Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Podání přihlášky na střední školu nefunguje. Digitalizace v našem státě znovu selhala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik/Public domain

Dnešní den měl být u nás doma opravdu velkolepý. Můj syn se hlásí na střední školu a těšil se, že si tuto možnost užije z pohodlí svého domova a přes počítač. Nakonec stejně musí do školy, protože digitalizace v našem státě nefunguje.

Článek

Žáci devátých ročníků mají opravdu plné ruce práce. Nejenže si od září vybírají, kam se budou chtít přihlásit, ale navíc na některé obory a školy musí dělat přijímací zkoušky. A právě dnešek byl pro tyto děti velkým dnem, protože si podávají své první oficiální přihlášky. Tedy, to ještě nikdo netušil, že se jim to nepovede. Jakoby jim ty střední školy nebyly dopřány. Tak pěkně od začátku. Když stát oznámil, že bude možné podávat přihlášky na střední školy on-line, byli jsme nadšení, protože se syn hlásí mimo domov. Není problém samozřejmě do té školy zajet nebo přihlášku zaslat poštou, ale elektronická cesta se nám jevila jako větší jistota a především rychlejší možnost.

Vše vypadalo slibně a ještě v pondělí tohoto týdne bylo v televizních novinách řečeno, že je vše připraveno na zdárné spuštění systému. To se mělo spustit 1.2. v 00:00. Se synem jsme stránky kontrolovali ještě ve středu večer, vše bylo v pořádku a nikde nebylo napsáno, že by se mělo něco dít. Nemohli jsme se dočkat, tak jsme ani nešli spát. Čekali jsme na půlnoc, ale bylo nám jasné, že hned minutu poté není důvod přihlášku podávat, protože systém bude přetížený. Ale protože jsou dnes pololetní prázdniny, není důvod jít brzy spát. A jejda. V jednu ráno jsme to zkoušeli a systém vůbec nefungoval. Jak je to možné, že by byl stále přetížený?

Foto: freepik/public domain

Podání přihlášek na střední školy ztroskotalo. My se digitalizace asi nedočkáme.

Digitalizace nevyšla a odkládá se

Ministerstvo školství na svých webových stránkách uvedlo, že důvodem jsou problémy s nahráváním příloh. Přesný termín, kdy bude systém znovu funkční, zatím nebyl stanoven. Nicméně konečný termín pro podání přihlášek zůstává prý beze změny. „Spuštění systému elektronického podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) bylo odloženo,“ uvedlo ve čtvrtek ráno ministerstvo školství na svých stránkách. Za vše podle všeho mohou přílohy. Jak je možné, že státu ztroskotá něco tak zásadního, na co se všichni měsíce připravují a rodiče s touto možností počítají? Ve světě je on-line podávání přihlášek zcela běžné, stejně tak, jako podávání přihlášek na vysoké školy. Proč tedy není stát schopen udělat jednotný systém, který dovolí žákům podat vícero přihlášek, ať už na gymnázia, střední nebo vysoké školy?

Mám takový pocit, že v našem státě digitalizace nikdy fungovat nebude, ačkoliv se o ní stále hovoří jako o moderním kroku vpřed. Ve světě je zcela běžné, že lidé zařizují většinu důležitých věcí z domova, na úřady téměř nechodí a prioritní je elektronická komunikace. Bohužel Česko je v tomto směru velmi zaostalé a obávám se, že se nikdy nedokážeme posunout vpřed a vyrovnat se ostatním evropským zemím. A to by naše vláda chtěla zavést euro, když nejsou schopni udělat ani pořádný systém, který zajistí žákům bezproblémové podání přihlášky na střední školy.

Papír je jistota

Se synem jsme tedy v noci přihlášky vytiskli, vyplnili a přiložili k tomu podstatné náležitosti, které jsou pro správné odeslání a přijetí dokumentů nezbytné. Ráno jsme se v osm hodin vydali na poštu a jeho první oficiální přihlášky odeslali doporučeným dopisem. Doufám, že Česká pošta nebude mít také nějaký výpadek systému nebo dovolenou, a že náš dopis, který je opravdu velmi důležitý, do školy dojde včas. Příští týden jsou navíc na některých školách prázdniny, tak je možné, že se přihlášky nikomu nechce řešit. Snad se té modernizace v naší zemi ještě někdy dočkáme. Myslím si, že po prázdninách systém bude fungovat a všichni se budou tvářit, že se nic nestalo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz