Hlavní obsah
Finance

Microsoft: investoři by stále mohli dosáhnout dobrých výnosů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Je to drahá akcie, ale z dobrých důvodů

Článek

Zdá se, že na Wall Street panuje stále větší shoda ohledně akcií společnosti Microsoft (MSFT). Akcie zatím v roce 2023 překonaly širší trh a vzrostly o zhruba 40 % ve srovnání s 31% nárůstem indexu Nasdaq Composite do začátku července.

Býci jsou přesvědčeni, že softwarový gigant zaznamená silný růst tržeb, který může být podpořen přílivem nové produktivity díky umělé inteligenci a strojovému učení. Optimisté vidí vysoce ziskovou firmu, která generuje i neobvykle vysoké peněžní toky.

Skeptici však mohou mít pravdu, když tvrdí, že akcie Microsoftu vypadají vzhledem k dnešnímu skromnému vývoji poptávky draze. Který tábor má ale pravdu? Pojďme se do toho ponořit.

Jsou akcie příliš drahé?

Medvědí argument se točí kolem vysokého ocenění akcií v porovnání s pomalými prodejními trendy. Tržby v posledním čtvrtletí vzrostly jen o 10 % a Microsoft zaznamenal 7% pokles v divizi osobních počítačů.

Segment Windows se zmenšoval ještě rychleji a jednotka videoher vzrostla o skromných 5 %. Ve skutečnosti jsou to cloudové služby a platformy kybernetické bezpečnosti společnosti Microsoft, které nyní vykazují nejlepší růst.

V posledních čtvrtletích klesá i marže provozního zisku, která se za posledních devět měsíců snížila na 41 % tržeb oproti 43 % tržeb v předchozím roce. Jen na základě těchto posledních provozních trendů je těžké ospravedlnit růst akcií a jejich rostoucí ocenění. Akcie Microsoftu jsou dnes oceněny na více než 12násobek ročních tržeb, přičemž na začátku roku byl poměr ceny k tržbám (P/S) nižší než 9.

Mnoho způsobů, jak růst

Na straně býků je zjevně velká hodnota podnikové cloudové platformy Microsoftu, která v minulém čtvrtletí meziročně vzrostla o 25 %. Tento nárůst přišel i přesto, že mnoho velkých společností omezuje výdaje na IT, takže dávají přednost produktům Microsoftu typu software jako služba.

Těžko také najdete firmu s lepší finanční silou. I po poklesu v roce 2023 je provozní zisková marže společnosti Microsoft ve výši 41 % jednou z nejvýkonnějších společností na celém trhu. Generuje také spoustu hotovosti, včetně 59 miliard dolarů provozního cash flow za první tři čtvrtletí fiskálního roku 2023.

Tyto výhry dávají vedení neuvěřitelnou flexibilitu k agresivnímu utrácení v oblastech růstu, jako je umělá inteligence, virtuální realita (VR) a kybernetická bezpečnost. Ukazují také na zvyšující se peněžní výnosy pro akcionáře, o čemž svědčí letošní zvýšení dividendy o 10 %. Investoři obvykle dělají dobře, když drží akcie, jako je tato, která je lídrem na trhu, a umožňují, aby dividendy a zpětné odkupy akcií dlouhodobě zvyšovaly výnosy.

Kam směřujeme?

Opatrní investoři si možná budou chtít počkat na potenciálně lepší cenu akcií Microsoftu, která by mohla přijít, pokud společnost nesplní vysoká očekávání, která se do ní vkládají při několika příštích čtvrtletních aktualizacích. Dokonce i malé snížení výhledu zisku by mohlo akcie z této vyvýšené pozice srazit dolů.

Na druhou stranu nejlepší růstová odvětví společnosti Microsoft mají před sebou ještě mnoho let expanze, takže je nepravděpodobné, že byste zaznamenali velký rozdíl ve svých výnosech, pokud za akcie zaplatíte jen o něco vyšší prémii. Trpěliví investoři mohou akcie nakoupit již dnes a jednoduše je držet dostatečně dlouho, aby složené investice mohly vykonat své. Býci mají v tomto případě pravdu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz