Hlavní obsah
Lidé a společnost

Letadlo společnosti Aloha Airlines se za letu rozpadlo a muselo nouzově přistát na Maui

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: WIkimedia Commons/Public domain

Letecké katastrofy nejsou žádnou výjimkou. Někdy za ně mohou technické problémy, jindy nepříznivé počasí. Jeden takový problém řešil i let 243 Aloha Airlines, který měl cestující dopravit na krásný ostrov Honolulu.

Článek

Ačkoliv pro někoho slovo Aloha může znamenat dovolenou nebo léto, pro členy posádky a cestující letu 243 Aloha Airlines se let změnil v čirý boj o život. Jednalo se o pravidelný let havajských aerolinií mezi ostrovy Hilo a Honolulu. Letadlo vzlétlo 28. dubna roku 1988 okolo 13. hodiny na svou pravidelnou trasu. V té době bylo na palubě 89 cestujících a šest členů vyškolené posádky. Boeing 737 společnosti Aloha Airlines měli na starosti pouze zkušení piloti. Zajímavostí je, že v den letu měl letoun na svém kontě již šest předchozích letů. Trasa z Hilo do Honolulu, kterou letadlo zvládalo každý den hned několikrát, byla krátká a technicky nenáročná. Proto ani tentokrát nic nebránilo tomu, aby letadlo mohlo vzlétnout a vydat se směrem k moři.

Již při startu nastaly technické potíže

Když řídící věž dala letadlu zelenou, podle svědeckých výpovědí již v ten moment někdo cítil, že se podivně otřásá. Tomu však nikdo nevěnoval velkou pozornost a přičítali to přetlaku, který vzniká při prudkém stoupání letadla do vzduchu. Následné zakotvení na požadované letecké výšce proběhlo bez komplikací a nic nenasvědčovalo tomu, že by bylo s letadlem něco v nepořádku. Jenže o pár minut později se objevily další signály, že je něco špatně. Když letušky začaly roznášet nápoje a snažily se splnit cestujícím všechny jejich požadavky, přišla ohromná rána. V kabině došlo k výbuchu a část letadla jako by úplně zmizela. Zavazadla a věci cestujících se vypařily. Jedna z cestujících dokonce prozradila, že viděla letušku, jak najednou zmizela. Následně bylo zjištěno, že byla samotnou explozí vymrštěna z letadla ven.

Stal se zázrak a pilotům se podařilo přistát

Když však piloti zjistili, že mají nad hlavou místo kokpitu nebe, zjistili, že začíná jejich boj o holý život. Zkušený pilot si uvědomil, že ačkoliv se na chvíli tlak vyrovnal, dlouho to tak nevydrží. Všichni cestující byli ve smrtelném nebezpečí a jejich život měli v rukách právě tito dva piloti. Krátce po výbuchu se však podařilo posádce navázat kontakt s leteckou věží na ostrově Maui a požádali o nouzové přistání.

Kvůli špatnému stavu letadla však nemohli piloti přistát klasickou cestou, a proto se rozhodli pro přistání bez změny nastavení. Problém nastal i s podvozkem, který byl po výbuchu značně poškozený. Ačkoliv přistání doprovázelo mnoho komplikací a některé manévry byly velmi nebezpečné, i tak se posádce podařilo bezpečně dosednout na zem a zachránit tak většinu cestujících. 57 osob utrpělo jen lehká zranění. A jaký byl závěr vyšetřování? Za havárii mohla koroze a únava materiálu a selhání údržby, která nedokázala tento problém odhalit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz