Hlavní obsah
Lidé a společnost

Marie Terezie pomáhala svobodným těhotným ženám před tresty: Vystavěla jim porodnici i nový domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FOTO: Unidentified painter/Creative Commons/Public domain

Nejenom, že tato žena zavedla povinnou školní docházku, za což jí mnoho z nás nemělo v dobách školní éry rádo, navíc se o ní traduje, že zachraňovala svobodné ženy před porodem nemanželského dítěte.

Článek

Marie Terezie byla vždy silně věřící ženou, která se nebála dát najevo své názory. Jako právoplatná katolička moc dobře věděla, že katolíci považovali početí, a především porod nemanželského potomka za silný hřích proti bohu. Jako panovnice však chápe, že v životě žen nastávají situace, které někdy nemůžeme ovlivnit. I tak těmto ženám pomáhala a nikdy je nenechala v problémech.

Pomáhala zoufalým ženám

A právě proto, že to byla žena velmi citlivá a chápavá, věděla, že se ženám v nouzi musí pomáhat. Proto v roce 1755 vydala nařízení, které upravovalo zákon o tom, že se ženám v nouzi musí pomáhat. To bylo opravdu v tehdejší době něco nevídaného. A nezapomněla ani na těhotné ženy, které čekaly nemanželského potomka. Proto do osmého paragrafu svého hrdelního zákoníku přidala i definici o tom, jak se musí těhotné svobodné ženě pomáhat. Dále dodala, že se tyto ženy nesmí veřejně trestat. Dále v zákoníku bylo uvedeno, že každá porodní bába, která těmto nebohým ženám pomáhala, musí navždy udržet tajemství a identitu zoufalé ženy či dívky nikdy neprozradit.

Foto: Unidentified painter/Creative Commons/Public domain

Marie Terezie má pro svobodné matky nečekané pochopení.

Vybudovala speciální porodnici

Pro svobodné matky, které se dostaly do jiného stavu, aniž by byly zadané, se rozhodla nechat v Praze vybudovat speciální ústav. Jejich děti se následně narodí v nestarší pražské porodnici, kterou nechala vystavět 22. listopadu 1762 v Soukenické ulici. Naopak, ten, koho nechala potrestat, byli muži, kteří svobodné dívce udělali dítě, slíbili, že se o ní postarají, ale pak ji opustili. Jenže zde byl hlavní kámen úrazu, dívky často ze strachu jméno svého milence neprozradily.

Josef II. v tradici pokračoval

A netrestat těhotné nezadané ženy se rozhodl i syn Marie Terezie, Josef II. Ten dokonce zákon natolik zpřísnil, aby tyto ženy byly navždy co nejvíce chráněné. Josef II. však zrušil jakékoli tresty pro svobodné těhotné ženy. Dokonce jim dovolí se i stěhovat z města pryč, protože leckdy bývaly terčem posměchu, především od místních drben. I přesto, že se za dob vlády Marie Terezie a Josefa II. událo několik změn, stávalo se i v 19. století, že těhotné svobodné ženy bývaly terčem posměchu a především považovány za méněcenné, kterými pohrdala i jejich vlastní rodina.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz