k výsledkům za 4. čtvrtletí 2023.

Může se cena akcií do 5 let zdvojnásobit?

Akcie společnosti Amex za posledních pět let vzrostly o 108 %. A někteří býčí investoři jistě doufají, že se to v příštích pěti letech zopakuje. Tento zisk by mohl překonat index S&P 500.

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které určují výkonnost akcií, je hospodářský výsledek. S ohledem na to je snadné být optimistou. Podle konsensuálních odhadů analytiků z Wall Street by měl zisk na akcii společnosti Amex v letech 2023 až 2026 růst ročním tempem téměř 15 %. Pokud si toto tempo udrží i v dalším období, přičemž násobek ocenění zůstane stejný, je pravděpodobným výsledkem zdvojnásobení ceny akcií.

Rádi bychom však na tomto místě udrželi očekávání trochu mírnější. Vzhledem k tomu, jak moc akcie v poslední době posílily, a také vzhledem k tomu, že jejich ocenění nyní není zrovna křiklavě výhodné, mám menší důvěru v to, že se během příštích pěti let mohou opět zdvojnásobit. Jedná se o zralý a stabilní podnik, který by nemusel být schopen zaznamenat takový nárůst.

Nenechte se však tímto výhledem odradit. American Express má stále nakročeno k tomu, aby se investorům dlouhodobě velmi dobře dařilo. na tomto již úspěšném podniku se toho mnoho nezmění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz