Hlavní obsah

Měli by investoři kupovat akcie společnosti AMD po nedávné akvizici?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Akvizice společnosti ZT Systems učiní z AMD silnějšího konkurenta společnosti Nvidia

Článek

Společnost Advanced Micro Devices (AMD) se dohodla na akvizici společnosti ZT Systems, dodavatele vybavení pro datová centra, což je významný strategický krok, který má posílit její schopnosti v oblasti umělé inteligence (AI) a posílit její konkurenceschopnost vůči společnosti Nvidia, jejímu rivalovi v tomto odvětví. Toto podrobné zhodnocení transakce odhaluje, jak je v souladu s vizí společnosti AMD a jak je pro ni z dlouhodobého hlediska přínosná.

Společnost AMD, která je všeobecně známá jako globální polovodičová společnost, považuje rozhodnutí koupit společnost ZT Systems za strategický posun směrem k tomu, aby se stala poskytovatelem komplexních řešení pro datová centra. Předpokládá se, že akvizice, která bude zahrnovat výměnu 4,9 miliardy dolarů v hotovosti a akciích, přičemž hotovost představuje 75 % celkové transakce, bude dokončena v první polovině příštího roku.

Společnost ZT Systems se specializuje na navrhování a stavbu zařízení pro datová centra, včetně serverů, úložišť, akcelerátorů a dalšího vybavení. Předpokládá se, že získaná společnost přinese tržby ve výši přibližně 10 miliard dolarů. Mezi její hlavní zákazníky patří megakorporace v oblasti cloud computingu Microsoft a Amazon. Spolu se stávajícími aktivy bude součástí transakce také přibližně 1 000 inženýrů společnosti ZTE.

Po dokončení transakce plánuje AMD během příštích 12 až 18 měsíců prodat výrobní část společnosti ZT Systems. Tato část podniku se zabývá především výrobními činnostmi s nižší marží a představuje přímou konkurenci společnosti Super Micro Computer.

Cílem této akvizice je především zintenzivnit soupeření s konkurenční společností Nvidia, která rozšířila své produktové portfolio z pouhých grafických procesorů (GPU) na prodej kompletních systémových řešení, která zahrnují předmontované serverové skříně, síťová zařízení (výsledek předchozí akvizice společnosti Mellanox) a software. Hodnota serverových racků založených na architektuře Blackwell společnosti Nvidia se pohybuje mezi 1,8 a 3 miliony dolarů, což vysvětluje vstup společnosti AMD do tohoto odvětví. Plnohodnotné systémy umožňují rychlejší nasazení, což je klíčové pro postupující tempo cloud computingu a infrastruktur umělé inteligence. Stávající komponenty síťových systémů společnosti AMD tomuto kroku dobře odpovídají.

Kromě společnosti ZT Systems získala společnost AMD v uplynulém roce také několik menších softwarových společností, včetně Mipsology pro odvozování AI, Nod.Ai pro modely AI a Silo AI na začátku tohoto roku. Mezi přínosy společnosti Silo AI patří rozsáhlé jazykové modely (LLM) natrénované na akcelerátorech AMD Instinct.

Z pohledu investorů by akvizice společnosti ZT Systems nemusela kriticky zpochybnit prvenství společnosti Nvidia v oblasti AI. Nvidia je i nadále hlavní volbou dodavatelů čipů a systémů pro AI, především proto, že její softwarová platforma CUDA vychovala většinu programátorů GPU. To je pro společnost AMD významná výzva, kterou musí překonat.

Aby se však společnost AMD stala úspěšným konkurentem, nemusí nutně překonat dominanci čipů pro umělou inteligenci společnosti Nvidia, ale musí se stát spolehlivou druhou alternativou. Pro představu: očekává se, že společnost Nvidia letos vyprodukuje více než 100 miliard dolarů v tržbách z datových center, zatímco předpokládané tržby společnosti AMD z čipů AI činí pouhých 4,5 miliardy dolarů.

Pokud by se společnosti AMD podařilo posunout svůj současný 5% podíl na trhu na 10 %, znamenalo by to značný růst AI, který by byl způsoben celkovou expanzí trhu a mírným zvýšením podílu. Poptávka po infrastruktuře AI je tak obrovská, že zjevně vytváří prostor pro vynoření dalšího účastníka.

Vzhledem k současnému ocenění společnosti AMD se na základě odhadů analytiků z roku 2025 obchoduje s forwardovým poměrem ceny k zisku (P/E) ve výši přibližně 28 bodů. Vzhledem k pravděpodobnému růstu umělé inteligence v prognóze je to považováno za spravedlivé ocenění.

Akvizice společnosti ZT Systems společností AMD osvětluje rostoucí vyhlídky v oblasti datových center s umělou inteligencí, díky čemuž je současná úroveň jejích akcií atraktivní investiční možností. Není však realistické očekávat, že by tato transakce výrazně ovlivnila dlouhodobé vyhlídky společnosti Nvidia. Vyplývá to z uznání rychlé a neochvějné expanze trhu s potenciálem pro více vítězů v oblasti čipů AI.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz