Hlavní obsah
Finance

Ne všechny akcie AI jsou nyní předražené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Společnosti zabývající se umělou inteligencí se těší silnému obchodnímu růstu a rostoucímu zájmu trhu, což z nich činí lukrativní investiční možnost

Článek

Přestože v oblasti umělé inteligence (AI) došlo v poslední době k významnému pokroku, investice do této oblasti jsou stále na vzestupu. Společnosti zabývající se umělou inteligencí se těší silnému obchodnímu růstu a rostoucímu zájmu trhu, což z nich činí lukrativní investiční možnost.

Stejně jako většina technologií na pokraji průlomu jsou však i investice do AI spojeny s rizikem nadhodnocení. Důvodem je „humbuk“ kolem potenciálních, ale neprověřených schopností AI. Existuje spousta akcií AI, jejichž cena je vysoká, aniž by se mohly pochlubit úspěchem. Abychom investorům pomohli orientovat se na tomto dynamickém trhu, analyzovali jsme nejlepší akcie AI, které je vhodné v únoru koupit.

Jedním z hlavních uchazečů je společnost Alphabet (GOOG) (GOOGL). Díky vizi generálního ředitele Sundara Pichaie, který z ní chce udělat společnost zaměřenou na umělou inteligenci, využívá Alphabet umělou inteligenci k rozšíření různých částí svého podnikání. Jednou z takových aplikací je Gemini, generativní model AI společnosti Alphabet. Nejenže v mnoha srovnávacích testech překonal nejlepšího konkurenta ChatGPT, ale také vylepšuje vyhledávač Google a zavádí schopnosti AI do telefonů, jako je například Samsung S24.

Technologický gigant je poháněn především reklamou, z níž získává přibližně 76 % svých příjmů. Nyní testuje využití generativní umělé inteligence nejen k vytváření lepších reklamních kampaní, ale také ke zlepšení vyhledávání a přilákání inzerentů. Tato strategie přináší společnosti Alphabet ovoce – v posledním čtvrtletí vzrostly příjmy z reklamy meziročně o 11 %. Celkové tržby společnosti se ve 4. čtvrtletí zvýšily o 13 % a zisk na akcii (EPS) vzrostl z 1,05 na 1,64 USD. Navzdory impozantnímu obchodnímu růstu společnosti Alphabet nejsou její akcie tak prémiově oceněné jako u jiných technologických společností, obchodují se na 25násobku zisku, což je přibližně stejně jako průměr indexu S&P 500, což z nich činí lákavou investiční možnost.

Další na seznamu je Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSM), největší smluvní výrobce čipů na světě. Díky svému obchodnímu modelu výroby čipů pro ostatní společnost obsluhuje téměř všechna odvětví, která využívají umělou inteligenci. Ačkoli tyto čipy představují jen zlomek celkových příjmů z AI plynoucích z budování datových center, generální ředitel společnosti Taiwan Semiconductor C. C. Wei očekává, že příjmy z čipů zaměřených na AI porostou složenou roční mírou růstu (CAGR) ve výši 50 %. Předpokládá také, že do roku 2027 budou čipy s umělou inteligencí tvořit významnou část příjmů společnosti.

Tato prognóza do značné míry ukazuje, jak se Taiwan Semiconductor staví do pozice v odvětví umělé inteligence. Vzhledem k předpokládanému růstu CAGR ve výši 15-20 % zůstává tato společnost slibnou investicí. Stejně jako Alphabet se akcie Taiwan Semiconductor obchodují za 18,5násobek odhadovaného zisku, čímž se vyrovnávají širšímu indexu S&P 500, který se obchoduje za 20násobek budoucího zisku. Očekávaný růst tržeb ji však staví do pozice silného kupce.

Třetí na tomto seznamu je společnost UiPath (PATH), softwarová společnost zaměřená na umělou inteligenci, která se od svých kolegů liší tím, že nepožaduje masivní prémii. Software společnosti UiPath pro robotickou automatizaci procesů (RPA) automatizuje opakující se úkoly, což umožňuje zaměstnancům vykonávat více kritického myšlení. Využívá umělou inteligenci k automatizaci většího množství úkolů a dokonce využívá produkt AI k objevování nových úkolů, které lze automatizovat.

Obliba produktu společnosti UiPath neustále roste, o čemž svědčí 24% nárůst ročních opakovaných příjmů, které za čtvrtletí končící 31. října 2024 dosáhly 1,38 miliardy dolarů. Tržní prognózy naznačují výrazný růst zavádění RPA v příštím desetiletí. Společnost Grand View Research předpovídá, že do roku 2030 vzroste hodnota trhu RPA ze současných zhruba 3 miliard USD na 31 miliard USD.

Tento potenciál výrazného růstu spolu s postavením společnosti UiPath na trhu RPA z ní činí výhodnou investici. Vzhledem k tomu, že se akcie obchodují za 11násobek tržeb, nejsou ani předražené.

Závěrem lze říci, že chytrá investiční rozhodnutí v odvětví umělé inteligence vyžadují pečlivou rovnováhu mezi pochopením toho, jak si jednotlivé společnosti stojí na současném trhu, a jejich potenciálem pro budoucí růst. Tři zmíněné společnosti – Alphabet, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. a UiPath – nabízejí solidní růstové vyhlídky a nejsou předražené, což z nich dělá nejlepší akcie AI, jejichž nákup v únoru stojí za zvážení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz