Hlavní obsah

Společnost Verizon zvýšila dividendu již po osmnácté v řadě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Ohrozí tuto sérii akvizice za 20 miliard dolarů?

Článek

Společnost Verizon Communications Inc. (NYSE: VZ) se trvale řadí mezi nejlepší dividendové akcie v indexu S&P 500. V současné době dividendový výnos telekomunikačního giganta převyšuje více než 6,5 %, což jej řadí mezi 10 nejvyšších výnosů v rámci širokého tržního indexu, kde je průměrný výnos nižší než 1,5 %. Verizon nedávno zvýšil výplatu dividendy již 18. rok po sobě, čímž vyryl stálou sérii v americkém telekomunikačním sektoru.

Dlouhodobé zvyšování dividendy se přičítá především zlepšujícímu se volnému peněžnímu toku a poměru zadluženosti společnosti. Nedávná akviziční dohoda společnosti s Frontier Communications (NASDAQ: FYBR) však vyvolává některé nové úvahy. Dohoda sice slouží k posílení optické sítě Verizonu, ale znamená transakci v hodnotě 20 miliard USD, která výrazně zvýší zadlužení podniku, a tím potenciálně ovlivní jeho schopnost postupně zvyšovat dividendu.

Až donedávna se společnost Verizon zaměřovala především na snižování svého nesplaceného dluhu. Společnost si stanovila cíl snížit zadlužení na 1,75násobek až 2,0násobek. Na konci druhého čtvrtletí letošního roku činil pákový poměr firmy 2,5násobek, což je svědkem poklesu z 2,7násobku na konci roku 2022.

Telekomunikační společnost obětavě využívá veškerý přebytečný volný peněžní tok po kapitálových výdajích a výplatě dividend na snižování dluhu a plánuje v tomto trendu pokračovat, dokud pákový poměr nedosáhne přibližně 2,25násobku. Po dosažení této úrovně zadlužení plánovala společnost Verizon zahájit program zpětného odkupu akcií.

Společnost byla na dobré cestě k dosažení cílového poměru zadlužení, což by v roce 2025 spustilo zpětný odkup akcií. V souvislosti s rostoucím volným peněžním tokem po vyplacení dividend společnost Verizon urychlovala svůj plán snižování dluhu. Například v první polovině roku 2024 firma vygenerovala přebytečný volný peněžní tok ve výši 2,9 miliardy USD, což znamenalo nárůst oproti 2,5 miliardy USD zaznamenaným ve stejném období loňského roku. Toto splácení dluhu solidně připravovalo půdu pro to, aby společnost ukončila nadcházející rok s pákovým poměrem ve výši 2,3násobku, jak vyplývá z metrik sdílených agenturou Fitch Ratings.

Očekává se však, že blížící se akvizice společnosti Frontier, která má hodnotu 20 miliard USD, tyto plány naruší. Podle prognózy ratingové agentury Standard & Poor’s (S&P) Global se po uzavření transakce s Frontier zvýší pákový poměr společnosti Verizon na přibližně 3,0násobek, což naznačuje, že společnost nebude schopna v blízké budoucnosti zahájit zpětný odkup akcií.

Na druhou stranu agentury Fitch Ratings i S&P Global předpokládají, že společnost Verizon po dokončení transakce se společností Frontier rychle sníží pákový efekt své rozvahy. Agentura S&P Global předpokládá, že společnost Verizon dosáhne cílového poměru zadlužení pro zpětný odkup akcií v roce 2027, a to za předpokladu, že plán bude probíhat podle očekávání.

Akvizice společnosti Frontier má sice okamžitý dopad na rozvahu společnosti Verizon, ale poskytuje jí určitý prostor pro tlumení. Je pozoruhodné, že i když po akvizici stoupne pákový poměr společnosti Verizon na 3,0násobek, zůstane pohodlně pod úrovní 3,25násobku, což zabrání snížení jejího úvěrového ratingu. Rating dlouhodobých dluhopisů společnosti Verizon od agentury S&P Global je na úrovni BBB+, což znamená silný investiční stupeň, přičemž agentura Fitch Ratings jej zajímavě hodnotí výše na úrovni A-.

Současná rozvaha společnosti Verizon je přitom silnější než rozvaha konkurenční společnosti AT&T Inc (NYSE: T). Ta měla ke konci druhého čtvrtletí letošního roku zhruba 2,9násobný pákový poměr, ačkoli společnost agresivně splácela svůj dluh (5,1 miliardy dolarů za poslední rok). V první polovině roku 2025 by se tak pákový poměr AT&T pohyboval na úrovni 2,5násobku, což je zhruba srovnatelné se současnou úrovní společnosti Verizon.

Společnost AT&T již dříve snížila dividendu o téměř 50 % v roce 2022, aby si zachovala více hotovosti na investice do sítě a snížení dluhu po odštěpení mediálního podniku.

Společnost Verizon využívá své aktuálně silnější rozvahy k akvizici společnosti Frontier, aby mohla účinně konkurovat společnosti AT&T v odvětví optických vláken. Díky této transakci se předpokládá, že do roku 2026 vzroste počet předplatitelů firmy ze 7 milionů na více než 10 milionů domácností s potenciálem dosáhnout 25 milionů domácností. Kromě toho se odhaduje, že transakce bude mít akreční vliv na zisk společnosti Verizon, a to díky synergiím v oblasti nákladů ve výši nejméně 500 milionů USD během prvních tří let, kdy bude společnost Verizon integrovat společnost Frontier.

Společnost Verizon si bude i nadále udržovat působivou rozvahu, která se bude neustále zlepšovat, což jí umožní i nadále vyplácet špičkovou dividendu v oboru.

Akvizicí společnosti Frontier, jejíž hodnota se odhaduje na 20 miliard USD, společnost Verizon do jisté míry zvýšila svůj rizikový profil. Přestože to v krátkodobém horizontu zvýší jeho pákový poměr, oddálí to schopnost společnosti odkupovat akcie. Toto zvýšení pákového poměru představuje určité riziko pro dividendu společnosti. Společnost Verizon je však dobře připravena zvládnout zvýšený dluh, který předpokládá v následujících letech splatit. Telekomunikační operátor tak zůstává životaschopnou volbou pro investory zaměřené na výnosy, protože by se mu mělo podařit pokračovat v růstu dividendy s vysokým výnosem, jak bude časem snižovat zadlužení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz