Hlavní obsah
Finance

Vyzkoušejte tuto geniální investiční strategii Warrena Buffetta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Spoření na důchod může být obtížné, když je trh rozkolísaný

Článek

Spoření na důchod není snadné, zejména když náklady stále rostou. Podle průzkumu společnosti Charles Schwab z roku 2022 bude průměrný pracovník potřebovat k pohodlnému odchodu do důchodu přibližně 1,7 milionu dolarů, což je pro většinu lidí děsivé číslo.

Obzvláště obtížné je investovat, když je situace na akciovém trhu nestabilní, a mnoho pracovníků v uplynulém roce sledovalo, jak se jejich penzijní fondy snižují. Existuje však jedna lekce od legendárního investora Warrena Buffetta, která vám může pomoci ušetřit v průběhu času více a zároveň minimalizovat riziko.

Akciový trh je bezpečnější, než se zdá

Při spoření na důchod může být lákavé investovat pouze tehdy, když se trhu daří. Koneckonců, když ceny akcií klesají, často máte pocit, že peníze vyhazujete.

Jedním z nejlepších způsobů, jak v průběhu času maximalizovat své úspory, je však pokračovat v soustavném investování, a to i v době, kdy se trh otřásá.

V roce 2008, na vrcholu velké recese, napsal Warren Buffett pro New York Times článek, který měl uklidnit nervózní investory. Vysvětloval v něm, že ačkoli se to může zdát neintuitivní, je moudré zůstat na trhu navzdory volatilitě. Řekl:

Můj nákup určuje jednoduché pravidlo. Buďte bázliví, když jsou ostatní chamtiví, a buďte chamtiví, když jsou ostatní bázliví. A zcela jistě je nyní strach rozšířený a zachvacuje i zkušené investory.

Obavy o dlouhodobou prosperitu mnoha národních zvukových společností jsou nesmyslné. Tyto podniky budou skutečně trpět výpadkem příjmů, jako tomu bylo vždy. Ale většina velkých společností bude za 5, 10 a 20 let dosahovat nových rekordů v ziskovosti.

Dlouhodobý výhled je nyní klíčový

Stále existuje možnost, že trh bude ještě klesat, zejména pokud nás ještě letos čeká recese. Dlouhodobý potenciál trhu je však mnohem důležitější než krátkodobá volatilita.

Z historického hlediska trh v průběhu času dosahoval kladných průměrných výnosů, přestože v blízkém období čelil výrazným vzestupům a poklesům. Jen za posledních dvacet let trh zažil splasknutí bubliny dot-com, velkou recesi, krach v počátečních fázích pandemie a současný pokles. Navzdory všemu však index S&P 500 od roku 2000 stále vzrostl o téměř 200 %.

Nejlepším způsobem, jak těchto zisků využít, je investovat soustavně, bez ohledu na to, co se děje na trhu. Vaše portfolio může v krátkodobém horizontu utrpět újmu, ale jak Buffett přesně předpověděl již v roce 2008, většina zdravých společností bude prosperovat po desetiletí.

Zabezpečení penzijních úspor

Pokračování v investování během poklesu trhu vám může pomoci ušetřit více v průběhu času, ale stejně tak je důležité zajistit, aby vaše investiční strategie byla v souladu s vaším časovým plánem. Jak se blížíte k odchodu do důchodu, je dobré překontrolovat, zda je alokace vašich aktiv přiměřená vašemu věku.

Alokace aktiv znamená, jak jsou vaše investice rozděleny v rámci vašeho portfolia. Když vám zbývají ještě desítky let spoření, můžete si dovolit investovat více do akcií. Pokud vaše úspory utrpí ztrátu během poklesu, máte dostatek času na to, aby se vaše investice zotavily.

S přibývajícím věkem však můžete chtít postupně přesunout své portfolio směrem k dluhopisům a dalším konzervativním investicím. Dluhopisy obecně přinášejí nižší výnosy než akcie, ale jsou méně ovlivněny volatilitou trhu. To je důležité, pokud plánujete, že budete v blízké budoucnosti potřebovat své úspory na důchod.

Spoření na důchod v období výkyvů může být náročné, ale klíčové je zachovat si dlouhodobý výhled. Budete-li i nadále důsledně investovat a soustředit se na budoucnost, můžete si důchod ochránit a zároveň maximalizovat své úspory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz