Hlavní obsah
Finance

Jedna z nejoblíbenějších akcií Warrena Buffetta - OXY: Všechno, co potřebujete vědět pro rok 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Akcie OXY investorům nadále nabízejí hodnotu, výnos a růst. Není divu, že se v současnosti jedná o jednu z nejoblíbenějších akcií z portfolia Warrena Buffetta.

Článek

Třetí čtvrtletí roku 2022 bylo pro oblíbenou společnost Warrena Buffetta poměrně smíšené; volný peněžní tok tohoto giganta nicméně překonal očekávání analytiků. Celkové hospodářské výsledky sice zaostaly za očekáváním trhu, všem dnům ale ještě rozhodně není konec.

Occidental Petroleum Corporation (často označovaná zkratkou Oxy podle svého obchodního symbolu a loga) je americká společnost zabývající se těžbou uhlovodíků ve Spojených státech a na Středním východě, a zároveň pak také petrochemickou výrobou ve Spojených státech, Kanadě a Chile. Je organizována ve státě Delaware a sídlí v Houstonu. Společnost se na základě svých tržeb v roce 2020 umístila na 183. místě žebříčku Fortune 500 pro rok 2021 a na 670. místě žebříčku Forbes Global 2000 pro rok 2021. Jak už jsme naznačili v perexu tohoto článku, jedná se také o jednu z aktuálně nejoblíbenějších akcií samotného Warrena Buffetta, a i kvůli tomu o ní poměrně často píšeme i my na Burzovním světě.

Foto: Burzovnisvet.cz

Zamyšlení pro rok 2023

V tomto nejnovějším článku si uděláme menší analýzu a podíváme se na vyhlídky společnosti Occidental Petroleum v roce 2023. Pozitivní je, že společnost OXY už signalizovala, že v příštím roce vrátí akcionářům společnosti větší část přebytečného kapitálu. Co se týče negativní stránky věci, růst produkce společnosti Occidental Petroleum by ovšem v příštím roce mohl trh zklamat.

Vzhledem k potenciálním pozitivům i negativům pro společnost OXY v roce 2023 jsme se rozhodli snížit hodnocení společnosti Occidental Petroleum z „Buy“ na „Hold“, což považujeme za spravedlivé. Tento názor navíc sdílíme s nejedním z předních amerických analytiků, a to nám jen a jen potvrzuje, že kontroverzní vyhlídky společnosti určitě nejsou jen tak nějakou paranoiou.

Foto: Burzovnisvet.cz

Klíčové ukazatele

Fundamentální údaje o společnosti Occidental Petroleum naznačují, že v posledním čtvrtletí se společnosti dařilo opravdu smíšeně.

Na jedné straně bylo povzbudivé, že tvorba peněžních toků společnosti OXY za třetí čtvrtletí roku 2022 překonala očekávání analytiků. To je samozřejmě vždy dobré znamení.

Společnost Occidental Petroleum na brífinku k výsledkům za třetí čtvrtletí roku 2022 zdůraznila, že za poslední čtvrtletí dosáhla hodnoty volného peněžního toku před započtením pracovního kapitálu ve výši 3,6 miliardy USD. To představovalo výrazné zlepšení ve srovnání s volným peněžním tokem společnosti OXY ve výši 2,3 miliardy USD za 3. čtvrtletí 2021. Podle údajů získaných od společnosti S&P Capital IQ se navíc ukázalo, že skutečný volný peněžní tok společnosti OXY za třetí čtvrtletí byl přibližně o +3 % lepší než konsenzuální prognóza prodejců.

Volný peněžní tok společnosti nad očekáváním byl výsledkem vyššího než očekávaného provozního peněžního toku (před započtením pracovního kapitálu) a nižších než očekávaných kapitálových výdajů. Konkrétně provozní peněžní tok společnosti Occidental Petroleum za 3. čtvrtletí 2022 (před pracovním kapitálem) byl o +1 % vyšší než konsenzuální projekce trhu, zatímco kapitálové výdaje společnosti OXY za 3. čtvrtletí byly o -2 % nižší než konsenzuální odhad prodejců, jak vyplývá z údajů konsenzuální agentury S&P Capital IQ.

Na druhou stranu očištěný zisk na akcii neboli EPS společnosti Occidental Petroleum za 3. čtvrtletí 2022 bez započtení GAAP nebyl tak dobrý, jak trh dříve předpokládal.

Upravený zisk na akcii společnosti OXY klesl v porovnání s druhým čtvrtletím roku 2022 o -23 % z 3,16 USD ve druhém čtvrtletí na 2,44 USD ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Navíc očištěný zisk na akcii společnosti Occidental Petroleum za 3. čtvrtletí 2022 byl zhruba o 1 % nižší, než předpokládal konsenzus analytiků na straně prodejců.

Jak je uvedeno v tiskové zprávě k výsledkům za 3. čtvrtletí 2022, provozní náklady společnosti Occidental Petroleum na pronájem v přepočtu na BOE (barel ropného ekvivalentu) v oblasti těžby a dobývání v USA se v posledním čtvrtletí zvýšily meziročně o +28 % a mezičtvrtletně o +5 % na 9,41 USD. Jinými slovy, vyšší provozní náklady na těžbu vedly ke snížení zisku společnosti OXY ve 3. čtvrtletí 2022.

V další části analýzy se dotkneme potenciálně pozitivních i negativních katalyzátorů pro společnost OXY.

Foto: Burzovnisvet.cz

Na jaké katalyzátory společnosti Occidental Petroleum si dát pozor?

Existují jak pozitivní, tak negativní katalyzátory týkající se společnosti Occidental Petroleum, které by investoři měli bedlivě sledovat.

Klíčovým negativním katalyzátorem pro společnost OXY je skutečnost, že skutečný nárůst produkce v ropném nalezišti Permian Basin (tedy v tzv. Permské pánvi) v roce 2023 nemusí splnit očekávání trhu.

Skutečná produkce společnosti Occidental Petroleum v USA ve 3. čtvrtletí 2022 ve výši 523 tis. barelů ropy denně byla na spodní hranici dřívějšího výhledu společnosti v rozmezí 523-533 tis. barelů ropy denně. Konkrétně společnost OXY na svém posledním čtvrtletním brífinku pro investory připsala slabší než očekávaný růst produkce v Permské pánvi ve 3. čtvrtletí „vyšším než očekávaným odstávkám třetích stran“. Společnost Occidental Petroleum na svém brífinku pro investory ve 3. čtvrtletí 2022 rovněž zmínila, že „jsme mírně snížili náš výhled pro čtvrté čtvrtletí (2022) v Permské pánvi oproti implicitnímu výhledu, který jsme poskytli v minulém čtvrtletí“.

Za zmínku stojí, že jeden z konkurentů společnosti OXY, společnost ConocoPhillips (COP), na své informační schůzce k výsledkům za 3. čtvrtletí 2022 poznamenal, že „je nyní rozumné zachovat (nebo očekávat) stabilní množství (těžební) činnosti (v rámci Permské pánve) do příštího roku (2023)“. Stejně tak i komentář společnosti Argus Media (výzkumná firma zaměřená na energetiku) ze 7. listopadu 2022 rovněž zdůraznil, že „Exxon Mobil (XOM) a Chevron (CVX) snižují svá nejvíce býčí očekávání růstu pro letošní rok z nejvýkonnější americké ropné oblasti (Permská pánev), kterou trápí inflace a několik problémů typu úzké hrdlo v dodavatelském řetězci“.

Na druhé straně ovšem existují náznaky, že Occidental Petroleum velmi pravděpodobně dosáhne většího než očekávaného zpětného odkupu akcií pro příští rok, což bude pro akcie významným pozitivním katalyzátorem.

Společnost OXY ve svých prezentačních slajdech k finančním výsledkům za 3. čtvrtletí 2022 odhalila, že k začátku listopadu 2022 již „dokončila >85 % programu zpětného odkupu akcií v hodnotě 3 mld. dolarů“. Ještě významnější je, že společnost Occidental Petroleum na svém nedávném hovoru k výsledkům za třetí čtvrtletí zdůraznila, že v roce 2023 očekává, že „bude mít k dispozici podstatně více kapitálu na zpětný odkup akcií“, a řídila se tím, že „veškeré volné peněžní toky, které budou v příštím roce k dispozici, budou alokovány převážně na zpětný odkup akcií“.

Jaká je tedy prognóza na rok 2023?

Obecné finanční prognózy prodejců pro Occidental Petroleum na rok 2023 se shodují s uvedenými názory na pozitivní a negativní faktory pro OXY v příštím roce.

Na základě údajů společnosti S&P Capital IQ se očekává, že horní linie společnosti OXY, normalizovaný čistý zisk a volný peněžní tok klesnou o -12 %, -25 % a -22 % na 32,9 miliardy USD, 7,5 miliardy USD a 10,6 miliardy USD. Jak jsme již uvedli výše, očekávání růstu produkce v permské oblasti v roce 2023 jsou utlumená, což bude jedním z klíčových faktorů, které povedou ke slabším finančním výsledkům společnosti Occidental Petroleum v roce 2023.

Očekává se však, že v následujícím roce dojde k velkému posunu v prioritách alokace kapitálu společnosti Occidental Petroleum. Podle údajů S&P Capital IQ analytici vidí, že dividenda na akcii společnosti OXY v roce 2023 vzroste o +50 % na 0,75 USD. V předchozí části jsem rovněž uvedl, že společnost Occidental Petroleum vyjádřila záměr zapojit se v roce 2023 do výraznějšího zpětného odkupu akcií. To naznačuje, že společnost OXY bude v příštím roce klást mnohem větší důraz na návratnost kapitálu akcionářů.

Co si o společnosti Occidental Petroleum myslí analytici?

Analytici z Wall Street se domnívají, že poměr rizika a odměny společnosti Occidental Petroleum je přiměřený, což je stejné jako náš současný názor na společnost OXY.

Konsenzuální prodejní hodnocení společnosti OXY je Hold (držte akcie, ale nenakupujte) a průměrná cílová cena analytiků ve výši 76,62 USD znamená pro akcie Occidental Petroleum potenciál kapitálového zhodnocení ve výši +11 %. Potenciální zhodnocení ve výši +11 % je nedostatečné k tomu, aby ospravedlnilo hodnocení Buy pro Occidental Petroleum, protože většina investorů očekává u každého potenciálního kandidáta na investici jednoletý (typický časový rámec pro hodnocení analytiků) výnos ve výši alespoň 15-20 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz