Hlavní obsah
Lidé a společnost

Market Garden: Největší výsadková operace historie a poslední vítězství Německa na západní frontě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Post-Work: User:W.wolny – volné dílo -Wikimedia Commons

Na louce přistávaly kluzáky s tunami vybavení. Byla to neděle 17. září, jen krátce po poledni, když začala největší výsadková operace v dějinách vojenství. A vlastně se jednalo o poslední velké vítězství Německa na západní frontě.

Článek

První výsadková divize dosedla na zem západně od nizozemského Arnhemu. Zatímco vojáci dávali dohromady výzbroj a spěšně se vydávali k cíli, mávali a salutovali jim muži a ženy v bílých pyžamech. Při náletu byl totiž omylem zasažen blázinec a pacienti se potulovali po zahradě. Čtyřicet tisíc mužů se sneslo z nebe, ale ani to na vítězství v této bitvě nestačilo. Toto setkání bylo vlastně docela symbolické, ale o tom žádný z mužů, který se vydal do boje, ještě nevěděl.

Zahřměla děla a tanky se vydaly na svou cestu

Ten samý den, kolem třetí hodiny ráno, zahřměla děla a vpřed se vydaly tanky XXX. sboru pod velením britského generála Briana Horrockse (1895–1985). V té době přes 40 000 spojeneckých výsadkářů obsadilo mosty přes řeky, po kterých chtěli Spojenci přejet do Německa. „Musíme jet přesně podle jízdního řádu!“ křičel údajně z velitelského tanku Horrocks. „Nesmíme se zdržet ani o jednu hodinu. Měli jsme čtyři dny na to, abychom prorazili skrz frontu a dojeli k obsazeným mostům, po kterých naše jednotky vniknou rovnou do srdce Německa!“

Foto: Wikimedia Commons/Volné dílo bez konkrétní licence

Výsadek parašutistů v Nizozemsku během operace Market Garden.

Začal závod s časem a anglické tanky túrovaly motory, aby tento závod neprohrály. Ale už během prvních hodin se ukázalo, že odpor Němců byl silnější, než velení očekávalo. K cílovému bodu jejich cesty, tedy obsazení Německa a útoku na Berlín, bylo potřeba překonat šest vodních toků. Šest mostů. Pokud se přes ně Spojenci nedostanou, budou plakat nad svými ztrátami. Tak zněl pokyn a rozkaz, který motivoval k boji. A krvácet nikdo nechtěl. Výsadkáři obsazovali jeden most za druhým, důležitý byl moment překvapení.

Velký boj s časem a silný nepřítel na obzoru

„Němci je nesměli vyhodit do vzduchu,“ padl další rozkaz. Nejdůležitější byly ty v Nijmegenu a Arnhemu – tam byly řeky příliš široké, než aby vojáci mohli improvizovat. Do Arnhemu to byla cesta dlouhá čtyři dny. Jenže hned nato přišel rozkaz, aby nastartoval tank a vyrazil proti nepříteli. Němci tam totiž měli alokováno několik elitních tankových divizí SS, které od Nizozemí daleko očekávali unavené starce a děti z Hitlerjugend, proti nimž vyjely tanky zocelené bitvami na východní frontě.

Britové bránili Arnhemský most ze všech sil, ale neměli šanci. Byli odříznutí a obklíčení a posily byly čtvrtý den ještě 11 kilometrů daleko. Pátý den dorazila posila – polská 1. samostatná výsadková brigáda. Jenže ta spadla přímo do silné německé palby a byl konec. Britové se na konci týdne museli stáhnout – tuto bitvu proti silné přesile prohráli. Spojenci Rýn nepřekročili, a tak se další bitva odložila až do března příštího roku. Velitel celé operace, britský polní maršál Bernard Montgomery (1887–1976), musel spolknout hořkou pilulku prohry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz