Hlavní obsah
Finance

Odhalení tří nejpodceňovanějších akcií: Alphabet, Carnival a Vertex Pharmaceuticals

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Zatímco některé akcie se vyšplhaly na nesmyslné hodnoty, tyto přední společnosti, které zažívají neochvějný růst i v těžkých časech, slibují dobré nabídky.

Článek

Pro potenciální investory, kteří na světovém akciovém trhu hledají zajímavé příležitosti pro růstové akcie, představují tři významné společnosti – Vertex Pharmaceuticals, Carnival a Alphabet – pozoruhodné investiční příležitosti. Zatímco některé akcie se vyšplhaly na nesmyslné hodnoty, tyto přední společnosti, které zažívají neochvějný růst i v těžkých časech, slibují dobré nabídky, které jsou atraktivní zejména pro dlouhodobé investory.

1. Vertex Pharmaceuticals: Nadějná budoucnost nejen pro cystickou fibrózu.

Vertex Pharmaceuticals, přední zdravotnická společnost, slibuje značné výnosy a od počátku roku (YTD) vykazuje růst o přibližně 25 %. Přestože se společnost Vertex již obchoduje poblíž svého 52týdenního maxima, vykazuje potenciál pro větší zisky, a to především díky rozšiřujícímu se portfoliu produktů.

Vertex je známý tím, že většinu svých příjmů získává z léků na cystickou fibrózu (CF). Finanční rozsah firmy by však brzy mohl zahrnovat další zdroje. V současné době společnost Vertex a její vývojový partner, společnost CRISPR Therapeutics, netrpělivě očekávají rozhodnutí FDA o terapii exa-cel zaměřené na úpravu genů a určené k léčbě srpkovité anémie a beta talasemie. Očekává se, že cena bude činit téměř 2 miliony dolarů, a toto potenciální schválení by mohlo být katalyzátorem výrazného nárůstu ceny akcií společnosti.

Se solidní ziskovou marží kolem 35 % a dalšími katalyzátory růstu v budoucnu lze očekávat, že nebetyčný potenciál společnosti Vertex bude exponenciálně růst. Akcie této zdravotnické společnosti se obchodují za 23násobek odhadovaného budoucího zisku, což se jeví jako značně výhodná koupě, zejména s ohledem na vysoké marže a slibný budoucí růst, který Vertex slibuje.

2. Carnival: pluje k ziskovosti navzdory bouři způsobené pandemií

Podniky provozující výletní lodě, jako je Carnival, zaznamenaly v letošním roce živou poptávku, což podpořilo sílu prudce zvýšit ceny, aniž by to výrazně poškodilo jejich podnikání. Carnival se zaměřuje na bohaté, obvykle starší zákazníky, často důchodce, což jim ve srovnání s jinými demografickými skupinami zajišťuje lepší finanční odolnost a vyšší diskreční příjmy.

Společnost nedávno vykázala historicky nejvyšší tržby ve výši 6,9 miliardy dolarů a provozní zisk 1,6 miliardy dolarů, což představuje podstatné zlepšení oproti ztrátě 279 milionů dolarů z předchozího roku. Navzdory zvýšené pozornosti věnované scénáři zadlužení společnosti, kdy zdravější finanční výsledky jsou důsledkem oživení podnikání po pandemii, je společnost Carnival odhodlána snížit své zadlužení do konce roku na méně než 33 miliard USD. Díky lepšímu cash flow se očekává, že se výrazně sníží potřeba nabízet akcie, což je v posledních letech obvyklý postup.

Kromě toho hodnota akcií společnosti od počátku roku vzrostla o 37 %, ale s poměrem forwardové ceny k zisku (P/E) pouhých 11 zůstává pozoruhodně rozumnou investicí.

3. Alphabet: Atraktivní technologická akcie, která se snaží ovládnout závod o umělou inteligenci

Alphabet, mateřská společnost YouTube a Google, představuje lákavou investiční nabídku. Vzhledem k tomu, že technologické společnosti se v prostředí rostoucího zájmu o umělou inteligenci (AI) shromažďují, slibuje zapojení Alphabetu do vývoje chatbota Bard, přímého konkurenta ChatGPT společnosti OpenAI, zajímavé vyhlídky. Očekává se, že zavedení nástrojů s umělou inteligencí pro software Office společností Alphabet vystupňuje probíhající technologické soupeření se společností Microsoft.

Přestože mají akcie společnosti Alphabet v odvětví umělé inteligence slibný potenciál, nenesou nadhodnocenou cenovku. Akcie Alphabet se obchodují s forwardovým P/E na úrovni pouhých 20 (což je výrazně méně než 30násobek u Microsoftu), takže mohou být velmi reálně podhodnocené.

Zásadním faktorem, který přispívá k váhání investorů, může být nedávné antimonopolní řízení, které proti společnosti Google zahájila Federální obchodní komise kvůli údajné monopolizaci vyhledávání. Nicméně díky dlouholeté silné pozici značky Google je nepravděpodobné, že by zákazníci přešli k alternativní možnosti vyhledávání. S ročním obratem téměř 300 miliard dolarů a ziskovou marží přesahující 21 % buduje společnost Alphabet silné argumenty pro vynikající dlouhodobou investici.

Závěrem lze říci, že společnosti Vertex Pharmaceuticals, Carnival a Alphabet jsou skvělými podniky, do kterých lze investovat, a které slibují zajímavé výsledky a nápadný růstový potenciál. Každá z těchto akcií představuje jedinečnou nabídku hodnoty, která osloví řadu investorů z různých odvětví. Navzdory bouřlivým tržním podmínkám jsou tyto akcie důkazem toho, že nikdy není pozdě investovat do vynikajících společností, které slibují solidní výnosy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz