Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dvě křesťanky se v roce 1942 postavily na stranu polských Židů a zapsaly se do dějin světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V polské Varšavě se několik odvážných křesťanů vydalo do nebezpečí, když se rozhodli podporovat Židy. Organizace, která jim v tom pomáhala, byla založena 4. prosince 1942 dvěma ženami, Zofií Kossak a Wandou Filipowiczovou.

Článek

Za druhé světové války si lidé museli pomáhat opravdu všelijak. Nejhůře na tom byli Židé, kteří na hrůzy druhé světové války dopláceli nejvíce. Nacisté je od počátku okupace začali šikanovat, Židé nesměli vlastnit majetek, nesměli chodit do práce, do školy, ani do obchodů. Byli téměř odstřiženi od světa, v horším případě deportováni do koncentračních táborů, kde někteří z nich skutečně trpěli. Jenže i za tohoto období existovali dobří lidé, kteří těmto zranitelným lidem pomáhali.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Wanda Filipowicz

Bojovali za záchranu života

Mnoho lidí riskovalo svůj vlastní život jen proto, aby mohli pomoci Židům. Nebáli se je ukrývat u sebe doma a všichni pevně doufali, že válku společně přečkají. Proto také vznikla organizace, která jim v tom pomáhala a která byla známá jako Rada pro podporu Židům. Tato skupina odvážlivců byla založena 4. prosince 1942 dvěma ženami, Zofií Kossak a Wandou Filipowiczovou. V roce 1939 totiž začala Německá invaze do Polska, během které bylo židovské obyvatelstvo nahnáno do ghett.

Skutečné informace o tom, co se s Židy děje, se na veřejnost dostaly až v červnu roku 1942, kdy varšavské podzemní noviny Liberty Brigade zveřejnily zprávu, že desítky tisíc lidí byly zplynovány v Chelmnu, polském táboře smrti. Lidé se velmi často báli proti těmto praktikám zasáhnout, a tak jen tiše přihlíželi na to, co se s ostatními lidmi děje. Jenže to se v hlavách dvou obyčejných dívek zrodil nápad, jak své židovské sousedy ochránit.

Foto: wikimedia commons/public domain

Zofia Kossak

Nebály se ničeho

Tyto dívky se nebály ničeho a nic je nezastavilo. Řeč je o Zofii Kossak a Wandě Filipowicz, dvou polských křesťankách, které byly odhodlány ochránit své židovské sousedy. O jejich osudu není nic známo. Stejně tak se neví, zda byla jejich odvážná mise úspěšná a případně kolik lidí zachránily. Jediné dochované informace jsou takové, že tyto dvě odvážné dívky založily 4. prosince 1942 Radu na pomoc Židům.

Jen dva dny nato nacisté zadrželi celkem 23 osob včetně dětí a brutálně je týrali, protože je podezírali z poskytování pomoci a ubytování Židům. I přes odvahu polských křesťanů a Židů, kteří se postavili proti nacistům, zejména ve varšavském ghettu, teror nacistického režimu pokračoval i po mnoho dalších let. Teprve v roce 1945 si všichni mohli pomalu oddychnout. Ani tak však tito lidé neměli klid na duši. Během druhé světové války padlo za oběť přes 6 milionů Poláků, z toho zhruba polovina byla židovského původu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz