Hlavní obsah
Finance

Varovný signál, na který si musí dát pozor investoři Microsoftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Akcie Microsoftu nebyly takhle drahé na základě klouzavého poměru ceny a zisku už téměř dvacet let.

Článek

Největší společnost na světě, Microsoft (MSFT), je také drahá, s poměrem kmenové ceny k zisku 39. To by mohlo být pro investory masivním varovným signálem.

Co je tedy tímto varovným signálem a jaké důsledky může mít výkonnost společnosti Microsoft pro zbytek trhu? Pojďme to zjistit.

Akcie společnosti Microsoft se staly zatraceně drahými

Blikajícím varovným signálem pro akcie společnosti Microsoft je bezpochyby jejich ocenění. Společnost se obchoduje za téměř 39násobek zisku, což je nejdražší hodnota akcií Microsoftu (mimo několik let, kdy byly její zisky zkresleny jednorázovými událostmi) od počátku roku 2000.

Důvod, proč se akcie Microsoftu staly tak drahými, je dvojí: umělá inteligence (AI) a výkonnost Microsoftu v této žhavé oblasti. Microsoftu je třeba přiznat uznání tam, kde mu náleží; jeho zavádění technologií poháněných umělou inteligencí bylo fantastické. Ve srovnání s mnoha jinými společnostmi se digitální asistenti Microsoftu dobře integrovali do jeho stávajících produktů a jsou k dispozici za rozumný poplatek (Copilot pro Microsoft 365 stojí 30 dolarů měsíčně s ročním závazkem).

Má také partnera v OpenAI a jeho produktu ChatGPT, který mnozí považují za nejlepší dostupný generativní model AI, takže se Microsoftu v oblasti AI daří. Kromě toho jeho divize cloud computingu, Microsoft Azure, roste rychleji než jeho přední konkurenti (30 % meziročně v posledním čtvrtletí oproti 26 % u Google Cloud a 13 % u Amazon Web Services). To je znamení, že Azure by nakonec mohl předstihnout Amazon jako špičkový hráč v této oblasti, což by byl obrovský obchodní impuls.

Vzhledem k tomu, že se produktům společnosti Microsoft daří tak dobře, trh na jejich akcie vypsal prémii. Problém je, že pokud se zaměříte z klouzavých zisků na odhady budoucích zisků, akcie se příliš nezlevní.

Prémiové ocenění Microsoftu by mohlo být problémem nejen pro něj samotného.

Použití poměru forwardové ceny a zisku (P/E) je mnohem lepší způsob, jak ocenit rychle se měnící podnik. K ocenění akcií se používají prognózy zisků analytiků v příštích 12 měsících.

Vzhledem k tomu, že forwardový P/E společnosti Microsoft je jen o něco nižší než trailingový P/E, analytici Wall Street nevěří, že by společnost Microsoft měla v příštím roce ještě hodně růst. Pro srovnání, společnost Nvidia, která vykazuje neuvěřitelná čísla růstu, se obchoduje na 38násobku forwardového zisku, ale na 80násobku zisku.

Aby byli investoři spokojeni, musí Microsoft i nadále vykazovat rychlý růst. Pro příští čtvrtletí analytici Wall Street předpokládají přibližně 6% růst tržeb a 6,4 % pro rok 2024, který končí 30. června. V příštím roce očekávají dalších 14 %.

Pokud Microsoft nedokáže naplnit očekávání investorů a cena jeho akcií klesne, mohl by to pocítit širší trh. Vzhledem k tomu, že je Microsoft tak velký, tvoří zhruba 7 % indexu S&P 500. Pokud tedy akcie Microsoftu klesnou na levnější úroveň (poklesem ceny, nikoliv zvýšením zisků), bude index silně rozkolísán negativním směrem, což by mělo negativní dopad na účty mnoha lidí, protože mnoho z nich vlastní index S&P 500.

Navíc pokud se Microsoftu nedaří, může to být způsobeno tím, že se nedaří širokému okruhu dalších společností. Společnost Microsoft poskytuje základní nástroje pro produktivitu pro podniky po celém světě. Pokud by poptávka po jeho produktech začala klesat, bylo by to znamení, že jeho zákazníci (téměř všechny podniky na světě) začínají zpomalovat svou expanzi, což by mohlo podnítit větší výprodej.

V každém případě bych se na místě akcionáře Microsoftu trochu obával. Akcie jsou pravděpodobně nadhodnocené, ale účinky jejich zlevnění by mohly poškodit větší trh. Analytici z Wall Street neočekávají, že jeho 18% tempo růstu tržeb bude pokračovat, i když u technologií, které mění pravidla hry, jako je umělá inteligence, je těžké předvídat budoucnost. Trh oceňuje Microsoft tak, jako by měl po umělé inteligenci ještě nějakou dobu obrovskou poptávku, a jakékoli uklouznutí by mohlo být problémem.

Microsoftu by se mohlo nadále dařit, mohl by růst tržním tempem (nebo o něco vyšším), a přesto by byl příliš drahý. Vzhledem k tomu, že jiné akcie rostou rychleji než Microsoft (například Nvidia), mohou existovat lepší místa, kde hledat umístění svých peněz.

Microsoft bude pravděpodobně úspěšnou společností, ale s tak vysokými očekáváními, která jsou do akcií vložena, jak je vidět na jejich ocenění, by mohlo být obtížné s touto investicí v příštích třech až pěti letech vydělat peníze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz