Hlavní obsah
Cestování

Shanay-Timpishka: Záhadná řeka života a smrti v peruánské džungli, na kterou místní nedají dopustit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

Na některých místech voda dosahuje téměř sta stupňů a stává se velmi nebezpečnou. Země, která symbolizuje stovku mocných šamanů, válečníků a lovců. Tak se v dřívějších dobách popisovalo území, o jehož existenci vědci dlouhá léta pochybovali.

Článek

Ve skrytu husté peruánské džungle byl před několika tisíci lety objeven poklad, na který místní nedají dopustit. Jedná se o řeku, kterou místní obyvatelé nazývají Shanay-Timpishka. V překladu tyto dvě slova znamenají vařící se žárem sluncem. Tato řeka není nijak zvlášť dlouhá a na první pohled není ničím výjimečná. Rozdílnosti od běžné řeky si všimneme až v ten moment, kdy k ní přistoupíme o něco blíže. Tato řeka je podle místních legend navíc unikátní, záhadná a především smrtící. Řeka zabije vše, co do ní spadne. Bez milosti.

Vyprávěli o ní i místní dědečci

Úspěšný americký geolog Andrés Ruzo byl jako malý chlapec velmi často u svého dědečka v Peru. Dědeček svému vnukovi velmi rád vyprávěl pravdivé historky, které se pojily s místem, kde oba pobývali. Ačkoliv to na první pohled může znít jako smyšlený příběh, vše je naprostá pravda. Dědeček mu jednoho večera vyprávěl historku o El Doradu, což je město skryté zlatem. Nechyběla ani legenda o válečných Amazonkách a gigantických lidožravých hadech. Tím nejdůležitějším příběhem je však legenda o Vroucí řece. Tu podle legendy obývá obří hadí duch Yacumama, v překladu matka vod a její prameny označuje balvan ve tvaru obří hadí hlavy.

Stejně jako ostatní historky, i tu o hadí řece považuje po celý svůj život Andrés za vzácnou. Ale dlouhou dobu tomu nevěnoval výraznou pozornost a považoval to za dědečkům mýtus, kterým malého chlapce pouze strašil. Když však během svého vysokoškolského studia narazil na nezvyklý geotermální útvar, možná největší v celé Jižní Americe, uvědomil si, že dědeček měl pravdu. Proto se v listopadu roku 2011 rozhodl toto záhadné místo prozkoumat. To, co zde nalezl, bylo něco neuvěřitelného.

Smrtící, ale přesto léčivá

Hadí řeka se nachází v oblasti Mayantuyacu. Je přibližně 7 kilometrů dlouhá a je součástí řeky Amazonky. V nejširším místě měří 25 metrů, v nejhlubším naměříme metrů šest. Co je ale nejhlavnější, je fakt, že voda je v ní opravdu vařící, natolik, že zabije vše, co se jen lehce dotkne hladiny. Na některých místech voda dosahuje téměř sta stupňů. Voda je navíc nebezpečná v tom, že vše, co do ní spadne, zemře.

To dokazují i uvařené žáby plovoucí na hladině nebo u na zachycené kostry ptáků a drobných živočichů džungle. Bláto na břehu je tak horké, že se po něm nedá chodit. Pokud byste do řeky spadli, během několika málo minut byste utrpěli popáleniny třetího stupně. V některých místech je navíc teplota řeky tak vysoká, že se k ní nelze ani přiblížit. Přesto je pro místní obyvatele posvátná a nedají na ní dopustit. Místní lidé totiž věří, že má tato zázračná a horoucí řeka zázračné účinky. Každý rok navíc tato řeka přiláká desetitisíce turistů, kteří tuto horkou řeku chtějí vidět. Návštěvy tohoto místa jsou povoleny na vlastní nebezpečí a turisté se musí řídit výstražnými cedulemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Hořlavina

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz