Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hermann Göring založil gestapo a topil se v luxusu: Pouhý den před popravou spáchal sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wikimedia commons/public domain

Stal se druhou nejvýraznější tváří Třetí říše. Jeho kruté praktiky nebyly a nebudou nikdy zapomenuty. Jeho jméno se navždy zapíše do dějin druhé světové války. Sám se však vlastní bolesti postavit nedokázal.

Článek

Hermann Wilhelm Göring se narodil 12. ledna 1893 v Rosenheimu, ve městě tehdejšího Bavorska. Jako malý chlapec byl velmi nadaný a zajímal se o zbraně a letecké vybavení. Jeho dospívání nebylo vůbec jednoduché, protože jeho otec pocházel z chudé rodiny lesnických dělníků. Svého syna tak odmala vedl velmi zkrátka a učil ho lovu živé zvěře. Jinak by se jejich rodina neuživila. O jeho matce nejsou dochovány žádné informace. Jako malý se však zajímal o všechny druhy zbraní, a to nejen o ty ruční, ale i o granáty, bomby a jiné typy munice.

Všichni to přisuzovali jeho věku, nikdo však netušil, kdo z něho ve skutečnosti vyroste. Hermann Göring byl také muž, který si potrpěl na luxusu. Nechal si vybudovat několik soukromých domovů a například svou venkovskou rezidenci pojmenoval na počest své první ženy Carin. S tou tvořil spokojený pár několik let. Komplex budov se nazýval Carinhall a spolu se svou rodinou si zde užíval soukromé kino, vyhřívaný bazén a tělocvičnu. V tehdejší době pravý luxus jen pro nejvyšší představitele.

Nenávist si vybudoval během první světové války

Během první světové války se stal jedním z hlavních pilotů, na které se německé armádní letectvo mohlo bez pochyby spolehnout. Právě na začátku 20. let 20. století se seznámil s Adolfem Hitlerem, se kterým sdílel sympatie a společné názory. Krátce po první světové válce byl však postřelen do nohy a z tohoto úrazu se velmi dlouho vzpamatovával. Kvůli svému zranění byl několik měsíců závislý na morfiu, kvůli kterému však trpěl silnou obezitou. To pro vždy štíhlého a pohledného Hermanna bylo velmi ponižující.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Hermann Göring v roce 1907.

Po skončení první světové války se Hermann Göring dostal k politice, což bylo ovlivněno nově se otevírajícími možnostmi té doby. Hitler pravidelně navštěvoval jeho veřejná vystoupení, což ho nakonec vedlo k rozhodnutí vstoupit do NSDAP. V té době se Německo potýkalo s vážnými hospodářskými problémy, včetně hyperinflace, a v roce 1923 vstoupila francouzská a belgická vojska do průmyslově významného Porůří, protože Německo neplnilo své válečné reparace. Současně se němečtí komunisté pokusili o neúspěšný puč. V této atmosféře rostoucích radikálních nálad se Hitler snažil využít situace ve svůj prospěch.

Hitler mu změnil život

A právě Adolf Hitler mu nakonec nabídl, aby kandidoval do Říšského sněmu. To už se NSDAP dostávalo do podvědomí široké veřejnosti, což se projevilo i ve výsledcích voleb. V roce 1928 získala NSDAP pouze 2,8 % hlasů, ale do roku 1930 se jejich podpora zvýšila na 18 % a v roce 1932 dosáhla 33 %. Bylo jasné, že nacisté byli na velmi dobré cestě k ovládnutí Německa. To se také naplnilo a v roce 1933 se dostali k moci. Protože měl s Hitlerem velmi dobré vztahy, měl od něho i volnou ruku v tom, co mohl dělat.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Herman Göring při Norimberském procesu (říjen 1945)

A tak Göring neváhal a v roce 1933 založil gestapo, stal se ministrem letectví a později i hlavním velitelem Luftwaffe. Sám se v roce 1938 hrdě podílel na tzv. Křišťálové noci, což byla akce vedená proti Židům. Následně se podílel na vybudování koncentračních táborů. Do těch postupně nechal zavřít všechny, kteří nesouhlasili s tehdejším režimem. Když se druhá světová válka blížila ke konci, začal mít s Hitlerem velké spory. Neshodli se téměř na ničem, a proto se 22. dubna 1945 rozhodl, že Hitlerovi oznámí, že přebírá velení. To však Hitlera rozzuřilo natolik, že svého dřívějšího přítele zbavil veškerých pravomocí a dal příkaz k jeho fyzické likvidaci.

Chtěl zemřít hrdě

Před Hitlerem se schovával na hradě Mauterndorf. Zde se také snažil přečkat okupaci a schovat se před úspěšně postupujícími spojenci. To se mu však nepovedlo, byl zatčen a převezen do Norimberku, kde si vyslechl obvinění, kterých se dopustil. Zde se však nad jeho osudem začala stahovat mračna a zjistil, že není cesty ven. Když se Hermann Göring ocitl před Norimberským tribunálem, hájil se tím, že pouze vykonával rozkazy nadřízených. Přesto byl tribunálem odsouzen k trestu smrti, a to oběšením.

Foto: Wikimedia Commons

Göringův podpis, který rozhodl o osudu tisíců nevinných lidí

Nakonec se rozhodl ukončit svůj život vlastní rukou. Podle dokumentů měl od amerického vojáka obdržet ampulku s kyanidem. Proto také dne 15. října 1946 Göring spolkl kyanid a na místě zemřel. Víte, co je taková malá zajímavost, která se o Hermannu Görringovi moc neví? Měl bratra Alberta Göringa, který byl jeho úplným protikladem. Albert Göring pracoval jako exportní ředitel ve Škodových závodech v Plzni a byl aktivně zapojen do protinacistického odboje. Navíc se významně angažoval v pomoci Židům, čímž se snažil zachránit je před osudem, který na ně čekal v nacistických koncentračních táborech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz