Hlavní obsah

Možná vás překvapí Buffettova expozice vůči akciím stavebních firem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Článek se zaměřuje na dvě významné akcie Warrena Buffetta, které podle všeho na základě tohoto trendu zažijí v příštím roce exponenciální růst

Článek

Warren Buffett, světoznámý investor, se pod svou společností Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B) pyšní investičním portfoliem v hodnotě ohromujícího 1 bilionu dolarů. Společnost Berkshire, která se těší celosvětovému uznání jako nejhodnotnější společnost, vděčí za svůj úspěch Buffettově výjimečnému investičnímu umu. V současné době, kdy je Buffettovi 94 let, jsou jeho investiční kroky stále předmětem zájmu investorů po celém světě, neboť spravuje kompaktní portfolio sestávající z 39 akcií a burzovně obchodovaných fondů (ETF).

V posledních letech se společnost Berkshire Hathaway rozrostla o několik stavebních firem a akcií souvisejících s bydlením. Tyto strategické pohyby jsou připraveny nabídnout značné výnosy na pozadí očekávaného oživení na trhu s bydlením, které je naplánováno na příští rok. Tento slibný trend je podpořen nedávným krokem Federálního rezervního systému ke snížení úrokových sazeb, což je opatření, které by mělo vyvolat pokles hypotečních sazeb a následně podnítit oživení nákupu domů. Trh s bydlením utrpěl v důsledku pandemie ochromující ránu, když prodeje stávajících domů zaznamenaly propad o 40 %.

Článek se zaměřuje na dvě významné akcie Warrena Buffetta, které podle všeho na základě tohoto trendu zažijí v příštím roce exponenciální růst.

První pozoruhodná akcie patří společnosti NVR (NVR), která je všeobecně považována za přední akcii stavitelů domů. Tato akcie zaznamenala za předchozích 30 let pozoruhodné zhodnocení ve výši 175 000 %, čímž se investice ve výši 1 000 USD proměnila v úctyhodných 1,75 milionu USD. Společnost NVR, která působí pod značkami jako Ryan Homes, NVHomes, Fox Ridge Homes a Heartland Homes, je aktivní v 16 státech, především ve východní polovině USA a ve Washingtonu, D.C. Může se pochlubit nápadně konzervativním finančním postojem během poklesů, což ji vede k překonávání svých konkurentů.

Na rozdíl od běžných postupů, kdy se pro výstavbu pořizují pozemky, společnost NVR uplatňuje model založený na nákupu pozemků. Tyto smluvní dohody poskytují společnosti NVR možnost nákupu pozemků, čímž zachovává svou likviditu. Tento strategický přístup umožnil společnosti NVR účinně čelit cyklickým výkyvům v odvětví výstavby domů.

Přetrvávající celostátní nedostatek bytů, který se odhaduje na několik milionů domů, nabízí společnosti NVR rozsáhlé možnosti růstu. To také umožňuje společnosti řešit nedostatek bytů a nedostatek cenově dostupného bydlení, které se dostaly do popředí zájmu v nadcházejících volbách.

Ačkoli byl nedávný růst mírný kvůli překážkám, kterým sektor bydlení čelí, jako jsou zvýšené hypoteční sazby, předpokládá se, že nadcházející snížení sazeb Federálního rezervního systému učiní nákupy bytů dostupnějšími. Tento scénář pravděpodobně oživí poptávku po nových domech, a tím posílí vyhlídky veterána v oboru, jako je NVR. S poměrem ceny k zisku (P/E) ve výši 20 má akcie výhodnou pozici pro využití nadcházejícího boomu v oblasti bydlení.

Druhou diskutovanou akcií Warrena Buffetta je Louisiana-Pacific (LPX), přední společnost v oblasti stavebních materiálů. Společnost je největším výrobcem desek z orientovaných třísek (OSB), což je technický dřevěný výrobek obdobný dřevotřískovým deskám, a pyšní se dodávkami výrobků, jako jsou obklady, podkladové desky a opláštění. Očekává se, že společnost Louisiana-Pacific bude profitovat z výstavby nových domů, jakož i z projektů renovací a rekonstrukcí domů, které se v důsledku klesajících úrokových sazeb zpomalily.

Rekordní úroveň vlastního kapitálu, který mají Američané k dispozici a který byl ve druhém čtvrtletí vyčíslen na 35 bilionů dolarů, a pokles sazeb u úvěrů na bydlení jsou faktory, které by mohly usnadnit využití tohoto bohatství bez ohledu na to, zda se stěhují.

Společnost Louisiana-Pacific již zaznamenala silnou poptávku po svých výrobcích, což dokládá 30% nárůst prodeje obkladových desek, který ve 2. čtvrtletí dosáhl 415 milionů USD, a prodej OSB desek, který zaznamenal 53% nárůst na 351 milionů USD.

Společnost rovněž hlásí silný růst hospodářského výsledku, přičemž čistý zisk činí 160 milionů dolarů, což představuje pozoruhodné oživení ze ztráty 21 milionů dolarů ve stejném čtvrtletí předchozího roku. Očekává se, že budoucí růst společnosti zůstane na vzestupné trajektorii, k čemuž přispějí i klesající úrokové sazby. Prudký nárůst poptávky na trhu stavebních prací by mohl do příštího roku potenciálně vést k větší poptávce po dodavateli OSB desek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz