Hlavní obsah
Umění a zábava

Steven Spielberg získal velké vítězství na Zlatých glóbech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Hollywoodský veterán získal cenu za nejlepší režii a film - The Fabelmans, který je natočen na motivy jeho života, zvítězil v kategorii nejlepší drama.

Článek

Předávání cen na stanici NBC, bylo o označení nové éry, ale stále vyzdvihovalo konvenčnější hollywoodské platformy. Jako nejúspěšnější televizní pořad večera zvítězil sitcom Abbott Elementary, který na stanici ABC vytvořila Quinta Brunsonová, a to i přesto, že streamovací služby se stávají populárnějšími než kdykoli předtím. Film The Fabelmans se objevil výhradně v kinech a sklidil uznání kritiky, ale v pokladnách kin se zas tak valně neumístil.

Pořad se také vyrovnával s minulými křivdami, kvůli kterým se mu Hollywood vyhýbal. Zlaté glóby se loni nevysílaly v televizi poté, co zpráva deníku Los Angeles Times z roku 2021 odhalila, že Hollywoodská asociace zahraničního tisku, která o cenách hlasuje, nemá žádné černošské členy. Skupina slíbila řadu reforem a řada velkých hvězd včetně Brada Pitta a Eddieho Murphyho se vrátila.

Moderátor Jerrod Carmichael se nevyhýbal napětí v sále. Přehlídku zahájil monologem, v němž se ptal, zda je HFPA rasistická. Carmichael, který je černoch a homosexuál, řekl, že se k uvádění cen dostal kvůli své rase.

„V jednu chvíli si doma vaříte mátový čaj a vzápětí jste pozván, abyste se stal černošskou tváří bojující bělošské organizace,“ řekl Carmichael. Je prvním sólovým černošským moderátorem v osmileté historii udílení cen.

Různorodá skupina herců také přiznala překážky, které překonali na cestě k úspěchu. Michelle Yeohová získala hereckou cenu za svůj výkon ve sci-fi filmu Všechno najednou společnosti A24 a zmínila, jak těžké bylo prorazit v Hollywoodu jako menšina. Brunsonová z Abbott Elementary převzala hereckou cenu z rukou moderátorky Niecy Nashové, která řekla: „Budeme prostě pokračovat v kouzlu černých dívek!“.

Z filmu Black Panther: Wakanda Forever si odnesla cenu Angela Bassettová za nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Ceny mohou být předzvěstí březnového předávání Oscarů, kde mají společnosti Disney a Universal Pictures patřící společnosti Comcast Corp. šanci porazit streamovací služby, které v posledních letech nominace zcela úspěšně vymetaly. Snímek Banshees of Inisherin, černá komedie od společnosti Disney Searchlight Pictures, zvítězil za scénář a Colin Farrell za nejlepšího herce v komedii nebo muzikálu. Největší cenu si odnesla společnost Amblin Entertainment ze studia Universal, která zvítězila za film Fabelmani.

HBO společnosti Warner Bros Discovery Inc. si odnesla několik trofejí za temnou komedii White Lotus. Společnost Netflix Inc. si odnesla několik cen v oblasti televizního vysílání, a to za film Dahmer - Monstrum: The Jeffrey Dahmer Story a Ozark.

Jaká je historie udělování Zlatých glóbů?

Zlaté glóby jsou ocenění udělovaná Asociací zahraničního tisku v Hollywoodu (HFPA) od ledna 1944, která oceňuje vynikající výsledky v americkém i mezinárodním filmu a televizi. Od roku 2022 má HFPA 105 členů.

Každoroční slavnostní ceremoniál, na kterém se ceny udělují, se obvykle koná vždy v lednu a je významnou součástí sezóny filmových cen, která každoročně vrcholí udílením Oscarů, ačkoli význam Zlatých glóbů v posledních letech klesá. Období, kdy se Zlaté glóby udělují, odpovídá kalendářnímu roku (od 1. ledna do 31. prosince).

Zlatý glóbus a peníze

10-20 milionů dolarů - náklady na pořádání Zlatých glóbů

Protože HFPA bohužel své výroční zprávy nezveřejňuje, můžeme si udělat obrázek o tom, kolik stojí pořádání Zlatých glóbů, jen když se podíváme na něco podobného: v tomto případě na Oscary. Podle deníku The Guardian, který cituje výroční finanční zprávu Akademie z roku 2016, se přímé náklady na živé předávání cen pro 1 500 lidí vyšplhaly na zhruba 22 milionů dolarů, což zahrnovalo např:

"Honorář producentů show: 100 000 dolarů pro každého z nich, pro Michaela De Lucu a Jennifer Toddovou.

"Honorář moderátora: 15 000 dolarů, odborářské minimum, pro letošního moderátora Jimmyho Kimmela.

"Dolbyho divadlo: honorář za pronájem není znám, je součástí složité dohody spojené s právy společnosti Dolby na pojmenování divadla, ale Akademie má smlouvu na 20 let.

"Sošky Oscarů: pozlacené bronzové, každá stojí přibližně 900 dolarů.

"Bezpečnost: 250 000 dolarů.

"Červený koberec: 1,50 dolaru za čtvereční stopu, pro koberec o rozměrech 500 × 33 stop (152,4 × 10,05 m) přijde na 24 700 dolarů.

„Catering: celková částka není k dispozici, ale očekává se, že Wolfgang Puck utratí zhruba 20 000 dolarů za čokoládu a 25 000 dolarů za steaky pro tradiční jídlo pro 1 500 osob po skončení show.“

Zlaté glóby jsou o něco menší záležitostí, každoročně se jich účastní o něco méně než 1 200 lidí, ale dá se předpokládat, že náklady jsou dost podobné.

100 000 USD+ - částka, kterou hostitel dostane zaplaceno

Zatímco moderování Oscarů je pravděpodobně prestižnějším moderátorským vystoupením, moderování Zlatých glóbů je ve skutečnosti známé jako nejlépe placená práce v rámci předávání cen. Podle časopisu Vanity Fair si Amy Poehlerová a Tina Feyová za moderování cen v roce 2013 přišly na výplatu „v šestimístných číslech“, zatímco Hollywood Reporter uvedl, že moderátor Oscarů dostává za stejnou roli pouze 20 000 až 35 000 dolarů.

Více než 50 000 USD - náklady na přípravu herce

New York Post skvěle rozebral, kolik skutečně stojí připravit herce na večer, zejména pokud jde o ženské herečky, které mají větší nároky na styling a doplňky. Například vystoupení Amy Adamsové na Glóbech v roce 2015 si vyžádalo celkový účet ve výši nejméně 50 tisíc dolarů, včetně zapůjčení šatů v hodnotě asi 20 tisíc dolarů, účesu od stylisty celebrit v hodnotě téměř 10 tisíc dolarů (většina z nich si účtuje denní sazbu přes 3 tisíce dolarů), přibližně stejnou částku na make-up a téměř 30 tisíc dolarů na zapůjčení šperků od společností jako Tiffany and Co.

500 000 dolarů - náklady na nominaci filmu

Ačkoli se dá předpokládat, že výběr cen provádí tým starých filmových snobů, je v tom mnohem víc.

Ve skutečnosti existují specializované týmy, které mají za úkol nominovat určité filmy (a v případě Zlatých glóbů i televizní pořady) na ceny. Stephenfollows.com odhaduje, že získání konkrétní nominace filmu na Oscara stojí něco mezi 5-8 miliony dolarů (včetně více než 500 000 dolarů na ostatní ceny, z nichž většina by měla jít na získání ceny GG).

950 000 dolarů - cena 30sekundového reklamního spotu

Zatímco reklamní kampaně na Oscary obvykle stojí společnost miliony, cena reklamní kampaně, která se má objevit během předávání Zlatých glóbů, je také na cestě k prolomení sedmimístné částky. Podle společnosti Statista přišel 30sekundový reklamní spot během loňského ceremoniálu na 679 000 USD a tato částka se bude jen zvyšovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz