Hlavní obsah

Moravský klášter Rosa coeli: Tajemná zřícenina s bouřlivou historií, kde vyváděly hříšné jeptišky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bystré oko

Kostelu se v překladu říká nebeská růže a pro každého cestovatele ukrývá něco zvláštního. Jedná se totiž o historickou památku, kde se čas zastavil. Když vstoupíme za zdi tohoto kostela, zapomeneme na běžné starosti.

Článek

Na jižní Moravě, jen kousek od Brna, se v malebném městečku Dolní Kounice nachází historická zřícenina kláštera Rosa coeli. Tento bývalý premonstrátský klášter v sobě ukrývá mnohá tajemství. Podle některých legend zde totiž pobývaly divoké jeptišky a zdi ukrývají poklad, který si nikdo netroufne vzít. Klášter Rosa coeli se v překladu nazývá nebeská růže, má za sebou skutečně bohatou historii, která sahá téměř do 12. století před naším letopočtem.

Klášter byl založen v roce 1181 moravským šlechticem Vilémem z Pulína jako akt pokání za jeho válečné činy. Původně dřevěné budovy byly postupně nahrazeny kamennými stavbami a klášter se stal významným duchovním a kulturním centrem regionu. Místo totiž Vilém z Pulína chtěl vybudovat jako nedobytnou pevnost, kde by se mohl ukrývat před nežádoucími hosty. Pod ochranou českých králů, včetně Václava II., klášter začal vydělával peníze a postupem času si získal právo pořádat trhy. To následně klášteru pomohlo získat výrazné bohatství.

Legenda o hříšných jeptiškách

Dalším významným momentem se pro klášter stal rok 1517, kdy se do jeho čela dostal kněz Martin Göschel. Ten o čtyři roky později přestoupil na luteránskou víru, a dokonce se oženil s jednou z řeholnic, která v tomto klášteře pracovala. To vedlo k morálnímu úpadku kláštera, protože i další jeptišky se začaly oddávat světským potěšením. To se ale nelíbilo místnímu biskupovi, který Göschla suspendoval nařídil jeho vyhoštění. Göschel však tato nařízení ignoroval, v klášteře Rosa coeli zůstal a pokusil se ho neprávem získat do svého vlastnictví.

Foto: Bystré oko

Zahrada samotného kláštera je skutečně impozantní.

Jeho vztah s jeptiškou byl v té době považován za skutečně velký skandál, který v té době odstartoval postupný morální úpadek kláštera. Göschel byl nakonec uvězněn. Ze žaláře se již živý nedostal. Podle legend se klášter po Göschelově odchodu stal dějištěm neřestí a orgií. Traduje se, že rozzuření vesničané klášter přepadli a některé jeptišky dokonce zabili. Jedna z nich má být údajně zazděná přímo v klášterní chodbě.

Skrytá energie a tajné chodby

Další legendy hovoří o tajných chodbách pod klášterem, které měly vést k nedalekému hradu. Tyto chodby jsou prý plné kostí zavražděných dětí a na dně klášterní studny se má ukrývat poklad. 4. července 1703 město zasáhl obrovský požár, který se rozšířil i na klášter a zničil vše, co nebylo postaveno z kamene. Zůstaly jen zdi klášterní katedrály s trávou místo kamenné podlahy a oblohou místo stropu, gotické oblouky porostlé břečťanem, rajská zahrada, studna zahalená kapradím a starodávné hroby bez jmen. Pokud se na toto místo vydáte, rozhodně si nezapomeňte vzít fotoaparáty. I přes svou pohnutou historii je klášter Rosa coeli dnes považován za místo s pozitivní energií. Návštěvníci často hovoří o zvláštní atmosféře, která na ně v ruinách působí.

Zdroje: autorský text, vlastní cestování, wikipedia, dolnikounice.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz