Hlavní obsah
Finance

Může být AMD další nejžhavější akcií v oblasti umělé inteligence?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

AMD nezaznamenalo takový nárůst jako Nvidia.

Článek

Nikdo nemůže popřít, jak zásadní význam mají grafické procesory (GPU) pro jakoukoli umělou inteligenci (AI). Tento hardware se používá ve spojení s tisíci dalších GPU ke zpracování výpočtů nezbytných k trénování modelů AI. Obvykle se při diskusi o grafických procesorech většinou mluví o společnosti Nvidia (NVDA). Společnost AMD (AMD) má však také skvělý produkt GPU a mnoho dalších součástí potřebných k vybudování datového centra.

Ačkoli je Nvidia lídrem na trhu s grafickými procesory, její akcie jsou nyní velmi drahé. Akcie společnosti AMD nejsou oceněny zdaleka tak vysoko, ale díky umělé inteligenci zaznamenají podobný obchodní růst. Mohla by tedy být AMD další vynikající akcií AI? Pojďme to zjistit.

AMD je v oblasti umělé inteligence méně koncentrovaná než Nvidia

Podnikání společnosti AMD je mnohem širší než podnikání společnosti Nvidia a zahrnuje produkty od vestavěných procesorů přes centrální procesory (CPU) až po jednotky pro zpracování dat (DPU) a další produkty, které rozšiřují portfolio společnosti AMD. To platí v obou směrech, protože společnost AMD je mnohem více vystavena spotřebitelskému trhu než společnost Nvidia.

Společnost Nvidia zastřešuje svůj spotřebitelský segment: Herní. Tento segment přinesl v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2024 (skončilo 30. dubna) 2,2 miliardy dolarů a tvořil 31 % celkových příjmů společnosti Nvidia, přičemž meziročně klesl o 38 %.

Pokud jde o příjmy společnosti AMD určené pro spotřebitele, jde o klienty (procesory AMD používané v osobních počítačích) a hry (grafické procesory pro herní notebooky a konzole). Příjmy z klientských produktů byly kruté a klesly na 739 milionů dolarů poté, co během roku 2022 vygenerovaly 2,1 miliardy dolarů - což představuje 65% propad. V porovnání s Nvidií na tom byly herní produkty skutečně lépe, jejich tržby v prvním čtvrtletí klesly jen o 6 %. Tyto dva faktory dohromady tvoří 47 % příjmů společnosti AMD za 1. čtvrtletí 2023. V 1. čtvrtletí 2022 to však bylo 68 %, takže AMD se stává ještě více závislé na spotřebitelích, když trh s PC nezaznamenává slabost.

Co je na té koncentraci tak zvláštního? Ukazuje to, že AMD není na umělou inteligenci tak napojena jako Nvidia. Obě společnosti získávají veškeré příjmy z AI prostřednictvím svých produktových řad pro datová centra, ale v tomto segmentu jsou zaznamenány i další příjmy nesouvisející s AI. Přesto, vzhledem k tomu, že příjmy společnosti Nvidia z datových center meziročně vzrostly o 14 % a tvoří 60 % příjmů oproti téměř stabilnímu nárůstu příjmů společnosti AMD s 24% koncentrací, je společnost Nvidia více napojena na vše, co se týká datových center.

Humbuk kolem umělé inteligence vynesl cenu akcií Nvidie na extrémně vysokou úroveň, zatímco AMD takový vzestup nezaznamenalo. Pokud může AMD z AI postupně těžit a investoři ji mohou koupit za nižší cenu, může být lepší investicí.

Akcie AMD nejsou levné, ale jsou rozumnější než akcie Nvidie

Jak již bylo zmíněno, akcie společnosti AMD jsou podle mnoha ukazatelů ocenění podstatně levnější než akcie společnosti Nvidia.

Nvidia však získala prémii oproti AMD díky vyšší marži.

Je však tento profil marže o tolik lepší, aby společnosti Nvidia vynesl téměř šestinásobnou prémii v poměru ceny k tržbám (P/S)? To si nemyslím. AMD se sice může více přiklánět k produktům pro spotřebitele, ale i tak bude těžit z rozšíření umělé inteligence. Pokud je však trend AI pouze přechodnou fází, nejsou akcie AMD vystaveny zdaleka takovému riziku poklesu jako akcie Nvidie v důsledku extrémně vysokého ocenění.

Přesto ocenění společnosti AMD od doby, kdy se umělá inteligence stala investičním tématem, výrazně vzrostlo a pohybuje se na horní hranici obvyklého rozpětí. Ačkoli tedy AMD může být solidní investicí do AI, neočekávejte, že akcie vyletí jako raketová loď podobně jako Nvidia.

Investoři se o současném stavu společnosti AMD dozvědí více 1. srpna. Poté, co se dozvíme více o tom, jak AI ovlivňuje její podnikání (pokud ho vůbec ovlivňuje), by investoři mohli uvažovat o přidání akcií AMD. Dokud se však spotřebitelský trh nezotaví, bude AMD nadále vykazovat špatné výsledky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz