Hlavní obsah
Finance

Tento katalyzátor by mohl poslat Bitcoin zpět na jeho historické maximum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Institucionální investoři jsou náhle velmi nakloněni Bitcoinu.

Článek

Bitcoin (BTC) v současné době přitahuje i přes svou notoricky známou volatilitu pozoruhodnou pozornost mnoha institucionálních investorů, což po stresujícím roce 2022 žene hodnotu digitální měny vzhůru. Bitcoin, známý svými dramatickými cykly vzestupu a pádu, ztratil v loňském roce 65 % své hodnoty, ale letos se působivě zotavil a vzrostl o více než 110 %.

Na rozdíl od předchozích let je současný boom poháněn především nikoli drobnými investory, ale velkými institucionálními investory. Rostoucí akceptace a investice ze strany institucionální sféry vyvolaly robustní býčí předpověď potenciálního růstu bitcoinu směrem k jeho historickému maximu 69 000 USD.

Nedávné projevy býčí nálady ze strany institucionálních investorů ztělesňují změnu v náladě investorů. Investiční banka Morgan Stanley předpověděla konec „kryptozimy“ a známý tržní stratég společnosti Fidelity Investments nedávno považoval Bitcoin za „exponenciální zlato“. Mnoho významných manažerů hedgeových fondů začalo tíhnout k Bitcoinu, včetně miliardáře Stanleyho Druckenmillera, který nedávno připustil, že by v ideálním případě měl nějaký Bitcoin vlastnit.

Tento nově objevený optimismus ohledně Bitcoinu podpořily tři klíčové prvky. Především je to očekávání spojené se spuštěním vůbec prvního spotového burzovně obchodovaného fondu (ETF) na bitcoin. O tomto produktu se předpokládá, že podnítí značný příliv investic do Bitcoinu. Pozorovatelé se domnívají, že i malá alokace ze strany velkých institucionálních investorů, jako je například společnost BlackRock, by mohla výrazně zvýšit cenu Bitcoinu.

Za druhé, širší obraz makroekonomického prostředí kultivuje náladu investorů. Bitcoin byl označen za potenciální pojistku proti inflaci, čímž si vysloužil přezdívku „digitální zlato“. Nedávné krachy regionálních bank přiměly institucionální investory přesunout své peníze do Bitcoinu, protože se zdá, že Bitcoin nabízí bezpečné útočiště před zmatky v tradičním bankovním systému.

A konečně, velmi očekávaná polovina Bitcoinu v dubnu 2024 vyvolává vlnu vzrušení. Polovičení snižuje odměnu za těžbu pro těžaře Bitcoinu, čímž se Bitcoin stává deflačnějším a nabízí „efekt nedostatku“. V souladu s předchozími cykly půlení se očekává, že v roce 2024 dojde k podobnému rozmachu.

Je však zásadní mít na paměti, že trh s bitcoiny není přímočarý a nadále je nesmírně volatilní. Ačkoli současné okolnosti vytvářejí povzbudivý obrázek, někteří analytici předpovídají, že Bitcoin by mohl ze současné úrovně kolem 35 000 USD klesnout zpět na 25 000 USD nebo dokonce na 20 000 USD.

Hodnota bitcoinu je podřízena makroekonomickým a geopolitickým nejistotám, které by potenciálně mohly v příštích 12 měsících tlumit býčí očekávání.

Nicméně jedna věc zůstává jasná: dlouhodobé vyhlídky bitcoinu se zdají být neuvěřitelně jasné. Účast institucionálních investorů na trhu s bitcoiny by mohla v příštích letech nebo možná desetiletích tlačit ceny bitcoinu, protože budou dohánět náskok této inovativní třídy aktiv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz