Hlavní obsah

Společnost Mullen Automotive riskuje vyřazení z burzy Nasdaq

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Varovných znamení spojených s tímto populárním výrobcem elektromobilů přibývá a přibývá.

Článek

Společnost Mullen Automotive (NASDAQ: MULN) dostala 6. března dvojitou ránu poté, co její účetní firma Daszkal Bolton LLP oznámila, že odstupuje. Firmu se 150 zaměstnanci na Floridě nahradí mnohem menší společnost RBSM LLC se sídlem v New Yorku.

Ve stejný den automobilka nedodržela lhůtu pro splnění minimální ceny akcie 1 USD pro vstup na burzu Nasdaq.

To jsou dohromady dost špatné zprávy. Investoři již dlouho vědí, že 1) snížení počtu auditorů a 2) cena akcií pod 1 dolar jsou recepty na vyřazení akcií z burzy. A přestože společnost Mullen stále ohromuje neustálým proudem aktualizací, agresivní finanční rozhodnutí firmy jsou receptem na to, jak o vše přijít.

Proč by měli auditoři společnosti Mullen odstoupit?

Každá veřejná společnost obchodovaná na Nasdaqu nebo newyorské burze musí alespoň jednou ročně zveřejnit auditované finanční výsledky. Díky tomu burzy a investoři vědí, že si společnost čísla nevymýšlí … nebo se alespoň dostatečně snaží, aby oklamala dobře placené profesionály.

Nezapomeňte, že tito auditoři nemají vždy stejné pobídky jako externí akcionáři. Společnosti, které auditují, je platí přímo, takže účetní mají často větší zájem vyhovět vedení než sloužit akcionářům. Například skandál společnosti Enron byl možný jen s pomocí účetních společnosti Arthur Andersen. A účetní společnosti FTX, zneuctěné krypto burzy, jsou nyní obviněni z toho, že byli „úmyslně slepí“ k modelu „vydírání“.

Přesto má většina auditorských firem smysl pro sebezáchovu. Podle Americké účetní asociace je hlavním vysvětlením odstoupení auditora riziko soudního sporu, tedy riziko, že se auditor zaplete do soudního sporu. Pokud firma padne kvůli účetnímu podvodu, často padne i její auditor.

Případ společnosti Mullen je obzvláště pozoruhodný, protože její auditorská firma odstoupila poté, co oznámila fúzi s mnohem větší CohnReznick LLP, účetní firmou z první patnáctky s přibližně 4 000 zaměstnanci. Větší firmy jsou obvykle citlivější na riziko soudních sporů (produkt krachu společnosti Arthur Anderson) a šestimístná smlouva společnosti Mullen se společností Daszkal Bolton se neuskutečnila.

Není těžké pochopit proč. Částečná akvizice Bollinger Motors společností Mullen ve 2. čtvrtletí 2022 byla plná agresivních účetních praktik. To zahrnovalo 77 milionů dolarů v hotovosti, které mohly „obíhat“ mezi spřízněnými stranami, a liberální předpoklady ohledně ocenění patentů. Akvizice společnosti Electric Last Mile Solutions byla neméně vzrušující, s 55 miliony dolarů přiřazenými k nejasným podmínkám, pravděpodobně aby se vyhnula zařazení do kategorie „goodwill“.

Dlouho jsem upozorňoval, že rozvaha společnosti Mullen není tak silná, jak se zdá. Rezignace Daszkala Boltona tuto teorii ještě podporuje.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Záleží na minimální ceně akcie?

Pak je tu otázka ceny akcií společnosti Mullen pod 1 USD.

Dne 19. ledna schválilo do značné míry předem rozhodnuté hlasování reverzní rozdělení akcií společnosti Mullen. Návrh by umožnil reverzní split v poměru 1:25 kdykoli do prosince 2023.

Na první pohled se zdá, že požadavek na kótování akcií za 1 USD není problém.

Přesto se vedení společnosti Mullen hlasitě vyslovilo pro to, aby se vyhnulo reverznímu štěpení, dokud nevyprší všechna prodloužení lhůty pro splnění požadavků, pravděpodobně kolem září 2023.

Studie ukazují, že takové otálení zvyšuje šanci na případné vyřazení z obchodování. Burzy NYSE a Nasdaq při svém rozhodování zvažují více faktorů, takže nedopatření se sčítají. Například společnost s cenou pod 1 dolar a pozdním podáním přihlášek je vystavena většímu riziku vyřazení než firma s jedinou emisí. To je skutečnost, kterou v lednu rychle poznala bývalá meme akcie Helbiz (NASDAQ: HLBZ).

Podle studie v časopise Journal of Finance and Economics přežije průměrná společnost s cenou pod 2 dolary, která neprovede reverzní split, v průměru jen dalších 6,7 měsíce.

Mullenova pozice na Nasdaq Capital Markets také zvyšuje rizika. Burza nižší úrovně přidává další pravidla, která mohou společnostem ztížit opětovné dosažení shody.

Co bude dál s akciemi Mullen?

Historie poskytuje akcionářům společnosti Mullen jen malou útěchu. Práce vědců z Indiana University z roku 2001 zjistila, že ceny akcií obvykle klesnou o 4,8 % den poté, co společnost oznámí odstoupení auditora, a během následujících 60 obchodních dnů klesnou o dalších 12,1 %.

Ještě horší je to u firem, které nezveřejní důvod odstoupení. U společností, které neuvedly jako důvod odstoupení auditora obavy z účetnictví, poklesly akcie o dalších 2,5 %.

Dále je tu strašidlo reverzního splitu, což je negativní událost, která má tendenci snižovat ceny akcií. Samostatná studie ukázala, že u společností, které procházejí reverzním rozdělením akcií, dochází k poklesu akcií v rozmezí od 22,7 % do 43,6 % v průběhu následujících tří let.

Zotaví se akcie MULN?

Nic z toho samozřejmě neznamená, že akcie společnosti Mullen náhle klesnou na nulu. Generální ředitel David Michery odvedl mistrovskou práci, aby udržel svůj startup vyrábějící elektromobily při životě, a drobným investorům se akcie nadále líbí. Důkazy, které jsem uvedl výše, jsou také průměrem tisíců společností. Mullen není průměrná firma.

Pan Michery také dal generálnímu řediteli společnosti Bollinger Robertu Bollingerovi volnou ruku nad dceřinou společností. Tato „firma ve firmě“ může generovat výjimečnou hodnotu, jak o tom ví bývalá dceřiná společnost Intel (NASDAQ: INTC), Mobileye (NASDAQ :MBLY) a další.

Přesto nebuďte překvapeni, pokud se společnost Mullen jednoho dne rozhodne, že musí přepracovat své finanční výsledky, nebo oznámí, že přijde o vstup na burzu. Historie ukazuje, že při všech obchodech pana Micheryho se finanční zákony nakonec vrátí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz