Hlavní obsah

Mladá žena žije v nejizolovanějším domě v zemi: Nemá signál, ani Netflix, sousedé jsou 8 km daleko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Sue Edwards se před více než dvěma lety rozhodla pro radikální změnu životního stylu. Opustila rušný svět a přestěhovala se do Skiddaw House, který je považován za nejizolovanější dům v celé Británii.

Článek

Představte si, že byste se rozhodli opustit rušný svět a přestěhovat se do místa, kde je vaším jediným společníkem pes a nejbližší soused je vzdálen půl hodiny jízdy autem. Přesně tak vypadá život Sue Edwards, 49leté ženy, která se před více než dvěma lety rozhodla pro radikální změnu životního stylu a přestěhovala se do Skiddaw House, což je dům, který je mezi místními považován za nejizolovanější dům v celé Británii.

Sue je bývalá učitelka a pracovnice hostelu, která v současné době žije v rodinném domě, který se nachází hluboko v horách Lake District. Na tomto místě si Sue musela zvyknout na zcela jiný způsob života. Bez připojení k elektrické síti je nucena spoléhat na solární panely pro základní potřeby, jako je ohřev vody. Vaření probíhá na malém plynovém vařiči a topení zajišťuje tradiční pec na dřevo. „Zpočátku bylo náročné přivyknout si na to. Nebylo vůbec příjemné, když jsem náhodou zapomněla koupit něco potřebného,“ přiznala mladá žena na sociálních sítích.

Nemá žádný internet, signál a omezená data

Moderní technologie mají v jejím novém domově své dané a velmi specifické místo. Internet je k dispozici pouze v omezeném množství dat měsíčně, sledování filmů je možné jen na DVD a o Netflixu či podobných službách si může nechat jen zdát. Mobilní signál je velmi slabý, což jí výrazně komplikuje komunikaci s okolním světem. Sue dokonce přiznává, že nemá tušení, co je to Love Island, a nesnáší, když jí někdo posílá GIFy přes WhatsApp kvůli omezeným datům, která se jí následně vyčerpávají.

Přestože je Skiddaw House extrémně izolovaný, Sue zde není úplně sama. V létě dům funguje jako hostel s kapacitou pro přibližně 21 osob. Návštěvníci však musí být připraveni na velmi náročnou cestu. Nejbližší vesnice Threlkeld je vzdálena 20 minut chůze nebo jízdy na horském kole. „Nejbližší sousedé jsou vzdáleni téměř půl hodiny jízdy autem a nejbližší obchod s potravinami je 8 kilometrů daleko,“ popisuje Sue svou izolaci, na který si ale postupem času zvykla a za nic na světě by ho nevyměnila.

Její dům má bohatou historii a nese v sobě jisté kouzlo

Tento unikátní dům má zajímavou historii, která sahá do roku 1829. Nechal ho postavit hrabě z Egremontu, údajný otec 43 nemanželských dětí, jako ubytování pro hájníka a pastýře. Po smrti hraběte dům chátral, než se z něj stal hostel. Zajímavostí je, že se Skiddaw House stal i literární inspirací. Figuruje jako dějiště vraždy v románu Pevnost od Hugha Walpola z roku 1932. Navzdory všem náročným úkolům, se kterými se mladá žena musí potýkat, Sue svůj nový domov miluje a plánuje zde zůstat ještě několik dalších let.

Jak ale sama dodala, pokud by se náhodou zranila nebo se jí cokoliv stalo, bude velmi náročné získat včas a rychle zdravotní pomoc. I nouzové volání má někdy skutečně velké výpadky, a proto se snaží dělat jen takové činnosti, které ji nemohou výrazně ohrozit na jejím zdraví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz