Hlavní obsah
Finance

Warren Buffett vlastní spoustu akcií - tady je ta, která mě nejvíc těší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Obrázek vytvořený AI (Midjourney)

Investoři by neměli přehlížet pozitivní atributy tohoto nesmírně ziskového podniku.

Článek

Konglomerát Berkshire Hathaway, v jehož čele stojí známý investor Warren Buffett, má obrovské portfolio veřejných akcií, jehož hodnota v současnosti přesahuje 350 miliard dolarů. Investoři tento seznam společností analyzují, aby našli hodnotné investiční příležitosti, což se vzhledem k hvězdným výsledkům Věštce z Omahy jeví jako dobrý nápad.

Z desítek akcií, které Warren Buffett vlastní, mě však nejvíce nadchla společnost Mastercard (MA), která tvoří jen nepatrný 0,5% podíl na celkovém portfoliu Berkshire.

Silné finanční výsledky

Každý, kdo Buffetta sleduje, ví, že má v oblibě společnosti, které jsou v příznivé finanční situaci. Stačí se podívat na Apple, který je zdaleka největším podílem Berkshire. Tento technologický gigant vygeneroval v minulém fiskálním roce volný peněžní tok (FCF) ve výši více než 110 miliard dolarů a v současné době má v rozvaze 57 miliard dolarů čisté hotovosti. Výhodou je, že podnik prakticky nemá šanci dostat se do finančních potíží.

Ani výrobce iPhonů však nemá tak vysoké ukazatele ziskovosti jako společnost Mastercard. V posledním čtvrtletí vykázal gigant v oblasti platebních karet provozní marži 58,3 %, což je vynikající hodnota, která je příznivě srovnatelná s 29,2 % společnosti Apple na konci června. A tvorba FCF společnosti Mastercard ve výši 4 miliard dolarů v prvních šesti měsících roku 2023 se rovnala 33 % příjmů v daném období.

Poslední finanční výsledky jsou také působivé, zejména když vezmeme v úvahu nejisté ekonomické prostředí, ve kterém se nacházíme. Tržby a zředěný zisk na akcii (EPS) společnosti Mastercard meziročně vzrostly o 14 %, resp. 28 %. Klíčem k tomu byla dynamika v oblasti přeshraničních plateb, které díky silné poptávce po cestování vzrostly o 24 % oproti 2. čtvrtletí 2022.

Takto dobré výsledky však nejsou ničím novým, protože společnost Mastercard má za sebou dlouhou historii finančních úspěchů. V desetiletém období mezi lety 2012 a 2022 rostly tržby složeným ročním tempem 11,6 % a zředěný zisk na akcii se zvyšoval ročně o 16,7 %. Není divu, že akcie za posledních 10 let (k 11. září) vzrostly o 540 %.

Diverzifikace příjmů

Hlavním oborem podnikání společnosti Mastercard je zpracování elektronických plateb, za které inkasuje poplatky při každém přiložení jedné z 2,8 miliardy karet u desítek milionů obchodníků po celém světě. V posledních třech měsících zpracovala společnost Mastercard objem plateb ve výši 2,3 bilionu dolarů, což je druhý nejlepší výsledek po společnosti Visa. Tento model provozování platební sítě s malým objemem aktiv je zjevně lukrativní, jak jsem již dříve poznamenal v souvislosti s finanční situací.

Další výhodou je, že příjmy společnosti Mastercard jsou v podstatě zajištěny proti inflačním tlakům. To znamená, že pokud držitelé karet budou muset platit více za věci každodenního života, jako je benzín, potraviny nebo cestování a zábava, Mastercard získá příslib vyššího potenciálu příjmů. Buffett to jistě ocení.

V posledních letech společnost Mastercard rozšiřuje svůj segment nazvaný „služby a řešení s přidanou hodnotou“, který zahrnuje nabídky, jako jsou kybernetické a zpravodajské služby, data a služby a řešení pro zpracování a brány. Všechny tyto služby jsou zaměřeny na poskytování nástrojů a schopností finančním institucím, obchodníkům a vládám, které jsou nezbytné pro lepší fungování ve světě, který se bude stále více digitalizovat. Tržby v tomto segmentu dosáhly v posledním čtvrtletí 2,2 miliardy dolarů (35 % celkových tržeb společnosti Mastercard), což představuje meziroční nárůst o 17 % - rychlejší než růst celé společnosti.

Důvod k obezřetnosti

Nejsou to však jen dobré zprávy. Asi nejzřejmějším důvodem, proč Berkshire a Buffett nevlastní mnohem více Mastercard, je její současné ocenění. Akcie se obchodují s vysokým poměrem ceny k zisku 39. I když si podnik tohoto kalibru jistě zaslouží prodávat za nadprůměrný násobek, současné ocenění je stále dražší než desetiletý průměr pro akcie.

Mastercard je bezpochyby vynikající společnost, ale možná je pro investory lepší počkat na lepší vstupní cenu, nebo dokonce následovat Buffettovy kroky a pro začátek založit jen malou pozici.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz