Hlavní obsah

Lepší nákup: Abbott Laboratories vs. Intuitive Surgical

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Hluboký ponor do investičního potenciálu průmyslu zdravotnických technologií

Článek

Vzhledem k tomu, že investoři rozšiřují své obzory při hledání akcií, které mají výrazně růst, je obzvláště zajímavým odvětvím, které je třeba sledovat, rozvíjející se průmysl zdravotnických technologií. S tím, jak se vyvíjejí potřeby pacientů a pokračuje technologický pokrok, je patrná rostoucí poptávka po zařízeních umožňujících minimálně invazivní chirurgické zákroky a vzdálené sledování chronických onemocnění.

Jádrem tohoto nárůstu je přibližně 10 000 lidí z období baby boomu, kteří denně dosáhnou věku, kdy mají nárok na zdravotní péči, a tvoří tak neustále se rozšiřující zákaznickou základnu pro společnosti, jako jsou Abbott Laboratories a Intuitive Surgical. Oba tyto podniky vykazují slibné vyhlídky, ale otázkou zůstává: který z nich představuje efektivnější investiční příležitost?

Laboratoře Abbott jako potenciální investice

Pro investory, kteří hledají pevný základ v nejistých časech, může být právě společnost Abbott Laboratories tou správnou odpovědí. Tento dynamický konglomerát zdravotnických podniků si již téměř sto let udržuje dlouhodobý rekord ve vyplácení čtvrtletních dividend, přičemž samotná výplata se zvyšuje již 51 let po sobě. Podle posledních údajů akcie nabízí výnos 2,1 %.

Zatímco testování COVID-19 umožnilo laboratořím Abbott obrovský nečekaný zisk, následný pokles nebránil pokroku. Odečteme-li vliv klesajícího prodeje testů COVID-19, celkové tržby v první polovině letošního roku meziročně vzrostly o 10 %.

Podstatný podíl na tomto růstu lze připsat prudce rostoucímu prodeji přístrojů FreeStyle Libre, monitorů glukózy v krvi (CGM), které v prvním pololetí zvýšily tržby v oblasti péče o diabetiky o 24,6 %. Nedávné schválení nositelného zařízení Lingo americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv je rovněž dobrým příslibem dalšího růstu prodeje zdravotnických prostředků společnosti Abbott.

Společnost Abbott Laboratories má řadu potenciálních možností, jak zvýšit výplatu dividend. Například v první polovině roku 2024 společnost oznámila 10 nových příležitostí k růstu, které vyplývají ze schválení nových výrobků nebo nových indikací pro stávající výrobky. Obezřetní investoři, kteří usilují o udržitelnost, by udělali dobře, kdyby společnost Abbott Laboratories považovali za akcii, kterou lze koupit nyní a držet dlouhodobě.

Intuitive Surgical jako potenciální investice

Na rozdíl od společnosti Abbott Laboratories společnost Intuitive Surgical v současné době nenabízí investorům dividendu, ale rozhodně má potenciál ji nabídnout. Jako první společnost, která uvedla na trh roboticky asistované chirurgické systémy a udržuje si pozici největšího hráče, umístila během 2. čtvrtletí 341 nových systémů do různých nemocnic, čímž se základna instalovaných systémů zvýšila na 9 203 ke konci června.

I když společnosti Medtronic a Johnson & Johnson rovněž disponují roboticky asistovanými chirurgickými systémy, Intuitive Surgical si stojí vysoko jako životaschopná akcie k nákupu. Hlavním důvodem je uznávaná neochota hlavních hráčů v oboru konkurovat v oblasti specifických postupů a pochopení nákladnosti přeškolování nemocničního personálu na nové vybavení.

Ve druhém čtvrtletí společnost Intuitive Surgical zaznamenala silný meziroční nárůst objemu zákroků o 17 %. Kromě toho téměř stejným tempem vzrostl i prodej spotřebního materiálu potřebného k výměně mezi jednotlivými zákroky, a to na 1,24 miliardy dolarů.

Investoři by však měli být obezřetní vzhledem k tomu, že akcie se obchodují za zhruba 68násobek očekávaných výhledových zisků. Vysoký násobek zisků znamená pro investory, kteří nakoupí za současné ceny, značné riziko výrazných ztrát, pokud se objem zákroků nebo prodejů v příštích letech sníží.

Co je nyní lepší koupit?

Společnost Abbott Laboratories je v současné době v oblibě u investorů, kteří jsou nakloněni riziku, nebo u těch, kteří se blíží k odchodu do důchodu. Různorodé činnosti společnosti poskytují silnou platformu pro nepřetržité středně vysoké jednociferné roční procentní zvýšení dividendy po dobu nejméně dalších deseti let.

Na druhou stranu, pokud vás riziko neodrazuje, jako výhodnější nákup se jeví společnost Intuitive Surgical. Akcie se sice obchodují s vysokým násobkem, ale výhoda prvního hráče na trhu zvyšuje šance společnosti překonat své ocenění a poskytnout investorům v dlouhodobém horizontu značné zisky.

Závěrem lze říci, že potenciální příležitosti k růstu jsou v obou těchto společnostech, které působí v rámci rychle se rozvíjejícího odvětví zdravotnických technologií, bohaté. Konečné rozhodnutí by do značné míry záviselo na individuálních investičních cílech, ochotě riskovat a strategickém výhledu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz