Hlavní obsah
Finance

Společnost Vertex Pharmaceuticals dospěla ke klíčovému okamžiku svého příběhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost Vertex se letos dost vyšplhala - a některé potenciální dobré zprávy by mohly být oceněny.

Článek

Společnost Vertex Pharmaceuticals (VRTX) se blíží k velkému okamžiku: rozhodnutí regulačních orgánů o tom, co se může stát jejím dalším produktem, který změní pravidla hry. A tento potenciální produkt, exa-cel pro poruchy krve, je mimo oblast specializace společnosti Vertex, kterou je cystická fibróza (CF). Investoři se již dříve obávali, zda bude Vertex schopen expandovat mimo oblast CF, takže přikývnutí v této oblasti by mohlo mít velký význam.

Akcie toto nadšení odrážejí. Akcie Vertexu letos vzrostly o více než 20 %. Nyní, když vstupujeme do druhé poloviny roku, se můžeme ptát, zda Vertex dokáže udržet tempo. Měli bychom být vůči této miliardové biotechnologické společnosti medvědí, nebo býčí? Zvažme oba případy.

Jak již bylo uvedeno výše, akcie Vertexu již značně pokročily. Část nadšení z exa-celu může být již započítána. To znamená, že až do rozhodnutí regulačních orgánů - jednoho v prosinci a druhého v březnu - se akcie nemusí posunout výrazně výše. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv udělil společnosti Vertex prioritní posouzení pro srpkovitou anémii, čímž urychlil dobu přezkumu do 8. prosince. O přípravku exa-cel pro beta talasemii rozhodnou regulační orgány 30. března příštího roku.

Je také důležité vzít v úvahu, že společnost Vertex spolupracuje se společností CRISPR Therapeutics na přípravku exa-cel. Tato léčba je založena na technologii editace genů CRISPR. Společnost Vertex ponechá 40 % zisku společnosti CRISPR. Ačkoli si Vertex vezme lví podíl, příjmy z exa-celu se pravděpodobně nebudou blížit tomu, co vydělá na své léčbě CF. Společnost CRISPR se o zisky v programu CF nedělí. V loňském roce přinesl hit společnosti Vertex, lék na CF, Trikafta, příjmy přesahující 7 miliard dolarů.

To vše znamená, že ano, exa-cel je skvělým doplňkem portfolia společnosti Vertex. Přínos k tržbám však nemusí být pro společnost transformační - a nemusí vést k obrovským ziskům akcií.

Je pravda, že společnost exa-cel pravděpodobně nepřekoná roční příjmy společnosti Trikafta. Ale tento kandidát je pro Vertex klíčový z několika důvodů. Zaprvé ukazuje, že biotechnologie může skutečně expandovat i mimo oblast CF. To je důležité, protože Vertex se snaží rozšířit své portfolio léků o různé oblasti léčby - od diabetu 1. typu (T1D) až po léčbu bolesti. Pokud investoři uvidí úspěch s exa-celem, mohou si být jistější schopností Vertexu uspět i v dalších oblastech.

Za druhé, i když příjmy z exa-celu nedosáhnou výše velkého léku na CF, stále mohou být významné. Očekává se, že dosáhne úrovně blockbusteru. Navíc se zabývá oblastí, kde jsou dnes možnosti léčby omezené. To posiluje pověst společnosti Vertex jako společnosti, která vyrábí produkty měnící život.

Je důležité si uvědomit, že některé z připravovaných programů společnosti Vertex se blíží do finiše - takže nová vlna růstu příjmů nemusí být daleko. Společnost Vertex hodlá dokončit klíčové zkoušky svého kandidáta na léčbu bolesti, který není opioidní, ještě letos nebo začátkem příštího roku. Společnost usiluje o široké označení pro středně silnou až silnou akutní bolest, které by umožnilo široké využití potenciálního přípravku. Vertex také testuje nového kandidáta na CF ve třetí fázi zkoušek - takže růst v této specializované oblasti společnosti nekončí.

Závěr

Měli byste být medvědí nebo býčí investoři do společnosti Vertex? Je pravda, že akcie Vertexu dnes mohou odrážet exa-celovou výhru. Akcie se obchodují za 28násobek klouzavého 12měsíčního zisku, což je nejvyšší hodnota v tomto roce. To je však podstatně méně, než tomu bylo ještě před několika lety.

Tržby mezitím nadále rostou. A nové produkty - v různých oblastech léčby - by mohly růst dále podpořit.

To vše znamená, že i když Vertex ve druhém pololetí nepokročí tak výrazně jako v prvním pololetí, je stále vhodná doba pro nákup akcií. Dlouhodobý výhled společnosti je jasný. A pokud vše půjde v pozdějších fázích klinického vývoje dobře, mohly by se tržby časem výrazně zvýšit. To by mělo vést i k pozitivní výkonnosti akcií. U této špičkové biotechnologické společnosti tedy převažují argumenty býků nad argumenty medvědů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz