Hlavní obsah

Skupina Goldman Sachs odhalila investici do bitcoinu v hodnotě několika milionů dolarů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Rozbor 1 z největších nákupů bitcoinů na Wall Street: Varování, nebo signál k připojení se ke kryptoměnové revoluci?

Článek

Skupina Goldman Sachs Group zveřejnila mimořádný a nečekaný zvrat událostí: investovala značnou částku do Bitcoinu, kryptoměny, která se v roce 2009 obchodovala za pouhé haléře. Bankovní gigant, který se opakovaně dostal na titulní stránky novin na Wall Street, nedávno ve svém posledním čtvrtletním hlášení přiznal vlastnictví mnohamilionové zásoby bitcoinů.

Strategická investice Goldman Sachs představuje zlomový okamžik pro Bitcoin, který je ve finančních kruzích často vnímán jako mimořádně spekulativní aktivum. Tento vývoj může signalizovat posun v postavení bitcoinu a podtrhnout jeho rostoucí přijetí mezi váženými finančními institucemi, jako je Goldman Sachs. Příchod významných institucí zvučných jmen, které investují do Bitcoinu, předznamenává novou éru a podněcuje k posouzení vyhlídek Bitcoinu; zda se jedná pouze o pomíjivý trend, nebo o investici zaměřenou na dlouhodobý horizont.

Odvážný vstup Goldman Sachs do Bitcoinu vyvolá na Wall Street několik obočí. Poslední čtvrtletní hlášení 13F této korporace odhalilo velkou investici 418 milionů dolarů do Bitcoinu, čímž ukázala svou důvěru v budoucí vyhlídky této kryptoměny. Taková investice by byla v loňském roce nemyslitelná vzhledem k tomu, že se stala možnou až díky lednovému schválení burzovně obchodovaných fondů (ETF) s bitcoinem ze strany regulačních orgánů. To usnadnilo významným institucionálním hráčům, jako je Goldman Sachs, získat expozici vůči Bitcoinu.

ETF nabízejí regulovanější a konvenčnější investiční kanál ve srovnání s přímými nákupy kryptoměn, které vyžadují složitou infrastrukturu pro ukládání mincí a vyvolávají potenciální právní důsledky. Investice společnosti Goldman Sachs do ETF jsou rozptýleny do několika fondů, včetně pozoruhodného podílu ve výši 238 milionů dolarů v iShares Bitcoin Trust společnosti BlackRock. Dalšími fondy, v nichž Goldman Sachs drží pozice, jsou Wise Origin Bitcoin Fund společnosti Fidelity, Grayscale Bitcoin Trust, Invesco Galaxy Bitcoin ETF, Bitwise Bitcoin ETF Trust, WisdomTree Bitcoin Trust a Ark 21Shares Bitcoin ETF.

Investice Goldman Sachs, ačkoli je pravděpodobně největší od schválení spotových ETF na bitcoin, není ojedinělou událostí. K 10. červnu více než polovina z 25 nejhodnotnějších hedgeových fondů ve Spojených státech odhalila expozici vůči Bitcoinu prostřednictvím spotových ETF. Zajímavé je, že dokonce i investiční rada státu Wisconsin, pověřená správou státního penzijního fondu, potvrdila investici do spotových ETF na bitcoin.

Investice Goldman Sachs ve výši 500 milionů dolarů do Bitcoinu nepochybně podtrhuje víru společnosti v potenciál této kryptoměny. Generální ředitel banky dokonce odvážně prohlásil, že „Bitcoin je na nevyhnutelné cestě k tomu, aby měl stejnou a poté vyšší tržní kapitalizaci než zlato“. Takovou důvěru lze přičíst jedinečným vlastnostem Bitcoinu, které jej odlišují od tradičních fiat měn.

Na rozdíl od typických fiat měn, které jsou neustále vystaveny inflaci, Bitcoin dodržuje zcela odlišnou měnovou politiku. Má omezenou zásobu 21 milionů mincí a po dosažení tohoto limitu se již žádné nové bitcoiny nekutají. Tento nedostatek podporuje udržení hodnoty, což z něj činí zajímavou nabídku.

Decentralizovaná povaha bitcoinu dále zvyšuje jeho přitažlivost. Díky tomu, že funguje v decentralizované síti, je imunní vůči manipulaci ze strany centrálních bank nebo vlád. Tato autonomie, která bitcoinu dodává jistou míru důvěry a konzistence, jež je v současném globálním finančním prostředí nedostupná, přitahuje investory z celého světa.

S příchodem těžkých finančních institucí přichází příslib neznámého potenciálu bitcoinu. Navzdory své pověsti vysoce spekulativního aktiva s nulovou vnitřní hodnotou se postavení Bitcoinu postupně mění. Významná investice Goldman Sachs je solidním projevem přijetí ze strany institucionálních investorů a tento trend by mohl vést k výraznému zhodnocení ceny Bitcoinu, protože na trh proniká více kapitálu.

Ačkoli potenciál Bitcoinu zůstává nejistý, jeho omezená nabídka 21 milionů mincí jistě vyvolá intenzivní konkurenci. S rostoucími institucionálními investicemi se zdá, že Bitcoin zůstane daleko na obzoru, a jen čas ukáže, jak se bude vyvíjet cesta této kryptoměny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz